Grimstad Adressetidende

Torje kom seg til OL

Torje Igland Hellerslia, rektor Andreas Poppe og kjemilaere­r Stig Brude er strålende fornøyd med at den unge Dahlske-eleven har kvalifiser­t seg til den internasjo­nale kjemiolymp­iaden i Paris. Der skal han som én av fire elever represente­re Norge.

- Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Dahlskeele­ven Torje Igland Hellerslia kom gjennom den norske finalen i kjemi-OL med glans, og skal som en av fire represente­re Norge i finalen i Paris.

– Det er veldig gøy å ha sikret seg plass i den internasjo­nale finalen i Kjemi-OL i Paris nå til sommeren. Jeg har nesten ikke helt forstått det ennå. Selv om det fortsatt er et steg videre for å ta medalje i selve OL, føles det likevel som jeg har vunnet allerede. Nå får vi bare se hvordan det går der nede, sier Torje Igland Hellerslia til Adressa.

Som Adressa fortalte for en uke siden var Dahlske-eleven hele forrige uke med i den nasjonale finalen i Kjemi-OL på Kjemisk institutt på Universite­tet i Oslo, UiO. Der deltok han som én av 16 elever i den videregåen­de skolen, og som eneste sørlending, i konkurrans­en der de fire beste får reise ned og represente­re Norge i den internasjo­nale kjemiolymp­iaden i Paris fra 21.–30. juli. Og før det skal de reise til Finland for å ha en nordisk treningsle­ir og oppkjøring der de får treffe vinnerne fra de andre nordiske landene før de alle reiser ned til den store internasjo­nale finalen.

– Gøy og overrasken­de

– Før du kom til den norske finalen i Oslo, der dere var 16 deltakere fra hele landet, hadde du vaert gjennom to innledende runder og kvalifiser­t deg ved å slå 1.238 andre elever fra hele landet. Og på fredag kom du deg også videre fra den norske finalen på UiO. Hvordan var det å bli blant de fire beste elevene i Norge og komme seg videre fra den norske finalen?

– Det var veldig gøy, sier Torje og ler.

– Og så var det overrasken­de. Da jeg møtte de andre elevene og deltakerne la jeg jo merke til at de var veldig smarte, så da begynte jeg å tvile litt på om jeg ville klare det. Så hadde jeg litt tur på prøvene og da gikk det akkurat, sier han.

– Så du merket at dette var elever som er noe lenger fremme på skolen enn de fleste andre?

– Ja, det gjorde jeg og det gjaldt mange av dem, sier han.

– Betyr det at du etter hvert begynte å tvile på om du ville klare å kvalifiser­e deg videre?

– Ja. Selv om jeg hadde tro på det til å begynne med og før jeg dro inn til Oslo, så dalte denne troen litt da jeg kom inn, men heldigvis klarte jeg det likevel, sier han.

Var en slitsom uke

Under oppholdet i Oslo fikk de både undervisni­ng og måtte gjennom flere oppgaver og prøver. De fikk oppgaver fra både kvantemeka­nikk, organisk kjemi, fysikalsk kjemi og polymerise­ring.

– Det siste betyr å lage små molekyler og lange dem i lange, lange rekker. Ofte blir denne metoden brukt til å lage plastikk og andre praktiske stoffer. I det hele tatt hadde mange av oppgavene et praktisk øyemed, så det var gøy, sier han.

– Var oppgavene og prøvene vanskelige?

– Ja, det var de og det var en veldig slitsom uke. Det var mye pensum vi måtte gjennom, og det var heftige saker. Det var derfor vanskelige­re enn jeg hadde trodd, så jeg ble rett og slett sliten av å gå gjennom alt. Men det var veldig gøy også, og veldig sosialt med de andre deltakerne, sier Igland Hellerslia.

– Før du reiste inn til Oslo var du optimist med tanke på å ta deg videre til Paris. Nå har du kommet dit. Hvordan ser du på sjansene dine til å ta medalje der nede?

– Det vet jeg ikke. Det kommer helt an på hvor mye tid jeg får til å øve, men det virker som om det er et høyt nivå der nede, sier han.

– Jeg føler ikke noe press lenger. Jeg føler at jeg har vunnet allerede, og at det som kommer nå bare er bonus, sier Torje Igland Hellerslia til Adressa.

Dette er den tredje eleven fra Dahlske videregåen­de skole som i løpet av de siste årene har kvalifiser­t seg til Kjemi-OL. I 2015 kom Synne Fossøy også til den internasjo­nale finalen i Baku i Aserbajdsj­an, og i 2016 var også Polina Bravikova med i den norske finalen, men hun kom seg ikke videre til den internasjo­nale finalen.

Stolt skole

Både rektor Andreas Poppe og kjemilaere­r Stig Brude ved Dahlske videregåen­de skole er stolte over den flinke eleven deres.

– Det er selvfølgel­ig stor stas at Torje har kvalifiser­t seg til Kjemi-OL i Paris i sommer. Vi har de siste årene hatt flere elever som har hevdet seg i slike konkurrans­er innenfor realfag, men også innenfor samfunnsfa­g. Det er likevel stor stas at Torje har kommet videre i denne konkurrans­en. Han har vist før også at han kan stå fram i slike konkurrans­er, så jeg hadde troen på at han ville klare det, sier rektor Poppe.

Det hadde også kjemilaere­ren hans, Stig Brude.

– Det er ikke overrasken­de at Torje klarte dette. Han har gjort en kjempejobb på skolen med å jobbe utover pensum. Det er det også flere elever hos oss som har gjort, og de som har gjort det har vaert ferdig med hele pensumet i februar. Det var også flere fra oss som var med til andre runde. Det er likevel fantastisk at Torje har kvalifiser­t seg til Kjemi-OL nå i sommer, sier Brude.

 ??  ??
 ??  ?? GLADE: Både rektor Andreas Poppe (t.v.), Torje Igland Hellerslia og kjemilaere­r Stig Brude ved Dahlske videregåen­de skole er alle stolte og glade for at den ivrige el
GLADE: Både rektor Andreas Poppe (t.v.), Torje Igland Hellerslia og kjemilaere­r Stig Brude ved Dahlske videregåen­de skole er alle stolte og glade for at den ivrige el
 ??  ?? even har kvalifiser­t seg helt til kjemi-OL i Paris til sommeren.
even har kvalifiser­t seg helt til kjemi-OL i Paris til sommeren.
 ?? FOTO: ELINA MELTEIG/ UIO ?? VINNERNE: Det er disse fire elevene som skal represente­re Norge i den internasjo­nale kjemiolymp­iaden i Paris til sommeren. Vi ser Hans-Petter Hersleth fra UiO og kjemiolymp­iaden (t.v.), Johannes Salomonsen Løken fra Oslo, Torje Igland Hellerslia, Audun Bergan fra Oslo og Alexander Kval fra Sandefjord.
FOTO: ELINA MELTEIG/ UIO VINNERNE: Det er disse fire elevene som skal represente­re Norge i den internasjo­nale kjemiolymp­iaden i Paris til sommeren. Vi ser Hans-Petter Hersleth fra UiO og kjemiolymp­iaden (t.v.), Johannes Salomonsen Løken fra Oslo, Torje Igland Hellerslia, Audun Bergan fra Oslo og Alexander Kval fra Sandefjord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway