Grimstad Adressetidende

Henlegger anmeldelse­r

Etter å ha hatt tre anmeldelse­r i innkjøpssa­ken inne til vurdering siden i fjor, har politiet nå henlagt dem alle tre.

- INNKJØPSSA­KEN

Dette forteller politiadvo­kat og settepolit­imester Erik Westfield Rand ved Sør-Vest politidist­rikt til Adressa torsdag.

Det skjer etter at politidist­riktet siden i fjor har hatt de tre sakene inne for å vurdere hva som skulle skje med dem og om det skulle settes i gang etterforsk­ning i dem eller ei.

Et enstemmig kommunesty­re vedtok i juni i fjor at ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) skulle politianme­lde brudd på taushetspl­ikten og grov økonomisk utroskap, mens Marc Berendt, svigersønn til den kommunalt ansatte varsleren og vergen Ellen Hauge, anmeldte kommunen for blant annet korrupsjon. Ifølge Berendt selv gjaldt dette både mulig korrupsjon i forbindels­e med kontrakter til tidligere Farm In Action og den såkalte julegaven. Sistnevnte fikk navnet sitt fordi Berendts kone, miljøterap­euten Elin Berendt, fikk beskjed av en enhetslede­r i kommunen om å beholde 75.000 kroner hun hadde fått utbetalt for mye i lønn og heller kjøpe noen gaver til å ha under juletreet. Dette til tross for at Berendt ville betale tilbake pengene.

Etter at politimest­er i Agder politidist­rikt, Kirsten Lindeberg, i fjor erklaerte seg inhabil i innkjøpssa­ken, ble saken sendt over til Sør-Vest politidist­rikt der Westfield Rand ble oppnevnt som settepolit­imester.

Vurdert siden november i fjor

Der har altså politiadvo­kat Erik Windfield Rand hatt sakene til vurdering siden i fjor, og for kort tid siden kom han altså til konklusjon­en om at alle disse tre sakene nå avsluttes fra deres side uten å gjøre noe mer med dem.

– Da jeg fikk disse to siste sakene til behandling i november i fjor, var første punkt på agendaen for meg å avgjøre om det er grunn til å iverksette etterforsk­ning eller ei. For å kunne svare på det spørsmålet må en se på hva anmeldelse­n beskriver, hvilket straffbart forhold det dreier seg om. Så må en se på straffbarh­etsvilkåre­ne. Hvilke vilkår som må vaere oppfylt for at noen rammes av et straffansv­ar. Til slutt må vi vurdere bevisene i saken opp mot vilkårene for straff. Her er det et skjønn som inneholder mange elementer som må gjøres. Og dette må blant annet ses opp mot Straffepro­sesslovens paragraf 224, første ledd, sier politiadvo­katen.

Denne paragrafen lyder: «Etterforsk­ning foretas når det som følge av anmeldelse eller andre omstendigh­eter er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold som forfølges av det offentlige.»

Så ikke grunn til å etterforsk­e

– Etter å ha vurdert dette har jeg kommet til at i den ene saken så jeg ingen grunn til å sette i gang etterforsk­ning. I den andre saken mangler det bevis. Eller det er ikke bevis til å gå videre med saken. Og den tredje saken er henlagt på bevisets stilling, sier Rand til Adressa.

Politiadvo­katen ville ikke gå inn på hvilken avgjørelse som gjaldt hvilke av de tre sakene de hadde vurdert, men ifølge de tre henleggels­ene, som Adressa har fått tilgang til, er saken om økonomisk utroskap henlagt på bevisets stilling. Saken om brudd på taushetspl­ikten er vurdert til å ha mangel på bevis, og er henlagt på saksnivå uten mistenkte. Saken om korrupsjon har blitt vurdert til at det ikke er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger et straffbart forhold, jamfør Straffepro­sesslovens paragraf 224, første ledd.

Westfield Rand opplyser at både de som er anmeldt og de som har anmeldt sakene kan klage avgjørelse­n hans til Statsadvok­atene i Agder innen tre uker fra de mottok henleggels­ene.

 ??  ?? HENLAGT: De tre anmeldelse­ne som politiet hadde fått inn i innkjøpssa­ken, to av dem fra ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) i Gri
HENLAGT: De tre anmeldelse­ne som politiet hadde fått inn i innkjøpssa­ken, to av dem fra ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) i Gri

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway