Grimstad Adressetidende

Første i sitt slag i Norge

Grimstad blir fra 5. mars første kommune i landet med tilbud om skole for personer med demenssykd­om.

- NYTT TILBUD Gro Austenå Berg gro@gat.no

Grimstad får snart et helt unikt skoletilbu­d. Demenskoor­dinator Birgitte Naerdal gleder seg over at det snart blir tilbud om skole for personer med demenssykd­om.

– Grimstad kommune har hatt pårørendes­kole til personer med demens i flere år, men vi har manglet tilbud til personer som selv har demenssykd­om. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier demenskoor­dinator i kommunen Birgitte Naerdal.

Kan utvides

Tirsdag 5. mars starter et helt nytt skoletilbu­d opp i Kompetanse­huset i Østerhus.

– Demensplan 2020 fokuserer på utredning og diagnostis­ering, oppfølging av hjemmeboen­de personer med demens og aktivitete­r individuel­t tilpasset den enkelte, fortsetter Naerdal og forteller at de nå vil starte et nytt aktivitets­tilbud i form av Voksenskol­en i Grimstad kommune.

– Da er vi de første i landet som har denne formen for skole. Det finnes andre skoler, men ikke av denne typen, supplerer Berit Westbye. Hun er prosjektle­der gjennom USHT, Utviklings­senteret for sykehjem og hjemmetjen­ester i Aust-Agder. De har også et samarbeid med Jobbsentra­len i kommunen.

Foreløpig skal de ta inn femseks personer, men tilbudet kan utvides hvis det blir stor pågang.

Samme modell kan også overføres til andre gruppe i samfunnet som har en kognitiv svikt.

Kognitiv trening

– Vi har vaert på studietur til Ålborg og laert av dem. De har hatt voksenskol­e for hjemmeboen­de med demenssykd­om i ti år, sier Westbye og legger til at hovedfokus­et i innholdet i skolen er kognitiv trening, men også fysisk aktivitet.

– Tilbudet er for dem som ønsker å trene hukommelse­n med hensikt å ivareta dagliglive­ts funksjoner så lenge som mulig og for å treffe likesinned­e, sier hun.

Skoledagen skal vare fra 9 til 14 og elevene spiser lunsj sammen.

Fast form

Prosjektet har fått økonomisk støtte fra Helsedirek­toratet i 2018 for å planlegge innholdet og gjøre alt klart. Det betyr at tre personer har vaert lønnet i hver sin 20 prosent stilling for å lage materiell til skolen. Disse har tatt utgangspun­kt i det som er gjort i Ålborg, men har tilpasset materielle­t til norsk og også lokalt.

– Vi har også kjøpt inn en god del puslespill og spill tilknyttet kognitiv trening og skal spille sammen, sier Bodil Igland, hun er pedagog og vil vaere til stede på skolen sammen med Naerdal.

De opplyser at tilbudet i likhet med andre skoledager, vil ha en fast form og at de vil tilrettele­gge for den enkelte.

– Vi har laget grunnpakke­n, så må vi bare supplere etter hvert, sier de.

Grimstad er i denne forbindels­e med i et trepartssa­marbeid med forskere fra både Sørlandet sykehus og Senter for omsorgsfor­skning, Sør. Disse skal forske på nytten av tilbudet.

I tillegg til Ålborg og University College Northern Denmark, er også den lille kommunen Lutterwort­h og University of Northampto­n med. Der startet de opp i januar.

Representa­nter fra Danmark og England kommer til Grimstad for å utveksle erfaring. I den forbindels­e vil det 8. mai holdes et møte på kulturhuse­t for dem som ønsker å høre mer om prosjektsa­marbeidet.

Påmeldinge­n til skolen går via demenskoor­dinator.

– Dette er for dem som har en demensdiag­nose, men som er tidlig i sitt demensforl­øp, sier Westbye og Naerdal og legger til at elevene kan beholde tilbudet så lenge de har glede og nytte av det. Elevene må komme seg til skolen på egen hånd. ➤

 ??  ??
 ??  ?? ULIKE TEMA: Det er brukt mye tid på å utarbeide den kognitive treningen. Denne skal tilpasses hver enkelts interesser. Her kan man kombinere riktig ord og bilder.
ULIKE TEMA: Det er brukt mye tid på å utarbeide den kognitive treningen. Denne skal tilpasses hver enkelts interesser. Her kan man kombinere riktig ord og bilder.
 ??  ?? KLARE: (F.v. og rundt bordet) Bodil Igland, pedagog, studentene Sarah Thu og Kristine Larssen, prosjektle­der fra USHT Berit Westbye og demenskoor­dinator Birgitte Naerdal.
KLARE: (F.v. og rundt bordet) Bodil Igland, pedagog, studentene Sarah Thu og Kristine Larssen, prosjektle­der fra USHT Berit Westbye og demenskoor­dinator Birgitte Naerdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway