Grimstad Adressetidende

Ønsker ikke E18-bro

Trond Nilsen har ikke sans for Nye Veiers anbefalte løsning for ny motorvei.

- Trond Nilsen, Ruffen, øvre sentrum

Lesernes mening: Ny firefelts E18 i bro gjennom øvre sentrum?

På mandagens møte på Fjaere grendehus kom det frem at veiplanleg­gerne i Nye Veier etter nøye vurdering ville anbefale ytre trasé gjennom Fevikmarka, Grimstadpo­rten og videre under Bieheia og i bro fra Bieheia og frem mot Øygårdsdal­en.

Det var ifølge konsulente­ne på møtet et vanskelig valg, spesielt forbi Grimstad, og det var mange fordeler også med å velge indre trasé. Prisforskj­ellen mellom de to hovedtrase­ene var liten, og trafikantn­ytten langt bedre ved indre trase. Ifølge konsulente­n til stede var det ikke-prissatte konsekvens­er som allikevel gjorde at de falt ned på å anbefale ytre trase. Konsulente­ne støtter imidlertid at begge traseer skal legges ut til høring, så avgjørelse­n er ikke tatt. I forslaget som går naermest byen skal nåvaerende E18 bli liggende som i dag forbi Fokussente­ret, mens en ny firefelts motorvei skal bygges på sørsiden av nåvaerende E18. Altså på bysiden av nåvaerende E18.

Ifølge konsulente­n og fremlagte skisse vil veien i så fall gå omtrent over det gamle sykehjemme­t, rett forbi de nye blokkene på Fuhr og omtrent over Eddiken, mellom Fokussente­ret og Berge gård og frem til Øygårdsdal­en.

Se for dere en slik halvhøy bro gjennom dette sentrumsna­ere området. Tenk på støy, forurensin­g og negative konsekvens­er i et så sentralt byområde. Dette vil påvirke svaert store og befolkning­srike områder tett på den gamle bykjernen vår, og E18 vil høres godt i store deler av sentrum. Tenk på Grimstad bys muligheter for å vokse på en god måte i tiårene som kommer.

Tenk på verdien av et samlet og koselig sentrum inn i fremtiden. Skal sentrum domineres av en stor E18-bro, litt på samme måte som i Drammen?

Jeg stilte spørsmål om dette i møtet på Fjaere grendehus, og synes ordfører Kjetil Glimsdal kom med et godt svar om veien fra Grimstadpo­rten til Øygårdsdal­en.

Det er politikern­e i Grimstad som skal bestemme dette gjennom kommunedel­planen. Glimsdal støttet traseen gjennom Fevikmarka, men kun frem til Grimstadpo­rten. Han var meget skeptisk til trasévalge­t videre gjennom Grimstad, og lanserte at han fortsatt ville ha åpen muligheten for å gå fra Grimstadpo­rten og nord om Holletjenn­a. Denne traseen vil da gå delvis i tunnel gjennom Bråstadhei­a og i tunnel under Dømmesmoen. En slik trase vil spare mye matjord.

Ifølge innspill fra forpakter Øyslebø på Ugland gård vil ny vei fra Vik og under Bieheia ta omtrent 50 prosent mer matjord enn alternativ­et gjennom Dømmesmoen. Møtet var arrangert av Bondelaget og dette er naturligvi­s viktig også for dem. Hva lander våre lokale politikere på nå? Flere av dem har støttet å følge nåvaerende trasé, men da under en klar forutsetni­ng om tunnel gjennom Frivolldal­en. Ifølge veiplanleg­gerne er dette i verste fall veldig dyrt på grunn av usikre grunnforho­ld. Hva gjør politikern­e nå som tunnel ved gammel trasé ikke synes vaere aktuelt?

Det er heller ikke aktuelt med et E18-kryss i Øygårdsdal­en og derfor ikke avgjørende at ny E18 må kobles på akkurat der. For Grimstads fremtid håper jeg våre folkevalgt­e kan stå rakrygget mot å ødelegge mye av vår kjaere fortsatt koselige sørlandsby på slik måte. Tunnel under Dømmesmoen vil vaere et mye bedre alternativ for fremtidens Grimstad.

Det ble fra flere hold også pekt på bruken av Fevikmarka før og etter at E18 kom der rundt årtusenski­ftet. Bruken av Fevikmarka og den nye lysløypa som ble anlagt der gikk markant opp i forhold til tidligere bruk. En tunnel under lysløypa og naerliggen­de områder på Dømmesmoen vil ikke vaere ødeleggend­e for bruken av området. Her er det også godt fjell å bygge i etter foreløpige målinger. Vi må nok innse at en 4 km lang tunnel er for mye å forlange, men en tunnel etter at Deidalen er passert og under Bråstadhei­a og Dømmesmoen vil vaere realistisk å få til.

Da håper jeg at politikern­e ser at det beste alternativ­et for Grimstad vil vaere å unngå en ny firefelts motorvei så naer sentrum.

En slik løsning vil vaere ødeleggend­e for det gamle sentrum og begrense fremtidige muligheter for byen. Tunnel under Dømmesmoen fremstår nå som det beste alternativ­et.

Takk til Bondelaget for et flott arrangert møte.

 ??  ?? FOKUS: Trond Nilsen tror ikke det vil føre noe godt med seg å bygge bro gjennom Frivolddal­en. Etter planene vil den da bygges på Fokus-siden av dagens E18.
FOKUS: Trond Nilsen tror ikke det vil føre noe godt med seg å bygge bro gjennom Frivolddal­en. Etter planene vil den da bygges på Fokus-siden av dagens E18.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway