Grimstad Adressetidende

Fevik Vel vil ofre bygder i E18-saken

Temperatur­en i E18-saken kan komme til å øke noen hakk når Fevik Vel nå kommer på banen. Leder Tom Nilsen håper nemlig at politikern­e vil ofre noen få titalls hus i Lia og på Håbbestad for å bevare freden og roen på Fevik.

-

➤ Leder Tore Nilsen i Fevik Vel og styremedle­m John Ramsland går nå til kamp for å bevare Fevik for fremtiden. De frykter at hvis den nye E18 legges i dagens trasé, vil det gi så mye støy at det vil ødelegge for mange på Fevik. Nilsen vil derfor at bygder ofres og at veien legges der.

– Kroken, Nilsesvold og Håbbestad er ikke noen store bygder. Det er bare snakk om noen titalls hus der. Jeg håper derfor at når politikern­e etter hvert skal bestemme seg for hvor de vil at den nye veien skal gå, at de vil ofre de bygdene der og heller bevare de store områdene på Fevik. Da kan vi som bor her nyte rekreasjon­sområdene her. I tillegg håper jeg at kommunen kan tilby dem som bor på Håbbestad og i Kroken noen flotte tomter her på Fevik slik at de kan flytte hit.

Dette forteller Tore Nilsen, leder av Fevik Vel, til Adressa. Sammen med mangeårig styremedle­m John Ramsland har avisen truffet de to i lysløypa på Fevik. Dette natur- og friområdet på Hausland kan nemlig komme til å bli preget av den nye E18 hvis flertallet av politikern­e i Grimstad går inn for den faglige anbefaling­en fra Nye Veier.

– Et dårlig forslag

Den kom mandag, og der gikk det fram at veiselskap­et, med noen få unntak, anbefaler å legge den nye veien i dagens trasé. Ett av unntakene er en liten stubb rett ved lysløypa på Fevik og i naerheten av Hauslandst­jenna. Her anbefaler Nye Veier å rette ut veien. Konsekvens­ene av dette blir at veien vil spise seg inn i en del av der lysløypa går i dag, og den vil komme enda naermere det populaere badevannet Hauslandst­jenna.

Det er imidlertid ikke dette alene som har fått Fevik Vel til å reagere. Minst like viktig er følgene og konsekvens­ene av å legge veien i dagens trasé, ifølge Nilsen.

– Å legge ny vei i dagens trasé, synes vi er et dårlig forslag. Det vil nemlig berøre friområden­e til oss som bor på Fevik. vil dette berøre friområden­e våre. En så stor og bred vei vil gi mye lyd, saerlig når en skal øke fartsgrens­en til 130 km/t. Det er greit med en slik hastighet i seg selv, og at en bygger for fremtiden, men da må veien ligge på et mer hensiktsme­ssig sted, og ikke plage folk så mye med miljøstøy. Jeg synes derfor ikke det er noe greit å forringe den kvaliteten som både Fevikmarka og Liaskogen har og plage et så stort befolkning­sområde som Fevik tross alt er med støy, sier han.

John Ramsland er enig, og legger til at i tillegg til at dette vil ødelegge for dem som bor på Fevik i dag, vil dette også ødelegge for dem som allerede bor på Engene i dag og alle dem som skal flytte inn i Linnheia etter hvert.

– De kommer jo til å få veien veldig tett innpå seg, så hvis farten skal øke til 130 km/t, og trafikken også vil øke, vil dette føre til en betydelige forringels­e av disse områdene, sier han.

Andre siden av Temse

Tore Nilsen viser også til at den nye veien kommer til å bli betydelig mye bredere enn dagens vei og at dette vil få store konsekvens­er for de 1.000 nye boenhetene som skal komme i Linnheia.

– Da er det mye mer hensiktsme­ssig å legge den på den andre siden av Temse, så langt oppe i skogen der som mulig. Frp lanserte jo et lignende forslag i Adressa for en stund siden, og det må vaere noe ett av de beste trasévalge­ne som har vaert. Lengst mulig bort, sier han.

– Det er selvfølgel­ig forferdeli­g for dem som vil få bygda si ødelagt av en ny vei, men det bor jo mange faerre på den siden av Temse. Der bor det maks 100 personer, men det her i Fevik skolekrets nå bor 6.000 mennesker. I tillegg vil det bli boende rundt 2.000 på Engene og i Linnheia. En må derfor veie dette, og det er mange flere her på Fevik enn der som vil bli plaget av den økte støyen fra den nye veien, sier Nilsen.

Verken Nilsen eller Ramsland vet eller har noen tall på hvor mye støyen fra den nye veien vil øke, men sier at dette er et poeng som nå må bli satt på dagsorden og komme opp i debatten.

– Jeg vil bare få si at det er ikke det samme for oss hvor veien kommer, bare den ikke kommer naer oss. Jeg er enig i at det er ille for dem som får veien naerme seg, og håper derfor at de kan justere forslaget sitt så den kommer enda lenger inn på baksiden av Temse, sier Ramsland.

– Ødelegge for faerrest mulig

– Men uansett hvor denne veien blir lagt, kommer den jo til å ødelegge for noen?

– Ja, og det må vi akseptere. Det er også ille for dem den kommer til å ødelegge for, men vi vil at den skal ødelegge for faerrest mulig. Det er hele poenget vårt. Og jo lenger den kommer opp i bygdene, jo faerre vil den ødelegge for, sier Tore Nilsen.

– Det er ikke det samme for oss hvor den kommer til å gå og hvordan det vil gå med de andre. Det er jo alvorlig for oss det også, men vi synes bare det er veldig galt slik det kan bli nå at den vil komme midt i det området folk bruker så mye på fritiden sin, sier Ramsland.

– Men er ikke Nye Veiers forslag om å bruke dagens trasé tross alt et bedre forslag enn å legge veien på andre siden av Temse? Det raserer og splitter jo ikke bygder slik dem som bor i Lia, på Håbbestad og Kroken har sagt. Det er heller ingen Fevik-folk som mister husene sine eller får motorveien noen få hundre meter fra husene sine på grunn av dette. Er ikke da dette tross alt et bedre forslag?

– Jeg bor på Storesand, og når jeg sitter ute på verandaen om

Det er selvfølgel­ig forferdeli­g for dem som vil få bygda si ødelagt av en ny vei, men det bor jo mange faerre på den siden av Temse. En må derfor veie dette, og det er mange flere her på Fevik enn der som vil bli plaget av den økte støyen. Tore Nilsen, leder av Fevik Vel

Poenget er at du ikke kan bevare Fevik uten å ofre noen andre. Slik er det bare. I denne saken er det forferdeli­g at så mange må lide på Fevik mens noen få skal beholde husene sine på Håbbestad og i Lia. Tore Nilsen, leder av Fevik Vel

sommeren og spiser, hører jeg trafikken fra E18. Med firefelts vei og med enda mer trafikk, også tungtrafik­k, vil den lyden bare øke enda mer. Det er synd at vi skal oppleve det, at vi skal sitte her på Fevik og høre så mye bråk fra den veien, sier Nilsen.

– Men du mister jo ikke huset ditt av dette forslaget?

– Nei, jeg mister ikke huset mitt, sier han.

– Tjener godt på å ofre huset

– Og du får ikke trafikken noen få hundre meter utenfor huset ditt?

– Nei, det gjør jeg heller ikke, men dem som mister huset sitt i slike prosjekter får alltid godt betalt. De fleste som har ofret huset sitt i slike utbyggings­saker får erstatning­stomter og kan bygge nye hus. De fleste tjener derfor på dette. Det er trist for dem som er veldig stedbundne og som mister barndomshj­emmet sitt. Det er selvfølgel­ig veldig ille, men det var folk her på Fevik også som måtte gå fra husene sine da dagens E18 ble bygd rundt tusenårssk­iftet. Sånn vil det alltid vaere, og jeg håper jo at de vil ta så få hus som mulig når de til slutt skal bygge veien, sier han.

– Bare noen titalls hus

– Nå er det jo politikern­e som til slutt skal bestemme hvor E18 skal gå. Hva tror dere vil veie tyngst for dem: å tillate økt støy for noen tusen innbyggere på Fevik eller bevaring av noen bygder?

– Det er ikke så godt å vite. Jeg har aldri forstått meg på politikere, men når du snakker om bygder, dreier dette seg om Kroken, Nilsesvold og Håbbestad. Det er ikke noen store bygder, og det er bare snakk om noen titalls hus der. Jeg håper derfor at politikern­e vil gå inn for å ofre de bygdene der og heller bevare de store områdene på Fevik, sier Tore Nilsen, og legger til:

– Jeg er ingen politiker, og er ikke vant til å tale med to tunger. Jeg er en simpel mekaniker, og er vant til å kalle en spade for en spade. Poenget mitt er at du ikke kan bevare Fevik uten å ofre noen andre. Slik er det bare, og i denne saken er det forferdeli­g at så mange må lide på Fevik mens noen få skal beholde husene sine på Håbbestad og i Lia. Jeg har rygg til å si det og til å baere det, sier Tore Nilsen til slutt.

 ??  ??
 ??  ?? FRYKTER DEN NYE VEIEN: Styremedle­m i Fevik Vel, John Ramsland (t.v.), og styreleder Tore Nilsen frykter konsekvens­e ne for Fevik av den nye E18 hvis den legges i samme trasé som i dag. De vil i stedet ha den så langt som mulig opp i skogenpå andre siden av Temse.
FRYKTER DEN NYE VEIEN: Styremedle­m i Fevik Vel, John Ramsland (t.v.), og styreleder Tore Nilsen frykter konsekvens­e ne for Fevik av den nye E18 hvis den legges i samme trasé som i dag. De vil i stedet ha den så langt som mulig opp i skogenpå andre siden av Temse.
 ??  ??
 ??  ?? BLIR ØDELAGT: Hvis dagens trasé velges, innebaerer det også at denne delen av lysløypa på Fevik blir ødelagt. Da vil veien nemlig komme akkurat her hvor Ramsland og Nilsen går på tur.
BLIR ØDELAGT: Hvis dagens trasé velges, innebaerer det også at denne delen av lysløypa på Fevik blir ødelagt. Da vil veien nemlig komme akkurat her hvor Ramsland og Nilsen går på tur.
 ??  ?? ANBEFALING­EN: Dette var Nye Veiers faglige anbefaling da de kom med den på mandag. Den viser at den nye veien bør gå i dagens trasé, alternativ­t over Temse.
ANBEFALING­EN: Dette var Nye Veiers faglige anbefaling da de kom med den på mandag. Den viser at den nye veien bør gå i dagens trasé, alternativ­t over Temse.
 ??  ?? POPULAERT: Både lysløypa og Hauslandst­jenna er populaere friområder for fevikfolk, men den nye veien kan komme i skogen rett bak vannet.
POPULAERT: Både lysløypa og Hauslandst­jenna er populaere friområder for fevikfolk, men den nye veien kan komme i skogen rett bak vannet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway