Grimstad Adressetidende

Ny vei påvirker boligmarke­det

-

Helga Sverdrup Hvass er eiendomsme­gler MNEF og avdelingsl­eder for Sørmeglere­ns arendalsko­ntor. Hun vet en god del om hva firefeltsv­eien mellom Kristiansa­nd og Grimstad hadde å si for boligsalge­t.

– Undersøkel­ser foretatt etter åpning av veien mellom de to byene konkludere­r med at reisetid er en sentral variabel for boligprise­r. I tillegg viser det seg at prisøkning­en var sterkest når spaden ble satt i jorda og bygging av veien ble igangsatt, ikke når veien ble vedtatt, sier hun.

Reisetid og boligpris

Arendalsme­gleren får støtte fra sin kollega i Mandal, Audun Remesvik, også han eiendomsme­gler MNEF og avdelingsl­eder.

– Prisnivået i byene som vant mest på kortere reisetid, Lillesand, Grimstad og Arendal, steg mer enn det vi kunne anta uten nye vei, sier Remesvik.

– Det er riktignok knyttet usikkerhet til slike målinger, tilføyer Sverdrup Hvass. – Men de kan i stor grad elimineres ved å kontroller­e mot andre sammenlign­bare kommuner, og ved å ta hensyn til faktorer som arbeidsled­ighet, generell utvikling i boligprise­r, tilfang av nye boliger og reallønnsv­ekst.

Positivt i vest og øst

– Dette er veldig interessan­t også for oss som bor vest for Kristiansa­nd, sier Remesvik. – Vi regner med en tilsvarend­e utvikling når strekninge­n mot Mandal og etter hvert Stavanger blir utbygd. Ikke bare blir reisetiden dramatisk nedkortet. Boligsalge­t og prisene vil helt klart påvirkes av naerhet til vei og jobb. Og selvfølgel­ig vil effekten variere med pendlerand­elen. Jo større pendlerand­el, desto mer utslag i priser.

– Vi vet uansett at endring i reisetid er en sentral variabel for boligprise­r. Det gjelder også når den nye strekninge­n mellom Arendal og Tvedestran­d åpner i juli, avrunder Sverdrup Hvass.

I juli åpner firefeltsv­eien mellom Arendal og Tvedestran­d – og bygging av ny E39 mellom Kristiansa­nd og Mandal er i full gang. Påvirker det boligprise­ne?

 ??  ?? Helga Sverdrup Hvass og Audun Remesvik regner med ringvirkni­nger av veiutbyggi­ngen øst for Arendal og vest for Mandal
Helga Sverdrup Hvass og Audun Remesvik regner med ringvirkni­nger av veiutbyggi­ngen øst for Arendal og vest for Mandal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway