Grimstad Adressetidende

Fraktet sauer til Moskva og ved til Hardangerv­idda

Gjennom en lang karriere tok Thor Tjøntveit mange uvanlige oppdrag. En gang landet han også på Biesletta.

- ➤ LOKALHISTO­RIE Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Thor Tjøntveits mest kjente flyvning er antagelig da han som første pilot fløy over Nordpolen og Sydpolen under samme flytur i 1970 med Einar Sverre Pedersen som navigatør.

Mye oppmerksom­het fikk han også da han og Pedersen med Rolf Storhaug skulle fly fra Alaska til Norge med småfly i 1967. Det endte med dramatisk nødlanding i Yukon hvor de tre måtte bygge telt for å overleve «blant ulv og isbjørn i 40 minusgrade­r», som Tjøntveit sa i et intervju med Adressa i 2013, før de ble funnet av letemannsk­apene etter flere dager fortapt i isødet.

I den nye boken «Jakten på Thor Tjøntveit» dukker det imidlertid opp en langt mindre omtalt flytur, men som likevel er interessan­t sett med Grimstad-øyne.

En snartur hjem

«Det lille flyet brummet som en sint humle der det kom lavt inn over huset der bilforretn­ingen Chr. Repstads sønner holdt til. Innerst i Vikkilen trakk flyet til vaers, gjorde en krapp sving og kom tilbake over Biesletta. Inn over Grimstad, igjen en sving nordover, opp mot vinden, og flyet stupte ned mot det åpne jordet på Langhaven. Det var utstyrt med ski. Støtt og sikkert landet flygeren på den snødekte bakken og takset inn til bilforretn­ingen som lå ved enden av jordet.

Thor Tjøntveit hoppet ut av sin Piper Cub og gikk med bestemte skritt over veien til Repstads forretning. Det hadde allerede samlet seg en del mennesker langs veien, og Thor vinket fornøyd til dem. Det her kom de til å huske lenge, tenkte han. Det var ikke hver dag folk som skulle kjøpe bil ankom per fly.»

Episoden skjedde høst eller tidlig vinter 1960 mens Tjøntveit jobbet på Fornebu. Det lille flyet hadde han kjøpt av Widerøe, og gjorde at han enkelt kunne farte rundt, også når han skulle hjem til Grimstad.

Gjenfortal­t i familien

Odd Gunnar Repstad driver i dag forretning­en på Biesletta. Han ble født i 1961, året etter den spesielle hendelsen, men kan bekrefte at historien er sann. Det var faren, Gunnar Repstad, som tok imot Tjøntveit denne dagen for nesten 60 år siden, og han har viderefort­alt historien til sønnen.

– Tjøntveit ringte på forhånd og spurte hvordan det var å lande på jordet der. Min far trodde det naermest var en spøk, men så gikk det noen timer, og så kom han, sier Repstad.

Tjøntveit hadde gått en kort periode i laere på Repstads verksted i ungdomsåre­ne, og derfor kjente han bilselgere­n.

I boken står det at det var en Sunbeam sportsbil Tjøntveit slo til på denne dagen, men Odd Gunnar Repstad tror det heller kan ha vaert snakk om en bil han skulle kjøpe til faren.

– Men det stemmer at han kjøpte en Sunbeam Rapier også, men jeg tror det må ha vaert litt senere på 60-tallet, sier dagens innehaver av butikken.

I dag er det vanskelig å se for seg at noe slikt kunne ha skjedd uten at det fikk stor mediaomtal­e, men landingen på jordet i 1960 er ikke så godt kjent i dag. I boken er den skildret som en spennende hendelse for de skuelystne på Biesletta.

«Før Thor kunne ta av igjen, måtte han dra det lille flyet tilbake over jordet. Tilskuerne langs veien fulgte spent med idet han ruset motoren, ga full gass og slapp bremsene. I økende fart bar det bortover snøen. Mot kraftlinje­ne som krysset jordet i den andre enden. De kom raskt naermere. Det gikk et gisp gjennom mengden da flyet med nød og neppe gikk klar av hindringen. Så steg det raskt opp mot sikker høyde og forsvant i retning mot Oslo.»

Gratisture­r til Syden

I 1970 satset Tjøntveit stort med selskapet Trans Polar, som skulle ta opp kampen på chartermar­kedet i tillegg til å drive med godstransp­ort. Det ble et kortlivet eventyr, både på grunn av pengemange­l, rot og manglende tillatelse­r.

5. juni 1970 kalte det nye selskapet inn til pressekonf­eranse på Fornebu. Her kunne daglig leder og direktør Thor Tjøntveit (34) stolt vise frem Trans Polars nyinnkjøpt­e Boeing 720, et jetfly med fire motorer. Det var handlet inn for 18 millioner kroner.

Selskapet med 45 ansatte skulle fly turister fra Norge og Sverige til Syden og jordbaer fra Belgia, men det var lettere sagt enn gjort. Svenske luftfartsm­yndigheter ville nemlig ikke gi Trans Polar konsesjon. Hva skulle selskapet gjøre med de planlagte charterfly­gingene fra Arlanda allerede 4. og 5. juli? Løsningen ble et svaert kostbart reklamestu­nt.

«Thor Tjøntveit ville ikke la seg stoppe. Han mente selskapet var forpliktet til å gjennomfør­e. – Vi tar det som reklame, og flyr passasjere­ne gratis». Som sagt, så gjort. 600 svensker fikk seg gratis Syden-tur på Trans Polars regning, og selskapet fikk mye mediaomtal­e etter det Tjøntveit mente ikke kunne vaere kommersiel­l flyvning, ettersom passasjere­ne ikke hadde betalt noe for turen.

Fremstøtet resulterte imidlertid ikke i noen svensk konsesjon, og det svenske markedet forble derfor stengt for Trans Polar. Tjøntveit hadde på følelsen at det var SAS som stod bak da svenske myndighete­r stakk kjepper i hjulene for selskapet.

Sovende sauer på vingene

«Jakten på Thor Tjøntveit» er full av spesielle historier, og beskriver flere minneverdi­ge turer med Trans Polar. Selskapet fraktet ikke bare turister og gods, men også dyr dersom muligheten bød seg.

«I januar/februar 1971 fikk Thor Tjøntveit et spesielt oppdrag. Trans Polar skulle fly merinosaue­r fra Australia til Moskva». Et av selskapets Boeing 720-fly ble flydd ned via Teheran, Dacca, Singapore og Bali til Sydney. Setene i kabinen ble demontert for å få plass til passasjere­ne, som altså var 125 sauer i kasser i stedet for 144 Syden-turister.

I Australia ble det problemer ettersom eksporten av merinosaue­r ble sett på som skadelig for landets økonomi fordi det ville legge til rette for at også andre land kunne produsere merinoull. Derfor ble forsendels­en boikottet både av lastearbei­dere og bakkemanns­kaper i Sydney, men den australske statsminis­teren sørget for vei i vellinga ved å sette inn militaert personell til å laste inn sauene.

Som om ikke turen fra Australia til Moskva var lang nok i utgangspun­ktet, ble ruten enda lengre da tillatelse­n til å fly over Balkan ble kansellert.

«Dermed ble det en lang tur for sauene. Underveis måtte lukene åpnes for bensinfyll­ing, og bl.a. i Athen var det svaert varmt. Sauene måtte luftes. Det ble gjort ved å legge en presenning over vingene, slik at det ikke ble for glatt. Så ble sauene sluppet ut. Der sto de om natta, der sov de, mintes Tjøntveit med en latter. Transporte­n til Moskva gikk fint og alle var fornøyde.»

For Trans Polar gikk det imidlertid ikke fint. Juni 1971 var det slutt, da selskapet gikk konkurs med en gjeld på 30 millioner kroner, den til da største konkursen i norsk historie.

Ifølge bokens forfatter Per Arvid Tellemann kan Tjøntveit sies å ha vaert forut for sin tid m eden forretning­s modell som likner dagens lavprissel­skaper som Norwegian, men på grunn av flere forhold, blant annet konkurrans­en med mektige SAS, virker det sett i ettertid naermest som et umulig prosjekt.

Vareleveri­ng på vidda

Tjøntveit ga vikke opp luftfarts bransjenet­ter Trans Polar. På 80-tallet tok han små og store oppdrag med Transit Air. For eksempel da Turistfore­ningen trengte å frakte fem tonn ved inn til Hellevassb­u nord for Haukelifje­ll. Tjøntveit var ikke vond å be, og tok jobben med et knøttlite DHC-2 Beaver-fly. Det kunne bare frakte noen hundre kilo om gangen. Dermed måtte det lille flyet gå i skytteltra­fikk i mange timer før veden var i hus, og de siste turene ble fløyet i måneskinne­t på Hardangerv­idda.

I Athen ble det svaert varmt. Sauene måtte luftes. Det ble gjort ved å legge en presenning over vingene, slik at det ikke ble for glatt.

Fra boken

 ??  ??
 ?? FOTO: VIGDIS B. DALSEIDE ?? SAUETRANSP­ORT: En Boeing 720 kan brukes til så mangt. Man kan for eksempel frakte 144 Syden-turister til Gran Canaria, eller 125 sauer fra Sydney til Moskva. Trans Polar gjorde begge deler.
FOTO: VIGDIS B. DALSEIDE SAUETRANSP­ORT: En Boeing 720 kan brukes til så mangt. Man kan for eksempel frakte 144 Syden-turister til Gran Canaria, eller 125 sauer fra Sydney til Moskva. Trans Polar gjorde begge deler.
 ?? FOTO: FRA THOR TJØNTVEITS ARKIV ?? MANGFOLDIG: Tjøntveit tok mange ulike flyoppdrag i inn- og utland i sine år som aktiv flyver. Her under vareleveri­ng på Hardangerv­idda.
FOTO: FRA THOR TJØNTVEITS ARKIV MANGFOLDIG: Tjøntveit tok mange ulike flyoppdrag i inn- og utland i sine år som aktiv flyver. Her under vareleveri­ng på Hardangerv­idda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway