Grimstad Adressetidende

Alle sykkelfelt på fylkes veiene blir røde

Nå er det bestemt at flere sykkelfelt­er på fylkesvei skal få rød asfalt. Men hva er erfaringen­e med den mørkerøde asfalten som ble lagt på Lillesands­veien?

- OPPGRADERI­NG ➤ Svein Per Hardeberg svein@gat.no

Alle sykkelfelt­er i Aust-Agder skal nå få rød asfalt.

Dette gjelder altså ikke ordinaere gang- og sykkelveie­r, men sykkelfelt­er som er skilt fra ordinaer kjørebane med stiplet linje.

Følgende strekninge­r i Grimstad skal få rød asfalt i sykkelfelt­ene:

Fylkesvei 420 over Biesletta og ned Voss’ bakke. Og fra rundkjørin­gen på Odden til rundkjørin­gen ved parkerings­plassen til Meny. Og fv. 47 Grooseveie­n fra krysset med Vesterled, forbi Groos og Holvika, og videre over til rundkjørin­gen ved Langemyr.

Ingen fargestand­ard

Jan Finsland i Statens vegvesen forklarer hvordan rød asfalt lages. Han er byggeleder for vedlikehol­d av asfalt på riks- og fylkesveie­r i Aust- Agder.

– Når man produserer asfalt er det steinmater­ialet som mye bestemmer hvilken farge asfalten får. Stein utgjør ca. 95 prosent av ferdig asfalt. I tillegg kan man justere med forskjelli­ge typer bitumen (oljebindem­iddel) og tilsetning­sstoffer for å oppnå fargeforan­dringer, sier han.

– Men det finnes ingen standard eller fargekode på hvordan fargen i et sykkelfelt skal vaere.

Lysere rødfarge

Fargeopple­velsen vil variere med vaer, lys og lysvinkel, oppskrift på asfalten og slitasje.

Men undertegne­de tror de mørke rødfargen som Vegvesenet har brukt i Lillesands­veien er så lite synlig at det vil vaere feil å legge mer av samme mørke farge.

Så vi spurte Finsland om hva som er erfaringen med Lillesands­veien.

– Vi synes arbeidet er fint utført. Men vi ønsker en lysere rødfarge i fremtiden. Saerlig i den årstiden det er mye fuktig veibane, sier han.

Lillesands­veien var den første røde strekninge­n i fylket.

– Strekninge­n på fv. 48 Lillesands­veien var det første røde sykkelfelt­et vi asfalterte her hos oss i Aust-Agder. De som jobbet med dette prosjektet gjorde en del undersøkel­ser om hva som var vanlig i andre fylker. Nå har vi høstet også egne erfaringer. Vi er akkurat i ferd med å lyse ut en asfaltkont­rakt hvor det blant annet er en del sykkelfelt som skal asfalteres. Her har vi spesifiser­t beskrivels­en ganske inngående, og angitt eksempler på rødfarger vi kan ha. Dette er etter erfaring fra Lillesands­veien.

Knallrødt

Ved en tilfeldigh­et la undertegne­de merke til et knallrødt sykkelfelt i en mindre by på Jylland. De relativt nye sykkelfelt­ene på Lillesands­veien blir ganske matt og lite synlig i forhold til det danske.

Vi sendte bilde av dette til Finsland.

– Bildet du har sendt fra Jylland er nok sannsynlig­vis ikke rød asfalt, men maling eller epoksybele­gg. Da har man gode muligheter til å bestemme hvilken farge man vil ha på sykkelfelt­et. I Grimstad er dette ikke aktuelt fordi fargen skal blandes med steina i asfalten. Det er bedre å investere i rød asfalt med stein i forhold til slitasje og brøyting. Det blir også bedre friksjon, saerlig i kulde, regn og fuktig vaer, sier han.

Innen september

– Når begynner arbeidet på disse veiene i Grimstad? Og når er det ferdig?

– Tilbudet for arbeidet ble lyst ut midt i februar, med innleverin­gsfrist mot slutten av mars. Vi vet derfor ikke hvilken entreprenø­r det vil bli, og når han planlegger å gjøre jobben. Dette vil gå som nattarbeid. Vil tro at alt arbeidet, inkludert fresing, kummer, sluker og oppmerking vil ta ca. to uker. Det er sagt i konkurrans­egrunnlage­tat vi gjerne vil ha utført jobbene tidlig i sesongen, med siste frist for ferdig utført arbeid 1. september

– Hvilken metode og rødfarge blir brukt?

–Vi vil ha rødt tilslag s materiale i hele gruskurven.

Altså rød stein i hele asfaltlage­t.

– Det skal produseres med blankt bitumen, bindemidde­l, i stedet for vanlig sort. Det skal tilsettes jernoksid for å hjelpe på med rødfargen. Er ikke dette nok må det også benyttes fargestoff for å oppnå rødfarge som vi har lagt ved eksempler på i tilbudspap­irene.

Det blir dyrt

– Hva vil dette koste?

– Vi kan vi ikke si noe sikkert om dette før vi har fått inn tilbudene fra entreprenø­rene i slutten av mars. Men det blir dyrt. Rød asfalt er mye dyrere enn vanlig sort. Det er mye mer tidkrevend­e å asfaltere smale sykkelfelt­er enn full veibredde. Det finnes ikke lokale steinmater­ialer som kan benyttes. Bruk av blankt bitumen gjør at asfaltverk­et må renses for sort bitumen for ikke å forurense fargen. Dette gir lav kapasitet på asfaltverk­et i den perioden rød asfalt skal produseres. Men noen asfaltverk har spesialise­rt seg på produksjon av rød asfalt, sier Finsland.

– Dette er ganske upløyd mark for oss. Vi har aldri vaert ute med tilbud i så stor stil som nå. Totalt skal det legges 1.650 tonn asfaltmass­e.

– Hvor mange løpemeter sykkelfelt blir det i Aust-Agder?

– Det som er ute i kontrakten nå er totalt 12.961 løpemeter sykkelfelt, sier Jan Finsland.

 ??  ?? LILLESANDS­VEIEN: Ingvild Møgster Lindaas (.v.) er prosjektle­der for Bymiljøpak­ke
LILLESANDS­VEIEN: Ingvild Møgster Lindaas (.v.) er prosjektle­der for Bymiljøpak­ke

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway