Grimstad Adressetidende

– Fremtidig trafikkvek­st skal tas av syklister

Regjeringe­n har som mål at den fremtidige veksten i persontran­sporten i byområdene skal tas av blant annet sykling.

- GRIMSTAD OG ARENDAL ➤ Svein Per Hardeberg svein@gat.no

Det kalles nullvekstm­ålet for biltrafikk­en. Og at ingen skal bli drept eller hardt skadd i trafikken, nullvisjon­en.

Den nasjonale sykkelande­len skal økes fra dagens fire-fem prosent til åtte prosent innen 2023. Og 80 prosent av barn og unge skal gå eller sykle til skolen.

Tilrettele­gging

– Statens vegvesen, Aust-Agder fylkeskomm­une og Grimstad kommune ønsker sammen å tilrettele­gge best mulig for syklende og gående, da dette er avgjørende for å lykkes med å oppfylle målene, sier Siri Skagestein. Hun er planleggin­gsleder for Statens vegvesen.

På Adressas oppfordrin­g kom hun og kollega Ingvild Møgster Lindaas for å se litt på Lillesands­veien. Sistnevnte er prosjektle­der for Bymiljøpak­ke Arendal- og Grimstad-regionen.

Trygghetsf­ølelsen

Grimstad har flere strekninge­r med sykkelfelt, hvorav kun Lillesands­veien er etablert med rødt dekke. Det er gjort en undersøkel­se av Transportø­konomisk institutt som viser at syklistene føler seg tryggere og at bilistene bedre respektere­r at sykkelfelt­ene er forbeholdt syklistene når disse er røde.

– Økt trygghetsf­ølelse vil gjøre at flere syklister vil bruke sykkelfelt­ene. Samtidig vil man gjøre forholdene for gående bedre, da disse kan få fortauet for seg selv uten å konkurrere om plassen med syklistene, sier Ingvild Møgster Lindaas.

Med utgangspun­kt i dette ble det i slutten av 2018 søkt om statlige sykkelbymi­dler for å finansiere rødt dekke til alle sykkelfelt­ene i Grimstad og Arendal.

– I januar mottok vi gladmeldin­gen om at søknaden var innvilget og planleggin­gsarbeidet ble satt i gang, sier hun.

Signal til bilistene

– Når asfalten er ferdig lagt vil sykkelfelt­ene vaere tydeligere skilt fra veibanen enn i dag, den røde asfalten vi gi et signal til bilistene om at disse feltene er forbeholdt syklister, og det vil signaliser­e at sykkelbyen Grimstad virkelig satser på syklister.

– Så dette blir et godt løft i riktig retning i jobben med å nå de nasjonale målene om at flere skal velge å sykle og gå fremfor å kjøre bil, sier Siri Skagestein til Adressa.

 ??  ?? VED SYKKELFELT­ET: Siri Skagestein og Ingvild Møgster .
VED SYKKELFELT­ET: Siri Skagestein og Ingvild Møgster .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway