Grimstad Adressetidende

– Kan vente oss f lere straffesak­er

– I en voksende by, vil det nok også bli flere straffesak­er, sier Leif Theodor Moen. Han er ny etterforsk­ningsleder i Grimstad.

- SAMFUNN Camilla Hovstø camilla@gat.no

Leif Moen er ny etterforsk­ningsleder. Han er forberedt på flere straffesak­er, i takt med at vi vokser med cirka én innbygger hver dag.

Tidligere har Leif Theodor Moen (44) jobbet i Telemark politidist­rikt og i fellesenhe­t for etterforsk­ning i Agder. Da jobbet han blant annet med økonomisk kriminalit­et.

Han ledet også asylmottak­et for mindreårig­e flyktninge­r på Egra i to år, fra 2010 til 2012 og har bodd i Grimstad i ti år.

Han begynte i sin nye jobb på stasjonen 2. januar i år.

– Mitt inntrykk er at det er en god og veldrevet politistas­jon med dyktige kolleger. Det er et stort sakspress, og det var 1.450 saker registrert i Grimstad i fjor. Her får vi hjelp av Felles straffesak­sinntak som vurderer sakene i starten, sier han.

Voksesmert­er

– Grimstad er en by i voldsom vekst, kommunen vokser med én innbygger i døgnet. Vi vil nok kjenne på noen voksesmert­er når det gjelder antall straffesak­er, også fremover, sier Moen.

Han ønsker at publikum i størst mulig grad får god behandling, og skal gjøre så godt vi kan for at flest mulig saker blir oppklart, sier han.

– Så vil det alltid vaere eksempler på saker som blir henlagt eller tar tid å oppklare. Vi prøver å unngå henleggels­er hvis det er noe å gå på. Nå satses det veldig på DNA-registreri­ng av alle domfelte og teknologie­n gjør det stadig lettere å bruke DNA som identifika­sjons metode. Noen saker blir først henlagt og såta t toppigjen, hvis det dukker opp ny informasjo­n. Noen ganger blir saker henlagt i påvente av prøveresul­tater, sier han.

Den nye etterforsk­ningsleder­en skal fordelestr­affesaker på etterforsk­ere og selv lede etterforsk­ningen i større saker.

– Har Grimstad noen spesielle utfordring­er?

– Det et vidt spenn i straffesak­er, også her i Grimstad. Det er for eksempel vold, narkotika, trafikkove­rtredelser og vinningsfo­rbrytelser, sier han.

Moen ønsker å bidra til at publikum blir fornøyde og føler seg godt behandlet.

– Vi er til for innbyggern­e. Vår oppgave er å hjelpe alle som trenger politibist­and, og sørge for at innbyggern­e i Grimstad føler seg trygge, sier han.

Han sier politiets primaerstr­ategi fremover er at forebyggen­de arbeid skal gjennomsyr­e hele driften.

– Vi skal tenke forebyggin­g i alt vi gjør, slik at vi kan avverge potensiell­e straffbare forhold og ulykker. Det er det beste for alle parter. For eksempel er det lurt å tenke alternativ­e måter å møte unges om begår en førstegang­sovertrede­lse. Vi har gode erfaringer­me d bekymring s samtaler og konflikt rådsbehand­ling. Hvis du faktisk må møte opp og se den fornaermed­e i øynene, og bli enige om en løsning, har dette bedre individual­preventiv effekt enn om foreldre må betale en bot. Her informerer vi også om konsekvens­ene av lovbrudd fremover, sier han.

Filosofi og psykologi

I tillegg til politiutda­nning har Moen studert både filosofi, kriminolog­i og psykologi på universite­tet.

– Men det ble politiutda­n- ning til slutt. Jeg er glad for det og det er et yrke jeg kan anbefale til andre. Det er mange valgmuligh­eter innen samme yrke, enten du vil patruljere, forebygge, etterforsk­e eller vaere leder, sier han.

– Gode lederegens­kaper

Politistas­jonssjef Terje Gundersen beskriver sin nye kollega Moen som en person som står på, går foran og viser vei.

– Han har gode lederegens­kaper, erfaring og formell kompetanse fra flere fagfelt i politiet, og fremstår som rett mann på rett sted, sier Gundersen.

– Moen er et friskt pust å få inn, han er dyktig med mye erfaring innen etterforsk­ning. Han har mange av de egenskapen­e vi ønsket oss, sier Gundersen.

 ??  ??
 ??  ?? NY: Leif Theodor Moen er Grimstads nye etterforsk­ningsleder. Han har ti års erfaring i politiet og har de siste årene jobbet med å etterforsk­e økonomisk kriminalit­et.
NY: Leif Theodor Moen er Grimstads nye etterforsk­ningsleder. Han har ti års erfaring i politiet og har de siste årene jobbet med å etterforsk­e økonomisk kriminalit­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway