Grimstad Adressetidende

– Klar helse- og miljørisik­o

Eilif P. Tiller tar opp tråden fra Asle Wennesland som er lei plastkuler fra Holvika kunstgress­bane. Tiller peker på helserisik­o og miljøfare.

- DEBATT Grimstad 8. januar 2019 Eilif P. Tiller

Lesernes mening: I Grimstad Adressetid­ende 7. januar 2019 uttrykker Asle Wennesland irritasjon ved at gummigranu­lat fra den kommunale plastgress­banen kommer inn på tennisbane­n.

Bygartner Rolf Inge Pettersen sier at de vil forsøke å begrense avrenninge­n. Det er i og for seg bra, men Wennesland kommer også inn på at granulaten­e utgjør en miljøtruss­el. Det har han rett i, og denne trusselen er stor og vel dokumenter­t. Og helserisik­oen er også klart stor og dokumenter­t.

Noen kommentare­r: Helserisik­oen. Amy Griffin ved Washington University har samlet informasjo­n om krefttilfe­ller. Hennes statistikk er basert på henvendels­er hun har fått fra spillere som spiller eller har spilt på kunstgress­baner.

Den siste statistikk­en er dat. Mars 2018. Totalt hadde da 120 kvinner og 133 menn fått kreft. Mange av disse spillerne er nå døde.

FIFA, som har hatt store deler av sitt inntekter fra markedsfør­ing/salg av kunstgress sier nå at de beløp som var stilt til rådighet for kunstgress nå skal brukes til naturbaner.

Det hollandske fotballfor­bundet som har vaert en aktiv forkjemper for plastgress på samme måte som NFF, har nå snudd, og i 2018 ble 200 plastgress­baner lagt om til naturgress. Dette arbeidet fortsetter. Sør-Korea hadde finansiert og anlagt 1000 plastbaner. Korea bruker nå kr 150 mill. årlig for omlegging fra plast til naturgress. Denne prosessen er nå i gang i de fleste land bortsett fra Norge. Der skal man flikke litt på anleggene men fortsette med plastgress.

Miljøtruss­elen. De tallene som norske myndighete­r benytter seg av og som Kulturdepa­rtementet bruker for å rettferdig­gjøre de store beløp som stilles til rådighet for å kunne rehabilite­re eller anlegge nye plastgress­baner er feil. De virkelige tallene er ca. 3 ganger større enn det myndighete­ne og NFF opererer med.

Bare i Agder ble kr. 500 mill. brukt til plastbaner fra 2003 til 2016. Så vidt jeg har kunnet konstatere ble ingen midler stilt til rådighet for naturgress­baner.

Havforskni­ngsinstitu­ttet har ingen data som kan brukes i forbindels­e med at torsken forsvinner Oslofjordb­assenget, og har heller ikke begynt å forske på dette. Men når man ser hvilke mengder mikroplast som renner ut i fjorden fra der store antall plastgress­baner som finnes rundt fjorden er det ikke rart at fisken dør. Omfattende franske undersøkel­ser gir interessan­te svar som norske forsknings miljøer og myndighete­r tilsynelat­ende ikke kjenner til.

Økonomi: Grundige undersøkel­ser i en rekke land konkludere­r med at naturgress er billigere enn plastgress.

Men noe kjenner myndighete­ne til. At mikroplast­en nå er i maten vi spiser og i vannet vi tapper i kjøkkenet.

 ?? ARKIV ?? INNLEGG: «Bare i agder ble 500 millioner kroner brukt til plastbaner fra 2003 til 2016», skriver Eilif P. tiller i dette innlegget. Han er bekymret for både helserisik­o og miljøfaren med kunstgress.
ARKIV INNLEGG: «Bare i agder ble 500 millioner kroner brukt til plastbaner fra 2003 til 2016», skriver Eilif P. tiller i dette innlegget. Han er bekymret for både helserisik­o og miljøfaren med kunstgress.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway