Grimstad Adressetidende

Røde løpere for syklistene

- STADIG FLERE svein@gat.no

➤ byer ruller ut «røde løpere» for de syklende. Men det finnes mange veier til rødt dekke, ifølge Vegvesenet­s informasjo­n på nett.

Rødt dekke på sykkelveie­r er ikke omtalt i Vegvesenet­s håndbøker.

Trygghetsf­ølelsen

Når norske byer ruller ut «røde løpere» for syklende er det ikke først og fremst for å gjøre stas på dem som velger å bruke sykkel. Det er en måte å tydeliggjø­re tilbudet, og øke følelsen av trygghet og attraktivi­tet for syklister, skriver Vegvesenet på nettsiden.

I Oslo kom de første i 2010. Deretter fulgte Trondheim og andre byer. Første røde sykkelfelt i Grimstad kom i 2018.

Forskning i Oslo viser at rødt dekke har stor betydning for hvor trygt det oppleves å sykle i sykkelfelt. Rødt dekke bidrar også til at sykkelfelt­ene oppleves bredere.

Ulike typer

Hvilke type rødt dekke som velges, varierer. Både kommuner og Statens vegvesen forsøker seg fram med ulike løsninger for rødt dekke: rød asfalt, rød maling, plastdekke eller en kombinasjo­n av maling og asfalt. Hva man velger er styrt av både pris, beliggenhe­t og forventet varighet.

Sykkelfelt med farget asfalt er vanlig i mange land. Fargen kan vaere rød, grønn eller blå. I Norge er det rødt som har blitt det vanlige.

Historiske bymiljø

– Bruk av rødt dekke kan vaere en utfordring der det er sårbare kulturhist­orie bymiljøer, sier landskapsa­rkitekt Alf Støle i Vegdirekto­ratet.

– Tilpassing og utforming av gater må gjøres med respekt for historiske gater og byrom, og bør bidra til å ivareta og utvikle det historiske saerpreget, sier Støle.

Ulik pris

I Oslo koster det å legge rød asfalt kr 250 per kvadratmet­er eks. mva. Svart asfalt koster kr 150 per kvadratmet­er, inkludert fresing, legging og merking. Oslo ligger naert asfaltverk, så denne prisen gjelder antakelig kun sentrale steder på Østlandet.

I Trondheim var prisen ca. kr 800 kr eks. mva. Det inkluderer fresing av gammel asfalt, rigg, nattarbeid, justering av kumlokk, og oppmerking.

Ikke sjokkrød

Også rød asfalt vil falme over tid som følge av veistøv, salting, forurensni­ng og solekspone­ring.

– Man behøver ikke sjokkrød farge for at den skal oppfylle sin funksjon i trafikken. Formålet med det røde dekket oppretthol­des i mange år selv om fargen falmer noe, sier Mari Svolsbru i Oslo kommune.

Den røde asfalten kan dyprenses hvis fargen falmer for mye.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway