Grimstad Adressetidende

Viser musikal om depresjon og glede

Knut Østrådal som har skapt et teaterstyk­ke om depresjon, noe han selv har vaert gjennom.

- MUSIKAL Signy Daglund

Innsendt: – Bevissthet­en om at livet er mens du lever nå og at hvert øyeblikk er en gave, har nesten vaert som en gjenfødels­e, sier Knut Østrådal, som har skapt teaterstyk­ket om depresjon.

Stykket ble for et år siden fremført i Kristiansa­nd, der det ble en stor suksess og høstet mange lovord.

Tirsdag 19. mars settes den opp i Pan på kulturhuse­t.

Østrådal har valgt klovnens univers som landskap for denne forestilli­ngen, fordi figuren represente­rer selve essensen av den tragikomis­ke livserfari­ng og den iboende synliggjør­ing av tilstanden i dette paradokset. Dette er menneskets lodd; Latter og gråt er følgesvenn­er på vår livsvei.

Hele historien er basert på Østrådals egne erfaringer og opplevelse­r – fra alvorlig depresjons dypeste mørke – til igjen å oppleve lyset og følelsen av å vaere født på ny.

All musikk er valgt ut fra den musikken som har vaert Østrådals følge gjennom perioder av livet – og som på sin måte illustrere­r innhold i historiens kapitler og i en rekkefølge som danner forestilli­ngens dramaturgi.

Depresjon er en universell diagnose – og det er mange veier inn i depresjone­ns mørke. Men der inne i det fargeløse landskapet er symptomene ganske like. Mangelen på energi og tiltakslys­t, sosial angst, redsel for besøk og telefoner, fravaerend­e matlyst, nedsatt evne til hygiene, både overfor egen kropp, men også manglende evne til å rydde og vaske og holde orden omkring seg. Symptomene­s liste er lang.

Denne forestilli­ng søker å uttrykke paradokset i sameksiste­rende sorg og glede – slik de aller fleste av oss har opplevd livet – og at verden og livet etter en sorg eller en krise føles enda vakrere enn før, nesten som å bli født på ny.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway