Grimstad Adressetidende

Dåpen er kirkens livsfest

«Med takk og glede bringer vi i dag dette barnet til Gud i den hellige dåp…» Med disse ordene starter dåpshandli­ngen i Den norske kirke.

- ➤ Marit Sørland Menighetss­kribent

Noen synes det er en utfordrend­e tanke å velge dåp på vegne av et lite barn. Det kan jo ikke som baby velge selv. Samtidig tar foreldre alle andre valg for barna sine før de blir store nok til å ta egne valg. Det er et foreldrean­svar. Dåpen fratar da heller ikke barnet bestemmels­esrett over eget livssyn.

Samtale med sokneprest­en

Sokneprest Hjalmar Bjerga har døpt mange barn i årenes løp. Han vil gjerne dele sine tanker om denne viktige begivenhet­en i en families liv.

– Når du løfter opp barnet etter at det er døpt og ber menigheten ta vel imot den lille, ser det alltid ut som dette er noe av det gildeste du gjør!

– Dåpen er noe av det største som skjer i menigheten. Et barn er et stort under i seg sjøl. Dåpen er et like stort under. Det er det fineste en prest kan gjøre.

– Da må du si litt om hva som skjer i dåpen. Hvorfor er det så stort?

– Dåpen formidler liv og nåde fra Gud. Det blir tydelig hvordan en blir kristen. Det er ikke noe en presterer. En tar imot – også ved å bli båret frem. Det er en markering der barnet har alle sine viktigste støttespil­lere rundt seg, og der Gud lover å følge barnet alle dager. Ingen kan ta fra deg at du er tegnet med korsets tegn. Det kan velges bort, men det er aldri Gud som svikter.

Dåpssamtal­e

Ved døpefonten stilles et ganske alvorlig spørsmål til foreldre og faddere: «Vil dere at NN skal døpes til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn og oppdras til et liv i den kristne forsakelse og tro?» På dette spørsmålet forventes et Ja.

– Er alle foreldre forberedt på det som sies og det som skjer?

– Alle som melder et barn til dåp får en samtale med presten. Vi går igjennom ritualet, og det gis praktisk informasjo­n. Foreldrene kommer med sine tanker om dåp. For alle oppfattes dåpen som noe som er viktig. De vil gi barnet sitt det beste. De vil gi tilhørighe­t.

Foreldrene deler også noe av ansvaret med fadderne. Selv om fadderne ikke kan delta i den daglige oppdragels­en, er bønn for barnet alltid mulig.

En fin skikk i, blant annet Grimstad kirke er dåpslyset som tennes på det store Kristuslys­et. «Et lys er tent for NN. Jesus sier:» Jeg er verdens lys. Den som følger meg, skal ikke vandre i mørket, men ha livets lys.»

Sammen med lyset, som familien får med hjem, får de også et vakker bilde laget av Kari Hunsager.

I morgen skal to barn døpes i Grimstad kirke. Da vil hvert barn bli løftet opp vendt mot menigheten. «Dette er NN, Guds barn, døpt inn i vår menighet og Kristi verdensvid­e kirke».

 ??  ?? KIRKEN: Grimstad kirke i vinterlys.
KIRKEN: Grimstad kirke i vinterlys.
 ??  ?? DØPEFONTEN I GRIMSTAD KIRKE: Her skal to barn døpes i morgen. Et lys skal tennes for hvert barn på det store Kristuslys­et.
DØPEFONTEN I GRIMSTAD KIRKE: Her skal to barn døpes i morgen. Et lys skal tennes for hvert barn på det store Kristuslys­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway