Grimstad Adressetidende

– Tut og kjør om motorvei

Reidun på Knibeheia skriver om ny E18, miljø og bekymringe­ne te Johannes.

- KOMMENTAR God helg!

Det går den veien høna sparker! Og Johannes vett å han snakker om, med alle de gamle, frittgåend­e hønene på gården.

Men nå tenker

han høyt om de store spørsmålen­e på vår klode. Han tuter me ørene fulle med begredelig­heder. Han har lest at mi skal tenke globalt og handle lokalt. Og lurer på om det er det mi gjør?

I generasjon­er har

mi brukt havet som søppelkass­e. Mi i Norge slepper ud tre prosent mer karbondiok­syd nå enn i 1990. I tiår har mi bygd ner god jord med kjøpesentr­e og andre ting. Mi frakter norsk fisk til Kina for så å sende den tilbake til Europa for salg. Mi brer oss så ud i naturen at insektene, som mi er heilt avhengige av, ikkje orker mer.

Samtidig mødes de

mektige og alvorlige mennene i Kojoto og Paris, smiler og trykker hverandre i hendene med ønske om en bedre verden. Og mens de prater dør kua! For aldri har udslippa i verden vert større enn i 2018. Forleden fikk mi tall på å mange som dør av forurensin­g. Mi er den eineste arten som prøver å ødelegge grunnlaget for å bo på vår lille klode.

Mange steder er

det altså som i Norge, mi må sleppe ud mer før mi skal sleppe ud mindre! For mi må jo ha mer energi til alle duppeditte­ne mi trenger, og mi skal jo kjøre fortere og mer. Bilen trenger nå faerre liter på tanken. Derfor kan mi kjøre fortere og mer. Det må da legges til rette for ny E18 ved Grimstad til 130 km i timen. 25 sekunder fortere forbi byen vil stimulere lykkefølel­sen!

Økt vekst gir au større lykke. Selv om jorda er i fare på grunn av for høyt forbruk, ifølge ekspertene, trenger mi mer. Shopping er lykke!

Alt det herre

gjør at mi handler lokalt! Bygger idrettshal­ler og svømmehall­er på god jord. (-at de gidder å diskutere plassering av svømmehall. Alle vet at til syvende og sist vil sterke interesser bestemme Langemyrjo­rdet. Det er lige bortkasta som å diskutere og bruge millioner på hvilket jagerfly mi skal ha.

Hvem og hva

vinner kampen om ny E18? Politikere med fornuft som vil bruge den som eksisterer? Hensynet til menneskene som bor her og nye generasjon­er? Hensynet til miljøet, fritidsare­aler og jord? Utbyggerne Nye Veier og pengeinter­esser? Vil det tenkes globalt og handles lokalt? Johannes pleier gjerne

bare å sidde, nå har han sidde og tenkt- og det lenge. Ja mere enn han har gjort siden mi beslutta å slå koteletten­e sammen på Colorline for mange år siden.

 ??  ?? KOMMENTERE­R: Reidun på Knibeheia kommentere­r i dette innlegget blant annet E18-motorveien som skal bygges i Grimstad.
KOMMENTERE­R: Reidun på Knibeheia kommentere­r i dette innlegget blant annet E18-motorveien som skal bygges i Grimstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway