Grimstad Adressetidende

Møte med Øistein Sommerfeld­t

De som tok turen til konserten på Rådhuset onsdag kveld, visste nok ikke helt hva da gikk til, men de ble i hvert fall ikke skuffet.

- Innsendt Dag G. Aasland

Iårer det 100 år siden komponiste­n Øistein Sommerfeld­t ble født. Han døde i 1994, men sist onsdag kom han til Grimstad, høyst levende og svaert godt represente­rt ved Aage Kvalbein (cello), Tone Braaten (sang) og Jens Harald Bratlie (klaver).

På 1950- og 60-tallet var det mye eksperimen­tering og teoretiser­ing blant komponiste­r. Sommerfeld­t ble etter hvert lei av alt dette og sa at han ville heller «finne tilbake til det opprinneli­ge, til det enkle og uforfalske­de i musikken». Så derfor, mens hans komponistv­enner satt og tegnet og dividerte på store noteark, dro han i stedet ut i naturen. Så gikk han hjem og skrev ned de inntrykken­e han hadde fått. Noen ganger tok han med et dikt som han kom over.

Tonen ble satt, bokstaveli­g talt, allerede i åpningsnum­meret, Monolog for cello solo, skrevet til nettopp Aage Kvalbein, som innledet med å fortelle om sitt første møte med komponiste­n. Musikken ble godt tatt imot. Kanskje det var dette med det enkle og uforfalske­de, som i hvert fall ikke er blitt mindre viktig med tiden.

De diktene som Sommerfeld­t har tonesatt, var ikke tilfeldig valgt. De står til hans musikk. Tone Braaten formidlet et utvalg nettopp så likefram og ekte som musikken og ordene legger opp til, enten det var om naturen, som hos Theodor Caspari, eller det var om kjaerlighe­ten, som hos Stein Mehren.

Vi fikk også noen perler for solo klaver, blant annet «Hugskott», som sto godt til navnet, siden den både kom og satt som et skudd. Og med den enkle og oppriktige «Vals til Hege», tenkte vi heldige Hege.

Konsertens høydepunkt var nok for mange Sonate for cello og klaver, som Sommerfeld­t skrev mot slutten av sitt liv, da han var preget av sykdom. Her klarer han å uttrykke en urokkelig tro på musikkens kraft samtidig med en underligge­nde sårhet.

Vi vet at vi har mange dyktige unge musikere og sangere her til lands, men jammen har vi også noen godt voksne på øverste hylle – de unge må jo nødvendigv­is ha hatt noen laerere. Vi må bare takke de tre for at de i det hele tatt tok denne turen for å fortelle om og vise fram en komponist som tydelig står dem så naer.

Og takk igjen til Musikkens venner som tar dem imot på vegne av oss andre.

 ??  ?? MUSIKKENS VENNER: Aage Kvalbein (cello), Tone Braaten (sang) og Jens Harald Bratlie (klaver).
MUSIKKENS VENNER: Aage Kvalbein (cello), Tone Braaten (sang) og Jens Harald Bratlie (klaver).
 ??  ?? MUSIKKENS VENNER:ONSDAG kveld var det konsert på rådhuset.
MUSIKKENS VENNER:ONSDAG kveld var det konsert på rådhuset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway