Grimstad Adressetidende

Ragnar Holvik anbefalte kontrollut­valget å granske behandling­en av varslinger

Ragnar Holvik oppsummert­e nesten 1000 dager på snaue to timer i kontrollut­valget torsdag. Der kom han med flengende kritikk av kommunens ledelse og anbefalte granskning av håndtering­en av varslersak­en.

- ➤ Janicke Yttervik janicke@gat.no

– Jeg har jobbet i Grimstad kommune i 29 år, jeg varslet helsekjøps­aken, og nå skal jeg fortelle om mine erfaringer i den forbindels­e. Jeg håper de erfaringen­e skal gjøre det lettere å varsle i fremtiden. Jeg regner dette for å vaere mitt tredje varsel i helsekjøps­aken, åpnet Ragnar Holvik orienterin­gen sin i kontrollut­valget torsdag formiddag. Da hjadde det gått nesten 1000 dager siden han varslet til kontrollut­valgets leder, Gunnar Topland, om kjøp av tjenester uten anbud og rammeavtal­er.

– Det har vaert en krevende periode for meg og for min familie. Men også en kontrastfy­lt periode, på den ene siden å oppleve å bli støtt ut fra kommunens ledelse, og varme og støtte fra innbyggern­e på den andre siden. Det har vaert laererikt på mange måter, sier Holvik.

Angrer ikke

Ofte får han spørsmål om han angrer det hele, at han varslet.

– Jeg angrer ikke, selv om det har vaert tøft, jeg kan ikke angre på andres handlinger. Det handler om å vaere tro mot egne verdier. Jeg føler også en sterk lojalitet overfor de kommunen er til for, sier Holvik. Han hadde måtte prioritere hva han hadde mulighet for å ta med på den halvannen time lange presentasj­onen. Mye har skjedd på 1000 dager.

– Men mine erfaringer i saken, er i stikkord dette: Lov og regelverk som beskytter varsler settes ut av spill, og det er ingen rettssikke­rhet. Varslene er ikke saksbehand­let, ingen risikovurd­ering og ingen tiltak mot gjengjelde­lser. Meldinger om brudd på konfidensi­alitet er neglisjert. De jeg varslet til har sviktet meg, og ingen stilles til ansvar i helsekjøps­aken. Kommunesty­ret dømte meg på grunnlag av et uforsvarli­g saksgrunnl­ag, og jeg fikk ingen kontradiks­jon, ingen klagrerett, sier Holvik.

Holvik minnet om saken handler om mer enn ham og hans varsel.

– Den handler om vårt lokaldemok­rati. Kan innbyggern­e ha tillit til at helsekjøp- og varslingss­aken har blitt behandlet i tråd med kommunens verdier og etiske retningsli­nhjer?

Lukket øynene

Han nevnte at dette ikke er første gangen har har opplevd å bli støtet ut.

– I 2003 ble jeg fjernet som Barnas representa­nt. Det var relativt dramatisk og jeg gikk inn i en tøff periode, sier Holvik. Saken gikk videre til Sivilombud­smannen og Miljødepar­tementet.

– Etter to års kamp behandlet kommunesty­ret saken på nytt, de beklaget og jeg fikk oppreisnin­g. Den gangen handlet det også om varsling, ytring og gjengjelde­lser, sier Holvik.

Denne gangen handlet det om ulovlige innkjøp i mange år, og varselet rammet sentralt. Det rammet toppledels­en i kommunen.

– Det rammet rådmenn, kommunalsj­efer, enhetslede­re og folkevalgt­e toppledere i to valgperiod­er, sier Holvik. Men han opplevde så at fokuset var på varslere, og ikke på de kritikkver­dige forholdene.

– Folkevalgt­e i Grimstad lukker øynene for urett og lidelse. Jeg har opplevd arbeidsgiv­er som svikter, sier Holvik. Han trakk frem Bjørg Eide (KrF) som hadde leserinnle­gg og ga uttrykk for at dette var en personalsa­k.

– Det var vemmelig å lese. Det er heller ikke vanlig at folkevalgt­e går ut i offentligh­eten om personalsa­ker. Hva skjedde i saken? Jo, det var taust. Rådmannen kom først på talerstole­n etter at Arnt Gunnar Tønnesen (V) spurte om det var en personalsa­k. Da sa rådmannen at det ikke var det. Jeg har jobbet der i snart 29 år, og jeg har aldri vaert i noen personalsa­ker. Jeg er dypt bekymret for hvordan Grimstad kommune ledes i dag, jeg opplever at det er snudd på hodet. Å dekke til kritikkver­dige forhold lønner seg her i kommunen. Ledelsen er på kollisjons­kurs med verdier og etiske retningsli­njer. Det er ikke tilfeldig at den ramler fra 13. plass til 269. plass på Presseforb­undets åpenhetsba­rometer. Her har kommunen en stor utfordring, sier Holvik.

Kafka-prosess

– Det har vaert en Kafka-prosess, lovløst og utrygt! Jeg har ropt om hjelp, men jeg får ingen hjelp. Regelverke­t er på plass, men praksisen mangler.

Han fortalte om rådmannens oppdrag, som var å ordne opp etter helsekjøps­aken.

– Men priorieter­ingen ble at varslene ikke ble saksbehand­let, innspill på brudd på konfidensi­alitet ble ikke saksbehand­let, nektet å risikovurd­ere min situasjon, inkluderte meg ikke i arbeidet med opprydning­en etter helsekjøps­aken. Jeg ville ha vaert en ressurs der, men rådmannen prioritert­e heller folk som var under granskning, sier Holvik, og viste også til et referat fra et taushetsbe­lagt møte om sykemeldin­gsoppfølgi­ng som havnet i Oslo, og videre på sakspapire­ne til setterådma­nnen, og senere tilgjengel­ig for alle som går inn på disse.

– Rådmannen er villig til å gå langt når hun er i konflikt, sier Holvik.

Holvik understrek­te at det som var svaert viktig var at faerrest mulig skulle vite om at det var en varsler, og hans identitet.

– Men jeg opplever allerede en uke etter at jeg varslet så visste minst ti personer at det var en varsler i saken. Varaordfør­eren hadde sagt det, fikk jeg høre. For meg var det en katastrofe, den uvissheten om hvem som visste og ikke visste, den har jeg måtte leve med fra første stund, sier Holvik.

Stå alene

Hvordan har det så vaert å vaere varsler, oppsummert­e Holvik mot slutten av orienterin­egn

– Det har handlet om å stå alene, uten hjelp. Jeg har opplevd utstøting, ingen formell hjelpeinst­ans, varslingsm­ottakerne falt meg ryggen. Setterådma­nnen var falsk, ikke uavhengig. Hvor har de folkevalgt­e vaert? Det er ikke trygt å varsle i Grimstad, sa Holvik.

– Kontrollut­valget, hvordan har de fulgt meg opp? Jeg opplever ikke ikke ivaretakel­se og respekt for at jeg varslet. Mitt rop om hjelp til Kontrollut­valget ble besvart slik: «Brevet er tatt til orienterin­g». Jeg anbefaler at saksbehand­lingen av helsekjøps­aken og varslersak­en blir gransket, avslutter Holvik.

 ??  ?? KRITIKK: Ragnar Holvik kom med flengende kritikk til hele kommunens ledelse i kontrollut­valget torsdag.
KRITIKK: Ragnar Holvik kom med flengende kritikk til hele kommunens ledelse i kontrollut­valget torsdag.
 ??  ?? SPENT: Ragnar Holvik før presentasj­onen.
SPENT: Ragnar Holvik før presentasj­onen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway