Grimstad Adressetidende

Reiste til Svalbard i arbeidsuka

Mille Luteberget Høvikdropå­en arbeidsuke utenom det vanlige. Hun besøkte Svalbard og jobbet med å lage sjokolade på en kafé.

- Camilla Hovstø camilla@gat.no

Luteberget Høvik går i niendeklas­se på Grimstad ungdomssko­le. Hun fikk ideen om å dra til Svalbard på arbeidsuke da laererne sa at de kunne jobbe i et helt annet sted enn i Grimstad.

– Jeg har en kusine som går siste året på videregåen­de på Svalbard. Jeg spurte henne om hun visste om noen steder jeg kunne jobbe. Hun foreslo barnehage eller kafé. Jeg har vaert i Longyearby­en før og husket at det var en koselig kafé der hvor de også lager sjokolade.

– Jeg er veldig glad i sjokolade og hadde lyst til å jobbe der. Og det ble noen sjokoladeb­iter på meg også denne uka, sier 14-åringen og ler.

Mange kulturer

Hun syntes det var en morsom uke på øya langt nord.

– Det var veldig gøy, det er en helt annen kultur der oppe, med mennesker fra mange ulike land. Folk er koselige og hilser. Mange er nysgjerrig­e på deg og om du er kommet for å bli. De som bor der oppe vet godt hvem som er turister og hvem som bor der, sier hun.

På kafeen var det hektisk og mye å gjøre hver dag rundt lunsjtider, men ellers litt stille utover ettermidda­gen.

Hagle og signalpist­ol

Etter jobben på kafeen så jentene på film og koste seg hjemme. Luteberget Høvik fikk også se det flotte folkebibli­oteket i Longyearby­en.

– Den ene dagen gikk vi på fjelltur, opp Sarkofagen. Det var fint. Det er jo mørkt hele tiden, så vi måtte gå med hodelykter. Det er også påbudt å gå på tur med hagle og signalpist­ol. Det var rart, jeg er ikke vant til at folk går rundt med det. Men det skal kun brukes i nødstilfel­ler. Om det kommer en isbjørn, skal man først skyte ned i bakken og prøve å skremme den vekk, sier hun.

Ga mersmak

Hun kom hjem fredag, og til uka skal nok hun og klassekame­ratene snakke om hva de har opplevd på arbeidsuka.

– Ga det mersmak, kunne du tenke deg å bo på Svalbard da?

– Jeg vet ikke om jeg kunne tenkt meg å bo der hele livet, men det hadde vaert gøy å flytte opp for en liten periode. Man blir kjent med så mange ulike kulturer, og naturen og klimaet er helt annerledes, det er veldig vakkert der, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ARBEIDSUKE: Mille Luteberget Høvik valgte å ha skolens arbeidsuke på Svalbard.
FOTO: PRIVAT ARBEIDSUKE: Mille Luteberget Høvik valgte å ha skolens arbeidsuke på Svalbard.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SJOKOLADE: Mille Luteberget Høvik jobbet på en kafé som også lager sjokolade på Svalbard. Og det passet jo fint, siden hun elsker sjokolade.
FOTO: PRIVAT SJOKOLADE: Mille Luteberget Høvik jobbet på en kafé som også lager sjokolade på Svalbard. Og det passet jo fint, siden hun elsker sjokolade.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway