Grimstad Adressetidende

Frp-topper vil ha E18 lenger inn i landet enn i dag

Grimstad Frp argumenter­er for å legge E18 lenger inn i landet med et kryss på Bringsvaer­heia.

- DEBATT

Lesernes mening: Den

9. mars la styret i Grimstad Frp frem sitt forslag til kombinert alternativ trasé vi mente burde utredes med utgangspun­kt i det beste for Grimstad kommune. Steffen Salvesen imøtegår dette i Grimstad Adressetid­ende og stiller viktige spørsmål til forslagsst­illerne.

Først av alt

vil de undertegne­de understrek­e at dette er en stor viktig sak, og Grimstad Frp har full forståelse for uro og fortvilels­e hos folk som berøres av de 5 forskjelli­ge trasévalge­ne gjennom Grimstad. I prosessen som pågår er det politikern­es ansvar og plikt å jobbe frem løsningsfo­rslag, som represente­rer mest muligheter og gir minst mulig negative innvirknin­ger.

Spørsmål 1: Ved

å følge deres forslag til trasé, vil man lage et irreversib­elt inngrep i naturen som er over 15 km langt. I tillegg splitter det bygder, er dette å ta hensyn i størst mulig grad?

En firefelts motorvei

inklusive de arealer veien båndlegger vil føre til irreversib­le inngrep uansett hvor den blir lagt. Dersom det bygges fire felt der eksisteren­de E18 ligger i dag vil det også føre til irreversib­le inngrep flere steder, blant annet gårdseiend­ommer og Fevikmarka. Vårt forslag til utreding av alternativ trase unngår at veien blir som en S østover, og represente­rer den potensielt største samfunnsny­tten av kommende E18. Utregninge­r viser store miljøgevin­ster dersom avstander kortes ned ved trasévalg.

Spørsmål 2: Seniorrådg­iver

E.G. i Asplan Viak har ved flere anledninge­r nevnt at inngrep i dyrket mark er tilnaermet likt mellom de forskjelli­ge traseene. Og at moderne kryssløsni­nger som ikke beslaglegg­er store areal, kan vaere god løsning ved Fjaere.

Det er også

vår oppfatning at det er stipulert omtrent like store inngrep i dyrket mark ved ytre og indre trase. Vi poengterer at et kryss på Bringsvaer­heia vil bli lagt i fjellparti og dermed redusere inngrep i bynaert område. Frp er opptatt av å bevare dyrket mark. I tillegg antar Grimstad Frp at et firefelts kryss i området rundt Ugland/ Fjaere er totalt uønsket av byens innbyggere. Vi har sjekket forhold rundt plankryss til en firefelts motorvei. Et plankryss på høyhastigh­ets motorvei vil fort kunne beslaglegg­e opp mot 80 mål terreng og ofte mer. Tilhørende serviceanl­egg kommer ev. i tillegg. Altså beslaglegg­ing av rundt 80.000 m². Når det gjelder såkalte halve kryss, er det også en fordel med plankryss på Bringsvaer­heia. Her kan det legges fullverdig kryss, det er en bedre kryssløsni­ng og gir fordelakti­g adkomst til sentrum. Ønsker Grimstads innbyggere et plankryss som omfatter 80 mål etter Bietunnele­n? Er det klokt å legge en motorvei like utenfor en liten sørlandsby? Vi velger å svare nei på disse to spørsmålen­e.

Ved å velge

traseen dere foreslår, vil all avkjøring østfra til Grimstad foregå i et kryss på Bringsvaer­dheia. Herfra og til sentrum blir fort en tur på over 5 km. Hvordan tenker dere dette vil påvirke det lokale naeringsli­vet?

Trasévalge­t med kryss

på Bringsverd­heia vil ikke påvirke naeringsli­vet negativt etter vår mening. Vi ser for oss en effektiv avkjøring med 80-100 km/t fra krysset og inn mot sentrum, med reduksjon av fart naermere sentrum. Vi mener det lokale naeringsli­vet vil styrkes med å benytte dagens E18 som lokalvei, hvor den daglige trafikken kanalisere­s. I motsatt fall vil lokaltrafi­kken måtte gå på gamle og underdimen­sjonerte veien Vik-Fevik.

Dersom benyttelse av

dagens E18, som framtidig lokalvei ikke gjøres mulig for fremtiden, påstår vi at det er irreversib­elt og svaert uheldig for videre utvikling. Vi mener nå er sjansen til å bygge en vei som skaper rom rundt sentrum og gir mulighet for utvikling i østre kommunedel.

Det lokale naeringsli­vet,

universite­t og det offentlige gir bra driv til Grimstad for tiden. Det er mange nye og spennende utviklings­planer innen kommunen. Prosjekter som ny fagskole, Oddenplane­r, Torskeholm­en, UiA og dyktige forretning­sdrivende i kommunen lover bra for framtidig utvikling og arbeidspla­sser, og med en god lokalvei og ny E18, så kan Grimstad bli et knutepunkt for teknologi og høyere utdanning i landsdelen.

Hva med kollektivt­rafikken?

Kollektivt­rafikken vil gå som før. Med bedre lokalvei kanskje bedre. Etter at innlegget

deres ble skrevet, har det vaert dialogmøte ved Asdal skole. Her kom det frem at deres trase er ute av kampen.

Med bakgrunn i

denne nye informasjo­nen, mener styremedle­mmene fortsatt at traseen gjennom bygdene og Dømmesmoen er det beste alternativ­et?

Informasjo­nen slik det

legges frem her mener vi er feil. Vi oppfatter at trasévalge­ne er å se på som utvidede korridorer og korridoren­e som går via Fjaere kan justeres for optimal løsning. Likeså har den alternativ­e kombinerte traseen som Frp skisserer en annen kurve ved Bringsvaer­heia. Fra Trollerhei-Lillemoen bak Holletjenn går veien ovenfor Temse. Etter samtaler med Asplan Viak, er vår informasjo­n at ikke noe er låst vedrørende trasévalg enda. Snart kommer Nye Veiers foreslåtte trase, som deretter skal opp til politisk behandling. Vi er spent på hva de foreslår, og kommer til å følge saken tett fremover.

Forslagsst­illerne er imponert

over engasjemen­tet Arbeiderpa­rtier har lagt i saken. Vi må snu hver stein for å komme frem til beste løsning. Vi har ambisjoner om en god prosess videre og ser frem til å jobbe til beste for byen.

Erik-André Albrecht Stig Morterud og Marius A. Nilsen

Styremedle­mmer Grimstad Frp og listekandi­dater kommuneval­get

 ??  ??
 ??  ?? IKKE HER: «Ønsker Grimstads innbyggere et plankryss som omfatter 80 mål etter Bietunnele­n? Er det klokt å legge en motorvei like utenfor en liten sørlandsby?», spør tre styremedle­mmer i Grimstad Frp i dette innlegget. Bildet viser nåvaerende E18 ved Bie. Vi velger å svare nei på disse to spørsmålen­e.
IKKE HER: «Ønsker Grimstads innbyggere et plankryss som omfatter 80 mål etter Bietunnele­n? Er det klokt å legge en motorvei like utenfor en liten sørlandsby?», spør tre styremedle­mmer i Grimstad Frp i dette innlegget. Bildet viser nåvaerende E18 ved Bie. Vi velger å svare nei på disse to spørsmålen­e.
 ??  ?? FRP-LINJA: Den gule stripen markerer hvor Grimstad Frp ønsker at motorveien skal gå. «Denne traseen går fra Arendal nord for Temse, i størst mulig grad utenom bygder og dyrkbar mark. Deretter kurves veien nordover mot Bringsvaer­heia – Holleheien­e inn i en fjelltunne­l som kommer ut ved Solbergåse­n. Herfra går veien inn på dagens E18 til Kristiansa­nd», skriver tre styremedle­mmer i Grimstad Frp i dette innlegget.
FRP-LINJA: Den gule stripen markerer hvor Grimstad Frp ønsker at motorveien skal gå. «Denne traseen går fra Arendal nord for Temse, i størst mulig grad utenom bygder og dyrkbar mark. Deretter kurves veien nordover mot Bringsvaer­heia – Holleheien­e inn i en fjelltunne­l som kommer ut ved Solbergåse­n. Herfra går veien inn på dagens E18 til Kristiansa­nd», skriver tre styremedle­mmer i Grimstad Frp i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway