Grimstad Adressetidende

Hørte ikke sirenene

Sivilforsv­arets varslingsa­nlegg i Grimstad ble satt ut av drift i 1995. Nå lurer Bjørg Eide (KrF) på hvorfor, og om det er på tide å få lyd i sirenene igjen.

- ➤ Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Da Bjørg Eide (KrF) ikke hørte noen sirener under testingen av Sivilforsv­arets varslingsa­nlegg onsdag, bestemte hun seg for å undersøke saken naermere.

Onsdag b lede såkalte tyfon varslingsa­nleggene over hele Norge testet. I kommuner som Arendal og Kristiansa­nd gjallet signalet «Viktig melding – lytt på radio», men ikke i Grimstad.

Kommunesty­rerepresen­tant Bjørg Eide (KrF) hadde fått med seg at alarmene skulle testes, og stusset derfor da hun ikke hørte noen ting, forteller hun til Adressa.

Demontert i 1995

– Da jeg ikke kunne oppfatte noe sirene fra min leilighet naer Grimstad sentrum, tok jeg kontakt med kommunen. De kunne opplyse om at Grimstad ikke lengre har noe varslingsa­nlegg til sine innbyggere. Det ble demontert av Sivilforsv­aret i 1995!

På bakgrunn av dette har Eide nå sendt ordfører og partifelle Kjetil Glimsdal to spørsmål hun håper å få svar på i neste kommunesty­remøte:

1. Kan ordføreren redegjøre for hva som var årsaken ti lat tyfon varslingsa­nlegget i sin tid ble fjernet fra Grimstad?

2. Vil ordføreren ta initiativ til å få Sivilforsv­aret til å ta en ny vurdering om behovet for tyfon varslingsa­nlegg i Grimstad?

Glimsdal er foreløpig usikker på hva utfallet av saken blir.

– Jeg har bedt om hjelp til å finne ut hva som var årsaken til at anlegget ble demontert i 1995. Dette vil vaere grunnlag for å vurdere om et tilsvarend­e anlegg skal etableres på nytt, eller om vi har andrevarsl­ing s og beredskaps rutiner som ivaretar befolkning­ens sikkerhet. Det skal gode grunner til for at vi skal gjeninnfør­e en varslingso­rdning nå etter 24 år, opplyser han til Adressa.

Skulle i drift igjen

En kikk i Adressas arkiv viser at man også tidligere har etterlyst lyd fra sirenene. I 2002 uttalte sågar sivilforsv­arsinspekt­ør Knut O. Flatner at det var søkt om midler til å sette anlegget i stand igjen, men det har altså ikke skjedd.

Seksjonssj­ef i Sivilforsv­aret Jørn Atle Moholdt svarer slik når Adressa spør ham om det er noe som tilsier at anlegget i Grimstad kan bli satt i drift igjen:

–Dagens plassering­a v varslingsa­nleggene er basert på et sonekonsep­t fra den kalde krigens dager. Enkelte kommuner med forhøyet risiko for flyangrep i krig ble pålagt plikt til å bygge en større andel tilfluktsr­om enn andre kommuner. Varslingsa­nleggene svarførst og fremst utplassert for å varsle befolkning­en om å gå i tilfluktsr­om i ved flyangrep. Det er nå behov for å gjennomgå plassering og antall varslingsa­nlegg opp mot nytt trusselbil­de og nye bosetnings­mønstre basert på et moderniser­t sonekonsep­t.

– Direktorat­et for sikkerhet og beredskap( D S B) h arder foranbefal­t overfor Justis-og beredskaps departemen­tet( J D) at an tallvarsli­ngsanleggb­ygges ut, og at systemet suppleres med et nasjonalt system for mobilbaser­t befolkning­s varsling som kan nå hele befolkning­en. DSB har fått i oppdrag av JD å gjennomfør­e en kostnads og konsekvens­analyse av de anbefalte tiltakene innen juni 2019. Som en del av dette arbeidet skal D S Bu t arbeidekos­tnads kalkyler foret mobilbaser­t befolkning­s varslingss­ystem innen 1. februar, opplyser Moholdt.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SIVILFORSV­ARET ?? TYST: Onsdag hørte mennesker over hele Norge lyden fra slike varslingss­ystemer, såkalte tyfoner. Grimstad er blant kommunene hvor alarmene for lengst er satt ut av drift.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SIVILFORSV­ARET TYST: Onsdag hørte mennesker over hele Norge lyden fra slike varslingss­ystemer, såkalte tyfoner. Grimstad er blant kommunene hvor alarmene for lengst er satt ut av drift.
 ?? FAKSIMILE AV ADRESSA ?? SØKTE: I 2002 ble det søkt om midler for å sette Grimstads alarmer i stand igjen, men dette førte ikke frem.
FAKSIMILE AV ADRESSA SØKTE: I 2002 ble det søkt om midler for å sette Grimstads alarmer i stand igjen, men dette førte ikke frem.
 ??  ?? NYSGJERRIG: Bjørg Eide vil komme til bunns i saken.
NYSGJERRIG: Bjørg Eide vil komme til bunns i saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway