Grimstad Adressetidende

Vil ha fordypning innen data

Universite­tet i Agder lanserer nå et masterstud­ium i cybersikke­rhet i Grimstad.

- UTDANNING peer@gat.no

Digitalise­ring s minister Nikolai Astrup var til stede da UiA lanserte sitt nye studietilb­ud i datasikker­het.

Studiet starter høsten 2019 og er rettet mot studenter som har bakgrunn i informasjo­nssystemer eller ingeniørfa­glig bakgrunn i IKT.

Det er et stort udekket behov for dyp sikkerhets­kompetanse. En mastergrad i cybersikke­rhet er en utdanning som vil kvalifiser­e til faglige stillinger både i offentlig og privat sektor. Du kan blant annet arbeide med sikkerhets­ledelse, teknologis­k ledelse av sikkerhets­arbeid, planleggin­g og gjennomfør­ing av store prosjekter og drift av kritisk infrastruk­tur, ifølge UiA. – Samfunnet bygger seg mer og mer opp på digitalise­ring. Uten kompetanse innen digital sikkerhet er vi veldig sårbare, sier professor Geir Køien, studieprog­ramleder for UiAs nye master i cybersikke­rhet.

– Det er et stort udekket behov for kompetanse innen digital sikkerhet og personvern. Denne kompetanse­n er ettertrakt­et i alle sektorer og bransjer, og er viktig for fremtiden. Fra høsten 2019 tilbyr vi derfor et masterstud­ium i cybersikke­rhet, som vil gi solid teknisk- og ledelsesko­mpetanse innen digital sikkerhet, sier Køien.

Store samfunnsen­dringer

Digitalise­ringen i samfunnet har ført til store endringer. Endringene har gitt bedre, billigere og mer effektive løsninger på mange områder, men de har også medført en sterkt økende sårbarhet.

– Vi må digitalise­re med god sikkerhet, ellers er vi veldig sårbare. De siste ti årene ser vi at digitalise­ringen blant annet har fått utslag i hackerangr­ep, stadig økende organisert kriminalit­et på det digitale felt, samt statlig påvirkning, spionasje, sabotasje og datainnhen­ting, sier Køien.

Fornøyd statsråd

Digitalise­ringsminis­ter Nikolai Astrup var til stede da UiA kunne annonsere det nye utdannings­tilbud innen cybersikke­rhet.

– Jeg er veldig glad for at UiA starter en master i cybersikke­rhet. Sikre data er svaert sentrale i vår digitalise­rte verden og det er vesentlig med god utdanning, sier Astrup.

To spesialise­ringer

Masterstud­enter i cybersikke­rhet kan velge mellom to studieretn­inger, enten en teknologis­k spesialise­ring eller en ledelsessp­esialiseri­ng.

Den teknologis­ke retningen har en klar teknologis­k profil, og er tiltenkt de som skal jobbe med tilrettele­gging, integrasjo­n og utvikling av teknologis­k rettede sikkerhets­løsninger. Her dekkes områder som sikkerhet for Internet-of-Things (IoT), sikkerhet for kritiske infrastruk­turer, sikkerhet i cloud-løsninger og etisk hacking. Ledelsessp­esialiseri­ngen har en profil for ledelse, organisato­riske og brukere og aspekter. Her vil studentene få viktig kompetanse innen planleggin­g, ledelse, gjennomfør­ing og utrulling av systemer.

Opptakskra­v

Tre studier på UiA kvalifiser­er for å komme inn på masteren. Dette er bachelorgr­aden i IT og informasjo­nssystemer og ingeniørba­chelorene i data og elektronik­k.

Studenter med bakgrunn fra studier i informasjo­nssystemer kan velge ledelsessp­esialiseri­ng i cybersikke­rhet. Studenter som har ingeniørfa­glig bakgrunn i IKT kan velge begge spesialise­ringer.

 ??  ??
 ?? FOTO: UIA ?? NYTT TILBUD: Digitalise­ringsminis­terNikolai Astrup besøkte Campus Grimstad tirsdag ettermidda­g. Her sammen med assisteren­de universite­tsdirektør Solveig R. Svendsberg­et. bakgrunnen ordførerka­ndidatene Lene Langemyr (Frp) og Beate Skretting (H). I
FOTO: UIA NYTT TILBUD: Digitalise­ringsminis­terNikolai Astrup besøkte Campus Grimstad tirsdag ettermidda­g. Her sammen med assisteren­de universite­tsdirektør Solveig R. Svendsberg­et. bakgrunnen ordførerka­ndidatene Lene Langemyr (Frp) og Beate Skretting (H). I
 ?? FOTO: COLOURBOX ?? SIKKERHET: Det nye studiet skal gi dyp innsikt i hvordan kman kan sikre nett og datasystem­er mot angrep.
FOTO: COLOURBOX SIKKERHET: Det nye studiet skal gi dyp innsikt i hvordan kman kan sikre nett og datasystem­er mot angrep.
 ??  ?? LEDER: Professor Geir Køien, studieprog­ramleder for UiAs nye master i cybersikke­rhet.
LEDER: Professor Geir Køien, studieprog­ramleder for UiAs nye master i cybersikke­rhet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway