Grimstad Adressetidende

Ordfører Glimsdal vil ikke ha E18 så tett på sentrum

Kjetil Glimsdal vil ikke gi opp tunnel. Han mener det er viktig å fortsatt ha flere alternativ­er, så en ikke låser seg til en uheldig løsning.

- ➤ Camilla Hovstø camilla@gat.no

Det var stinn brakke på møte om E18 med Bondelaget. Her var ordfører Glimsdal skeptisk til Nye Veiers forslag.

Mandag presentere­r Nye Veier sin anbefaling for korridor til kommunedel­plan for ny E18 fra Dørdal-Tvedestran­d og Arendal-Grimstad. For strekninge­n Arendal-Grimstad er konklusjon­en at dagens trasé, med noen tilpasning­er, er best. Adressa skrev tirsdag at det ikke er lagt opp til lang tunnel gjennom Frivolddal­en, men en tunnel gjennom Bieheia. I stedet for lang tunnel kan den nye veien legges i bro over Frivolddal­en.

Nye veier la også fram en indre trasé over Helle, Lunde og Dømmesmoen, for å belyse to alternativ for Grimstad. På et fullstappe­t Fjaere grendehus møttes Nye Veier, bondelaget, politikere, bønder, grunneiere og andre for å diskutere den nye motorveien mandag.

Dyrket mark og erstatning

Bondelaget er tydelig på at dyrket mark må bevares.

– Jorda er grunnlaget for all matproduks­jon. Til og med fisken spiser grønnsaker i disse dager. Jorda kan ikke lages, den er der fra naturens side, bearbeidet av bønder gjennom tusener av år. Derfor er dette viktigst for oss, å beholde mest mulig matjord. Vi er glad Stortinget er enig, og for at politikern­e prioritere­r jordvernet, sa Finn Aasheim i Agder Bondelag.

De vil følge nøye med på hva grunneiere får i erstatning.

– Vi ber om at veibygger opptrer ryddig og raust.

Noen kan senke skuldrene nå som antall korridorer er redusert. Vi vil studere forslaget nøye, så får vi se om vi er enige, sa Aasheim.

Magne A. Buaas Bye, rådgiver i nye veier svarte at de som får et tilbud om erstatning skal vaere trygge på at den er riktig.

Ikke lønnsomt

Erling Gunnufsen i Asplan Viak fortalte om hvordan Nye Veier vurderer samfunnsny­tte, vern, kostnader og konsekvens­er opp mot hverandre for å finne den beste løsningen for ny vei.

– Det beste alternativ­et med tanke på kostnad mot samfunnsny­tte i Grimstad står ikke her. Det er å gjøre ingenting og la den gamle veien ligge. Når det gjelder de to alternativ­ene Nye Veier la fram mandag, er de ganske like på kostnadssi­den. De er ikke lønnsomme. For hver tusenlapp taper staten 400–500 kroner. Det blir tøft for Grimstad uansett hvilket alternativ en velger. Den største utfordring­en for miljø er nok et nytt kryss i Grimstad, foreslått ved Fjaere, sa Gunnufsen.

En grunn til at de anbefaler den nye veien langs dagens vei, er at man er kjent med grunnforho­ldene her.

– Her har man bygd vei før og kjenner grunnen. Noe vi ikke anbefaler er å vingle fram og tilbake mellom de to alternativ­ene. Da taper man trafikantn­ytten. Det er vanskelig å unngå dyrket mark ved en kombinasjo­n av dagens trasé og indre linje. Man oppnår ingenting når det gjelder nytten og drar på seg noen miljøulemp­er, sa Gunnufsen.

– Risiko

Ordfører Kjetil Glimsdal er i tvil om ny E18 gjennom byen er noen god idé.

– Nå ligger den faktisk inne i sentrumspl­anen vår. Hvis det viser seg å vaere så vanskelig å bygge tunnel ved dagens trasé, sitter vi med en firefelts motorvei oppe i dagen tett på sentrum. Den situasjone­n vil jeg ikke havne i. Da må vi heller gå under Bråstadhei­a ved Fjaere.

– Det er ikke snakk om å bygge videre på eksisteren­de vei gjennom byen, men fire nye felt ved siden av. Nåvaerende E18 er da tenkt som omkjørings­vei og lokalvei. Og vi vil fortsatt kunne benytte oss av avkjøringe­ne vi har i dag, sier Glimsdal.

Vil kunne vingle

Ordføreren vil ikke vrake lang tunnel, til tross for varsler om svaert dyre kostnader.

– Hvis vi får tunnel, kan vi ha nye E18 fra Vik vestover. Jeg hører at det er sterke faglige vurderinge­r som sier at det er fryktelig vanskelig og forferdeli­g dyrt å bygge i tunnel. Derfor ønsker ikke jeg at dette skal vaere det eneste alternativ­et på høring, sier ordføreren.

Han foreslår et tredje alternativ; dagens trasé til Grimstadpo­rten, og så gå inn i landet ved Bringsverd, mot den indre linja over Helle, Lunde og Dømmesmoen.

– Selv om rådgiverne nokså freidig sier at de ikke vil ha noen vingling mellom alternativ­ene, er jeg tilbøyelig for å vurdere en kombinasjo­n. Det er bedre enn å sitte med et alternativ som er uheldig for byen og sentrumsna­ere områder.

Glimsdal mener at de som engasjerer seg for tunnel i Grimstad, ikke bør låse seg til tunnel langs nåvaerende E18-trase.

– Vi kan også se på muligheten for en lang tunnel ved Dømmesmoen. Vi får høre at det blir en omvei og en brå kurve. Men E18 mellom Grimstad og Kristiansa­nd har også en ganske brå kurve. Det tror jeg ingen tenker på, med mindre de ser på kartet. Vi må tenke på Grimstad sentrum og byutviklin­g de neste 60–70 år. Derfor må vi tenke oss nøye gjennom disse ukene og er veldig mottakelig­e for innspill, sier ordføreren.

Minner om samfunnsny­tten

Solfrid Førland minner om at krysninger og alternativ­er som gir mindre samfunnsny­tte, kan bli nedpriorit­ert og utsatt.

– Mister man trafikantn­ytte, må det tas igjen på kostnadssi­den. Det er greit å huske på dette, sier Førland.

 ??  ??
 ??  ?? STINN BRAKKKE: Det er tydelig at E18 er noe som engasjerer og opptar mange. Mandag var det stinn brakke på Fjaere grendehus da Bondelaget inviterte til møte om veitrasé-valg og debatt.
STINN BRAKKKE: Det er tydelig at E18 er noe som engasjerer og opptar mange. Mandag var det stinn brakke på Fjaere grendehus da Bondelaget inviterte til møte om veitrasé-valg og debatt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway