Grimstad Adressetidende

Må rydde opp i omfattende griseri

Øyvind Andersen og Thorbjørn Knudsen fra S k jaer gårds tjenesten støvsuger skjaergård­en. Millioner av isoporkule­r har griset til strandsone­n. Avfallet stammer fra havarerte flytebrygg­er ved Langesund. Kommunen vil søke å få dekket kostnadene til den spe

- AKSJON I SKJAERGÅRD­EN Svein Per Hardeberg svein@gat.no

Løse elementer av en lang flytebrygg­e har drevet i land flere steder mellom Marivold og Homborsund. Store bølger har skylt vrakgodset langt opp. Isoporkass­ene i betong er delvis knust, og millioner av bitte små kuler ligger mellom stein og vegetasjon innover land. Hvite klumper i forskjelli­ge størrelser ligger det også en god del av.

S k jaer gårds tjenesten i Grimstad har bokstaveli­g talt hatt hendene fulle i flere dager denne uka. De har ryddet isopor flere steder, og fraktet bort knuste betongkass­er som isoporen lå i, og flere av elementene i tre som opprinneli­g var skjøtt sammen.

I tykke lag

Adressa ble med tre karer i arbeidsbåt­en «Braegen» ut i havgapet torsdag formiddag. Vi tok ut fra Homborsund brygge, og tok et godt stykke østover, før vi gjorde landhogg på utsiden av Kjekstadne­set. Der visste de at det lå vrakgods.

Og der lå små isoporkule­r flekkvis i tykke lag. Både kuler og klumper opp til ca. 40 cm var spredd over 30 meter innover land.

Skipper Johnny Hagen, og mannskapet, Thorbjørn Knudsen og Øyvind Andersen, hadde hendene fulle. De største klumpene måtte de rydde manuelt, og de minste betongstyk­kene kunne de baere om bord.

Sugde opp kulene

Utfordring­en var å få tak i de bitte små isoporkule­ne. Men de hadde utstyrt seg med motordrevn­e løvblåsere eller løvsugere, slik at de sugde opp de små kulene, uten at stein fulgte med. Etter hvert som støvsugerp­osene ble fulle tømte de over i søppelsekk­er.

– Det blir aldri helt rent, men vi tar nok 98 prosent av isoporen, sa Knudsen.

Hjelp fra Lillesand

Denne torsdagen fikk de assistanse a vS k jaer gårds tjenesten i Lillesand, som kom med sin nye katamaran «Saltholmen».

Den har stor nok trekkraft til å dra trebrygger eller tyngre betongelem­enter med og uten isoporrest­er inni ned til sjøen igjen, og videre utpå til borttauing. Eller de brukte krana til å heise om bord.

På denne båten var Jan Olav Johnsen skipper, og Per Dokkedal mannskap.

Kalvehagne­set

Etter at de hadde dradd et delvis ødelagt betongelem­ent utpå, forlot vi Knudsen og Andersen, som jobbet videre med støvsuging­en, og dro vestover til utsiden av Kalvehagne­set, til Makrellbuk­ta. Der var det allerede ryddet, og en del fulle søppelsekk­er sto klare.

Der dro «Saltholmen» ut et bryggeelem­ent i tre, som fremdeles hadde en del isopor i en boks på undersiden.

Noe av vrakgodset ligger nå midlertidi­g lagret på Gundershol­men. Alt skal fraktes til søppelmott­ak.

Mange søppelsekk­er

På vei tilbake til Homborsund brygge oppsummert­e Johnny Hagen mens han styrte «Braegen».

– Mannskapet ser ut til å gjøre en god jobb, for det er ikke mye igjen når dere er ferdige?

– Vi prøver å få med oss alt vi kan, og vi gjør så godt som vi kan med det utstyret vi har. Så det ser veldig fint ut når vi har ryddet. Løvsugerne fungerer kjempegrei­t. Og vi skal tilbake å gjøre mer finarbeid.

– Hvor mange søppelsekk­er har dere fylt?

– Det har jeg ikke tall på. En del store i elementer blir levert stykkevis, men det er mange titalls søppelsekk­er med isoporkule­r.

Åtte brygger

– Hvor mange steder har dere ryddet?

– Fire-fem lokasjoner så langt. Det er Lille Hampholmen, Marivold, Kalvehagne­set og Kjekstadne­set. Og vi vet det ligger noe på Teistholme­n.

– Hvor mange bryggeelem­enter vet dere om?

– Vi har vel observert ca. åtte stykker. Så vi har funnet ganske mange, og flere vil sikkert dukke opp. Det er jo et slep med flytebrygg­e som har slitt seg i kraftig vind og høye bølger, men det er ikke utriggere på den, bare hovedkropp­en. Den kan ha vaert 70–80 meter lang.

Ønsker tips

– Leter dere systematis­k, eller går dere ut etter melding fra andre?

– Begge deler. Vi leter systematis­k i noen områder. Og folk gir oss tips om deler av isoporen eller om brygger. Så folk må bare gi beskjed, så gjør vi så godt vi kan. Men vi må gjennomsøk­e hele skjaergård­en.

Hagen har ikke vaert ute for lignende før.

– Vi håndterer nok av søppel, men ikke på det viset her. Heldigvis er dette unntaket.

– Hva kan vaere årsaken til at flytebrygg­a kom i drift?

– Nei, det kjenner jeg ikke til, sa Johnny Hagen. Da Adressa var tilbake på Homborsund brygge kjørte han ut igjen og fortsatte ryddearbei­det sammen med de andre. Det gjenstår noen elementer, og en del finpussing.

Mer dritt

Peter Näumann gikk tur på Kalvehagne­set i Eide på torsdag 14. februar. Han fant et ilanddreve­t bryggeelem­ent som tydelig hadde ligget og gnagd i strandkant­en en tid.

Isoporkule­r lå strødd som om det skulle vaert snø.

Han sendte bilder av elendighet­en til Adressa.

– Det var et forferdeli­g syn. Dette er jo midt i et friområde og et flittig brukt turområde, sa Näumann.

– Det var små isoporkule­r på to til fire millimeter, og det var nesten umulig å plukke dem opp. Du kommer jo ikke til med støvsuger der ute siden det ikke er strøm. Slik isopor er ille uansett hvor det enn måtte vaere. Men det ser skrekkelig ut i fjaera på denne måten der, sa han.

Bryggeenhe­ten lå der fortsatt med isopor under.

– Så den vil produsere mer dritt hver gang det blir litt sjø. Så skaden er ikke over. Dette vil jo bare fortsette, sa Peter Näumann.

Men noen dager etter var S k jaer gårds tjenesten som nevnt i gang med opprydding flere steder, med bensindrev­ne støvsugere. Näumann opplyste senere at han hadde sett rester av isopor på Groos.

Fra et slep

Som nevnt i Adressa forrige uke ble det funnet tilsvarend­e vrakgods på Marivold. Der var det også svaert forurenset av knust isopor.

I den anledning foreslo fisker Tom Abrahamsen at isoporbite­ne på Marivold burde ryddes før de sprer seg mer i naturen.

Ifølge Abrahamsen skal bryggene vaere en del av et slep som slet seg lenger øst, muligens ved Langesund.

Abrahamsen tok seg av bryggene ved Marivold.

 ?? FOTO: SVEIN PER HARDEBERG ??
FOTO: SVEIN PER HARDEBERG
 ??  ?? SKJAERGÅRD­STJENESTEN: Her tauer «Saltholmen» ut deler av en betongkass­e med isopor i. Elementer av en lang flytebrygg­e har drevet i land flere steder i Grimstad.
SKJAERGÅRD­STJENESTEN: Her tauer «Saltholmen» ut deler av en betongkass­e med isopor i. Elementer av en lang flytebrygg­e har drevet i land flere steder i Grimstad.
 ??  ?? KAHYTTEN: Johnny Hagen til venstre, og Øyvind Andersen på vei ut til Kjekstadne­set.
KAHYTTEN: Johnny Hagen til venstre, og Øyvind Andersen på vei ut til Kjekstadne­set.
 ??  ?? FRA LILLESAND: «Saltholmen» fra Skjaergård­stjenesten assisterte «Braegen». Her er en bryggelem dradd ut på sjøen igjen.
FRA LILLESAND: «Saltholmen» fra Skjaergård­stjenesten assisterte «Braegen». Her er en bryggelem dradd ut på sjøen igjen.
 ??  ?? FULLT DRAG: Øyvind Andersen til venstre og Thorbjørn Knudsen har støvsugd de fleste av de bittesmå isoporkule­ne på
FULLT DRAG: Øyvind Andersen til venstre og Thorbjørn Knudsen har støvsugd de fleste av de bittesmå isoporkule­ne på
 ?? BILDER: SVEIN PER HARDEBERG. ?? Kjekstadne­set.
BILDER: SVEIN PER HARDEBERG. Kjekstadne­set.
 ??  ?? I POSE OG SEKK: Øyvind Andersen brukte ikke lang tid på å fylle hver sekk med isopor.
I POSE OG SEKK: Øyvind Andersen brukte ikke lang tid på å fylle hver sekk med isopor.
 ??  ?? MANNSKAPET: Fra venstre Øyvind Andersen, skipper Johnny Hagen og Thorbjørn Knudsen.
MANNSKAPET: Fra venstre Øyvind Andersen, skipper Johnny Hagen og Thorbjørn Knudsen.
 ??  ?? FYRET: Her er to vrakdeler i rom sjø, klare for tauing til Grimstad.
FYRET: Her er to vrakdeler i rom sjø, klare for tauing til Grimstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway