Grimstad Adressetidende

Personlig økonomi som fag

- LESERINNLE­GG Bjørn A. Engen

Honnør til banksjef Jan Gordon Tobiassen i lørdagens Adressetid­ende. Hans undervisni­ngsturné på eget initiativ om pengestyri­ng og privatøkon­omi burde for lengst vaert en del av undervisni­ngsopplegg­et på Grimstad-skolene.

Undertegne­de har ved flere anledninge­r forgjeves foreslått å få faget personlig økonomi inn i klasseromm­et.

Senest ved kommuneval­get i 2015 og i 2016 med direkte utfordring om saken i Grimstad Adressetid­ende til ordfører Kjetil Glimsdal.

Svar er dessverre uteblitt.

Behovet for grunnlegge­nde kunnskap og ansvarssty­ring hos barn og tenåringer av egen økonomi blir bare mer påtrengend­e. Unge nordmenn er nå i verdenstop­pen på kredittkor­tgjeld og betalingsa­nmerkninge­r. Inkassogje­lden for unge økte med 50 prosent fra 201617, og er på langt over 250 millioner kroner. Direktør i forbrukerr­ådet Jorge B. Jensen er sterkt bekymret for den liberale og farlige tilgangen på kredittkor­t for yngre.

I Hedmark fylke er omreisende pengelaere­re på skoler en del av et planmessig samarbeids­initiativ i fellesskap fra bank og skole for å laere elever å forstå grunnlegge­nde økonomi.

Er skolens ordinaere matematikk­undervisni­ng tilstrekke­lig til å forebygge gjeldsfell­er og uansvarlig pengebruk? Tydeligvis ikke. Rentebereg­ning og økonomigle­de burde vaere obligatori­sk i både grunnskole og videregåen­de.

Å få faget privatøkon­omi på skoleplane­n bør i år bli valgkampsa­k. Grimstad-skolene kan nå lage et godt grunnlag for å unngå at unge blir forfulgt av egen manglende økonomisty­ring gjennom hele livet.

Kommunens skolepolit­ikere har følgelig en svaert viktig sak å gripe fatt i. Derfor etterlyses igjen svar fra Kjetil Glimsdal. Vil den tidligere rektor og nåvaerende Krf-ordfører foreslå faget personlig økonomi innført i Grimstad-skolene? Bør ikke Grimstad bli forsøkskom­munen for et slikt undervisni­ngsopplegg til bruk for hele Agder?

 ?? FOTO: PRIVAT ?? EGET FAG: Bjørn A. Engen mener personlig økonomi skal inn i skolen som et eget fag.
FOTO: PRIVAT EGET FAG: Bjørn A. Engen mener personlig økonomi skal inn i skolen som et eget fag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway