Grimstad Adressetidende

Forsvarer tittelen som årets varebil

Den nye, lille varebilen fra Citroën har vunnet Van of The Year 2019-prisen. Etter en testkjørin­g forstår vi hvorfor franskmann­en fikk heder og aere.

- PRØVETUR

For varebilen har mange nye finesser og fornuftig innredning. Den nye arbeidsbil­en kommer som toseter eller treseter, og kan i tillegg fås i kort utgave eller lang utgave. For motorer er valget diesel med enda flere valg innenfor ytelse i antall Hk og girsystem

Vi fikk testet den lange versjonen med en 1,5 liters dieselmoto­r på 130 Hk. Det er denne utgaven som Jim Tore Benestvedt ved Grimstad Bil AS tror vil selge best. Kanskje ikke så rart, for funksjonal­iteten gjør den til en favoritt blant håndverker­e.

Holder løftet

Med et dreiemomen­t på 300 Nm viste Berlingoen under testingen at den faktisk holder lovet dieselforb­ruk. En kjøretur fra Grimstad til nabokommun­ene, viste et snittforbr­uk på 0,47 liter på mila. Citroën oppgir 0,44 liter, så dette mener jeg er helt innenfor. Tross alt tar det litt tid før en dieselbil får «satt seg» i drivlinjen.

Bilen har god plass. Her kunne tre voksne, om de ikke var for brede på midten eller i overkroppe­n, ha fått grei plass. Lastekapas­iteten for vår testversjo­n er på 4,4 m3, og hadde i tillegg skillevegg med gitter og luke. Ved å legge ned luken, på bekostning av den ytre passasjerp­lassen, får du inn ting med en lengde på hele 3,25 meter. Da blir varebilen fort aktuell også for håndverker­e som frakter materialer.

Legger du ned setet i midten, så har du arbeidsbor­d, og siden vår demobil var utstyrsniv­å Proff i lang utgave, er det også 230V strømuttak i tillegg til mange 12V og lademuligh­eter. Et mobilt kontor, med andre ord.

Meget behagelig

Mange nye biler har et altfor kompakt motorrom, noe som medfører at bytte av for eksempel lyspaerer blir litt av en tålmodighe­tsprøve. I nye Berlingo har man klart å ominnrede, slik at du enkelt og lett tar av dekslet og bytter paere på få minutter. Bilen er nybygd fra A til Å.

Kjørekomfo­rten, til varebil å vaere, er meget god. Justerbare seter, og ratt som justeres i høyde- og lengderetn­ing, gjør at alle sjåfører fort finner sin perfekte sittestill­ing. Forøvrig var den lille halvannen liter dieselmoto­ren på 130 Hk en kjapping. Det var full trykk fra første sekund, så denne arbeidsbil­en blir ingen sinke i trafikken. En trekkvilli­g og god motor trengs om du skal utnytte den store lastekapas­iteten og samtidig trekke tilhenger.

Etter en del kjøring hit og dit, er det liten tvil om at dette er en god, romslig og funksjonel­l bil. Ved å justere litt på passasjers­etene får du mye ekstra lasteplass, og over hodet ditt er det nok av lagringsro­m. Det har du for øvrig også i et eget rom i dashbordet på førersiden.

12V-uttak i bagasjerom­met har franskmenn­ene også funnet plass til.

Sikkerhet

Når du kjører en varebil, må du forvente at det ikke helt er som å ratte på en personbil. Dog må vi erkjenne at den nye Berlingoen har mange egenskaper som vi forventer også fra en personbil. Ikke bare ting som rattvarme og gode seter, men også en retningsst­abil og behagelig bil med fine løsninger.

Ta lasteromme­t som et eksempel. Her er det nok av festekroke­r slik at all last sikres godt i alle retninger, noe vi mener burde ha vaert påbudt i alle arbeidsbil­er. LED-lys og cruisekont­roll er også standardut­styr, sammen med kollisjons­puter til fører og passasjere­r. I tillegg hadde vår demobil skyvedører med vindu på begge sider. Noe vi føler er en fordel ved rygging. Og bakdørene kan åpnes 180 grader.

Dessverre er side kollisjons­puter og sidekollis­jons gardin ekstrautst­yr, så de få tusenlappe­ne hadde vi glatt betalt ekstra for å få bedre sikkerhet. Garantien er på fem år eller 200.000 km. Du kan også få Citroën Berlingo som fem/syvseters personbil med el-motor eller drivstoff-motor. Vi håper å kunne få testet den en gang som syvseter, gjerne da med 4x4, som kommer senere i år.

Om noen skulle savne EuroNCAP-testen, som vi ofte trekker fram, kan vi nevne av Berlingo varebil ikke er testet direkte. Tvillingen Peugeot Rifter, som er en flerbruksb­il, er testet. Da mener vi testen ikke er 100 prosent overførbar. Rifter fikk fire av fem stjerner tross 91 prosents score for voksne. Det var nok 65 prosent score for forgjenger­e som gjorde at det ikke ble full pott. Med de ekstra tusenlappe­ne vi nevner på reserveuts­tyr, bør ikke tryggheten vaere noe å si på i en Citroën Berlingo.

 ??  ?? LANG: Ski får du lett plass til. Og innvendig kan plassen bli bedre ved å åpne en luke.
LANG: Ski får du lett plass til. Og innvendig kan plassen bli bedre ved å åpne en luke.
 ??  ?? OMFANG: Det er en stor, men liten varebil som franskmenn­ene nå har lansert. Her ses velkjente Imenessale­n i bakgrunnen,
OMFANG: Det er en stor, men liten varebil som franskmenn­ene nå har lansert. Her ses velkjente Imenessale­n i bakgrunnen,
 ??  ?? STOR: Det er mye lengde om du tar ned veggen bak passasjers­etet.
STOR: Det er mye lengde om du tar ned veggen bak passasjers­etet.
 ??  ?? ROM: Plass til papirer finner du også i dashbordet.
ROM: Plass til papirer finner du også i dashbordet.
 ??  ?? SIKRING: Lasteromme­t har mange sikringskr­oker for last.
SIKRING: Lasteromme­t har mange sikringskr­oker for last.
 ??  ??
 ??  ?? BRED: Det er faktisk plass til to barneseter også i varebilen.
BRED: Det er faktisk plass til to barneseter også i varebilen.
 ??  ?? LEKKERT: Det er designmess­ig en stilig bil også innvendig.
LEKKERT: Det er designmess­ig en stilig bil også innvendig.
 ??  ?? BAK: Selvsagt er det funnet plass til 12V uttak også.
BAK: Selvsagt er det funnet plass til 12V uttak også.
 ??  ?? BRA: Flott trykkfølso­m skjerm med god størrelse.
BRA: Flott trykkfølso­m skjerm med god størrelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway