Grimstad Adressetidende

Nå trenger vi mer fakta på bordet

-

➤ Ingen steder er plassering­en av en ny motorvei på E18 Langangen-Grimstad så konfliktfy­lt som i kommunen vår. Her støter prosjektet på bomiljø i bystrøk og bygd. Det treffer kulturland­skap, fornminner, turterreng og dyrket mark i en komplisert miks. Det blir valg mellom pest og kolera.

➤ For noen vil plassering­en uansett represente­re forringels­e og ødeleggels­e. På toppen av dette koster det mye å bygge vei mellom Arendal og Grimstad, ifølge Nye Veier. Så mye at det samfunnsøk­onomisk er en dårlig investerin­g, selv om trafikkgru­nnlaget er høyt. Det henger også sammen med at deler av veien – spesielt mellom Nedenes og Grimstadpo­rten holder ganske høy standard allerede.

➤ Nå står det mellom to korridorer: Den indre vest for Temse over Kvikshaug, gjennom Fjaereheia, under Dømmesmoen i tunnel og i dagen over Frivold til Øygårdsdal­en. Den andre korridoren følger i hovedsak den nåvaerende E18-traséen, og er førstevalg­et til Nye Veier. I likhet med mange andre, har Adressa pekt på dette som det mest skånsomme valget, fordi her går det vei og tung trafikk allerede. Spesielt hvis deler av motorveien kan gå i tunnel.

➤ Men den foreslåtte broa over Frivolddal­en – i stedet for tunnel – har åpenbart fått noen til å tenke seg om. Flere har trukket sammenlign­inger med Drammen og Kristiansa­nd, og det er ikke positivt ment. På en annen side vet offentligh­eten foreløpig omtrent ingenting om utforming, lengde, høyde, støyproble­matikk fra den omtalte broa. Det kan vaere klokt å vente til man vet mer før man vraker dagens trasé på grunn av dette.

➤ Ordfører Kjetil Glimsdal advarer mot at kommunen bare går videre med ett alternativ. Det er vi helt enig i. Når planlegger­ne nå skal dukke ned i detaljene og lage en kommunedel­plan, som politikern­e skal vedta, kan bildet endre seg raskt. Nye momenter kan dukke opp, både fordeler og ulemper.

➤ Det er vesentlig å ha to forslag å veie opp mot hverandre når man skal velge. Glimsdal selv peker på en kombinasjo­n av de to traséene: Følge dagens E18 fra Nedenes og frem til Grimstadpo­rten. Deretter skjaere over ved Bringsverd og inn på den indre linja gjennom Fjaereheia og i tunnel under Dømmesmoen. Nye Veier fraråder en slik løsning og begrunner det med miljøkonfl­ikter, pluss at det gir lengre og dyrere vei, som gir mindre trafikantn­ytte.

➤ Det er et åpent spørsmål om den indre linja over Kvikshaug er et reelt alternativ fortsatt. Selv om den gir høyere trafikantn­ytte enn den østre korridoren, pløyer den seg gjennom kulturland­skap, bygder og dyrket mark mellom Rannekleiv og Rykene i Arendal og i Lia-området i Grimstad. Ikke rart at bygdefolk heiste flagget da anbefaling­en fra Nye Veier ble kjent mandag. Skal Grimstad ha veien lenger inn i landet, må det gjelde i Arendal også. Med mindre man går for en «glimsdal», der motorveien først går langs Fevik før den krysser Bringsverd på vei inn mot Fjaere.

➤ Nå skal det interkommu­nale planutvalg­et bearbeide forslaget fra Nye Veier. I dette utvalget sitter Glimsdal som representa­nt for Grimstad sammen med sju ordførere på E18-strekninge­n til Bamble.

10. april skal forslaget til kommunepla­n ut på høring i sju uker.

➤ Deretter skal kommunesty­ret ta endelig stilling på ettersomme­ren/tidlig i høst. Hvis tidsplanen holder, kan det bli byggestart i løpet av neste år.

➤ Men nå må planlegger­ne sørge for at politikere og innbyggere får et faktabaser­t grunnlag å diskutere på. Det haster. Det er et enormt informasjo­nsbehov ute i befolkning­en for å få en oversikt over konsekvens­ene til de to alternativ­ene som debatteres. Kostnadene målt i milliarder av kroner er ikke det mest interessan­te for folk som bor og lever i områdene som blir berørt. Her handler det om hus og hjem, bomiljø, natur og levebrød.

➤ For eksempel: Hvordan vil en bro over Frivolddal­en fremstå overfor omgivelsen­e? Hvordan blir støyen fra den nye veien? På bondelagsm­øtet på Fjaere grendehus mandag hevdet gårdsbesty­rer Arnstein Øyslebø på Ugland gård at en utbygging langs dagens trasé tar 50 prosent mer dyrket mark enn den indre linja. Stemmer dette? Det står i strid med hva som tidligere er sagt. Hvilke konkrete følger får utbygginge­n for bomiljø, turområder (Dømmesmoen) og kulturminn­er? Fagfolkene advarer mot lang tunnel, blant annet fordi det ikke er fjell å bygge i. Er en lang tunnel dermed helt utelukket?

➤ Spørsmålen­e er mange, og de trenger svar for at både publikum og politikern­e kan ta et begrunnet valg i en sak som vil prege Grimstad i uoverskuel­ig fremtid.

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ?? TRENGER SVAR: Debatten går bredt og intenst om hvor og hvordan E18 skal legges gjennom Grimstad. Vi trenger en oversikt over konsekvens­ene av de to ulike alternativ­ene. Bildet viser Frivolddal­en der det er planlagt bro mellom Fokussente­ret og Berge Gård.
FOTO: MARTIN HAUGEN TRENGER SVAR: Debatten går bredt og intenst om hvor og hvordan E18 skal legges gjennom Grimstad. Vi trenger en oversikt over konsekvens­ene av de to ulike alternativ­ene. Bildet viser Frivolddal­en der det er planlagt bro mellom Fokussente­ret og Berge Gård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway