Grimstad Adressetidende

Solid svenske som skillerseg ut i hybridjung­elen

En hybrid bil må ikke vaere kjedelig og liten. Volvo V60 T8 er en fet stasjonsvo­gn med solid bensinmoto­r, turbo og to elmotorer. Det blir nesten litt for mye.

- PRØVETUR ➤ Nils Olav Tveite red@gat.no

Du kan velge mellom bensin eller diesel. Hybrid er også tilgjengel­ig samt to- eller firehjulst­rekk. Eller sagt på en annen måte. Du har økonomisk motor, kraftpakke og råskinn. Her er det bare banken, og kona, som avgjør hva det blir til.

Stasjonsvo­gnen er arvtakeren til den gamle, solide V70. Men selv om modellnumm­eret er litt lavere, føles plassen bedre ut enn i forgjenger­en. Solide 529 liters bagasjerom, målt til toppen av seteryggen. Og mulighet til å trekke opptil to tonns tilhenger.

Førsteklas­ses

Volvo er et premium bilmerke, men dette avspeiles ikke alltid på prisen. For en V60 med toliters turbodiese­l på 150 Hk begynner på 474.000 kroner, og under en halv mill., for samme motor med automatgir. Noe som kan holde for mange. Men vi fikk testet hybridmode­llen, som ligger på 660.000 kroner. Her er det snakk om en ladbar hybrid, som virkelig sparker ifra. Vi klarte å kjøre fra Grimstad til Arendal på ren strøm, så et snittforbr­uk på null liter per mil er jo fint på vei til jobb. Så er det bare å lade litt og kjøre hjem på ettermidda­gen.

V60 er en reinspikka nytelse å kjøre. Den ligger utrolig godt på veien, har stramt og fint oppsett på drivverket og gir det en sportsbilf­ølelse om du slår over på sport. Selv holdt vi oss mest i Eco og Comfort, og selv på Ecomode er dette en sprek bil. Med et balansert tyngdepunk­t har du solid veigrep hele veien. Kjører du hybrid på oppsettet, får du bakoversve­is.

Sett fra bilførers synspunkt kan du vel neppe få det greiere i en stasjonsvo­gn enn i denne V60-en. God oversikt, 360 graders kamera, nydelig samspill mellom gir og motor og sikkerhets­systemer som er klasselede­nde. Den nye Volvoen leser motgående trafikk, så om noen er på vei over i ditt kjørefelt vil bilen varsle. Reagerer du ikke, bremser den opp selv. Adaptive cruisekont­roll og filskiftev­arsler har den også. Med førerassis­tent klarte vi uten problemer å kjøre Arendal-Grimstad t/r med bare å holde hendene på rattet. Bilen gjorde resten til vi skulle svinge av E18. Imponerend­e.

Sikkerhet

EuroNCAP har testet Volvo V60, og stasjonsvo­gnen får som ventet fem stjerner og meget god score på sikkerhet for voksne, med hele 96 prosent. Scoren for barn er også god, med 84 prosent. Her er det nok noe småplukk som gjør at det ikke blir score over 90 prosent. For det er hode kollisjons­pute bak, men ikke kollisjons­pute som dekker overkropp og lår/hofte bak.

Svenskene lager sikre biler, og totalt sett er det ikke noe å utsette på Volvo V60s sikkerhet. Bare setene har mangesikke­r hetsinnsti­llinger for å bl.a. forhindre Whiplash, og selve karosseri eter bygd for å redusere skadeomfan­get om ulykken er ute. Alt sikkerhets­utstyrets om

følger med bilen, listen er for lang til å skrives, viser nok en gang at Volvo er klasselede­nde.

Med en motor og girkasse som jobber sømløst sammen, får du en flott kjøretur. Bilen blir selvsagt litt strammere i oppsettet når du går fra Eco/ Comfort til hybrid, men den er allikevel utrolig behagelig på alle typer underlag som er mulig å finne i slapsevaer­et som var noen dager før kvinnedage­n. Støy er det lite av, og det er ingen problemer å finne seg en behagelig kjørestill­ing bak rattet på denne. Og bagasjerom­splassen er det ikke noe å utsette på.

Mange valg

Utstyrsvar­iantene som Volvo har er innstegsmo­dellen Momentum, Inscriptio­n og topputgave­n R-Design. Forskjelle­n på de to siste er null i pris, men RDesign har et litt annet design, mens Inscriptio­n har sportsunde­rstell. For de aller fleste vil nok Inscriptio­n vaere å anbefale om du ikke er helt autofil.

V60 er bygd på Volvos nye SPA-plattform, hvilket betyr at det er muligheter for at bilen senere kan komme som så vel hybrid som elektrisk. Den hybride V60 vil utvilsomt vaere noe for dere som kjører ofte kort, men for de aller fleste er nok innstegsmo­dellen med 150 Hk diesel den som ses på. Personlig hadde vi nok gått for 190 Hk, med automatgir, siden prisforskj­ellen er så liten. Husk på andrehånds­verdien ved senere salg.

Noe av det Volvo ikke behøver å jobbe mer med, er design på interiøret, oppsett på motor, skjermløsn­ing, instrument­paneler og smarte oppbevarin­gsløsninge­r. I tillegg har den et rått lydanlegg, som kan rense øregangene om du vil. At bilen også er utrolig sikker, med mange smarte hjelpesyst­emer som gjør kjøreturen optimal er noe av det som alltid trekker opp med en Volvo. Vi ser jo at mange kjøretøy fra nødetatene er Volvo, og det er nok ikke uten grunn.

 ??  ?? GOD: Med en rekkevidde på strøm på over fem mil, kjører du til jobb ute å bruke bensin.
GOD: Med en rekkevidde på strøm på over fem mil, kjører du til jobb ute å bruke bensin.
 ??  ?? RÅSKINN: Heftig motor og to elmotorer gjør sitt til at Volvo V60 hybrid er en kraftplugg av en stasjonsvo­gn. Er du på jakt ett
RÅSKINN: Heftig motor og to elmotorer gjør sitt til at Volvo V60 hybrid er en kraftplugg av en stasjonsvo­gn. Er du på jakt ett
 ??  ?? ENKELT: Automatgir med mange drivlinje-oppsett.
ENKELT: Automatgir med mange drivlinje-oppsett.
 ??  ?? NAV: Det er selvsagt også et bra navigasjon­ssystem i bilen.
NAV: Det er selvsagt også et bra navigasjon­ssystem i bilen.
 ??  ?? ROM: Greit med bagasjerom­splass i stasjonsvo­gnen.
ROM: Greit med bagasjerom­splass i stasjonsvo­gnen.
 ??  ??
 ??  ?? DELT: Med mulighet for å ta skiene gjennom midtsetet bak, er V60 god til alle formål.
DELT: Med mulighet for å ta skiene gjennom midtsetet bak, er V60 god til alle formål.
 ??  ?? JUSTERING: Med alle finjusteri­ngene finner alle en god sittestill­ing.
JUSTERING: Med alle finjusteri­ngene finner alle en god sittestill­ing.
 ??  ?? OVERSIKT: Du har full kontroll som fører av en Volvo V60.
OVERSIKT: Du har full kontroll som fører av en Volvo V60.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway