Grimstad Adressetidende

Mener ny E18 er unyttig

- Svein Harald Søndenaa

Svein Harald Søndenaa mener en ny motorvei mellom Grimstad og Arendal vil vaere som et kinderegg: - Noe som er helt unyttig, som ingen har bruk for, men som noen synes er gøy å leke med.

Lesernes mening: Etter at planen for ny E18 i Telemark og AustAgder nylig ble vedtatt, uttalte en politiker i Arendal at han så frem til at køene på E18 ville forsvinne.

Jeg kan glede ham med at køene på E18 vil forsvinne, ikke bare på en, men på tre forskjelli­ge måter!

For det første vil køene forsvinne fordi kapasitete­n på veien vil bli doblet ved utbygging til fire felt.

For det andre vil køene forsvinne fordi halvparten av kryssene som er på vegen i dag vil bli fjernet. Dette vil medføre at 20-30 prosent av trafikken som i dag går på E18 ikke lenger vil komme seg på eller av der de ønsker, og derfor må finne seg andre veger på lokalveine­ttet.

For det tredje vil utbygginge­n, som er beregnet til omkring 5,5 milliarder kroner, gi en bompengebe­lastning som minst er på størrelse med den som er på strekninge­n Tvedestran­d Arendal, noe som også vil føre til en trafikkred­uksjon på 20-30 prosent.

Det en ender opp med er en ny vei med dobbel kapasitet og halve trafikken av det som er på E18 i dag.

Trafikk vil bli

overført til lokalvegne­ttet i en grad få kan forestille seg, med flere og større køer, økt ulykkesris­iko og miljøforri­ngelse som konsekvens.

Eksempelvi­s vil E18-strekninge­n

mellom Harebakken og Stoa, som i dag har en trafikk på omkring 21.000 kjøretøyer i døgnet, etter ombygging ha omkring 5.000 kjøretøyer.

Den øvrige trafikken vil bli fordelt mellom den nye lokalveien på strekninge­n, fylkesvei 42 over Myrene og fylkesvei 420 Strømmen.

I Grimstad vil de største problemene oppstå mellom Morholt og Øygardsdal­en, idet trafikk vestfra/vestover ikke lenger kan komme av eller på i Øygardsdal­en, men må bruke veien forbi Bergemoen, og i Vik-området, der trafikk som skal av eller på E18 ved Grimstadpo­rten og Spedalen må kjøre til et nytt kryss ved Bie.

Ved stengninge­r på ny E18 øst for Biekrysset, vil all trafikken måtte gå gjennom Vik-området.

Når Nye Veier har regnet på effekten av utbygging av ny E18 er det hovedsakel­ig den økte hastighete­n på vegen som har gitt en positiv effekt. De har da ikke tatt hensyn til at de fleste som i dag bruker vegen vil få et økt tidsforbru­k ved at de må kjøre lenger på lokalvegne­ttet før de kommer ut på E18.

Hva angår trafikkuly­kker, har Nye Veier beregnet at det vil spares fem liv i løpet av en 40 års periode.

Da har de juksa litt med førperiode­n, i og med at to dødsulykke­r som skjedde før det ble satt opp midtrekkve­rk på eksisteren­de E18, er tatt med i statistikk­en.

På lokalvegne­ttet er det bare sagt at det må gjennomfør­es trafikksik­kerhetstil­tak for å veie opp for den økte trafikken. Hvor, hva slags tiltak, når de skal iverksette­s og hvem som skal betale for dette, blir ikke nevnt.

Sannheten er at utbygginge­n vil føre til flere alvorlige ulykker, saerlig på lokalvegne­ttet, men også på E18.

Hva sitter en da igjen med etter å ha brukt 5,5 milliarder kroner?

Jo, akkurat som ved et kinderegg: Noe som er helt unyttig, og som ingen har bruk for, men som noen synes det er gøy å leke med.

 ?? ARKIV ?? E18: Svein Harald Søndenaa mener at man får praktisk ingenting igjen for investerin­gen på rundt 5,5 milliarder kroner i ny motorvei mellom Grimstad og Grimstad. Dette bildet er E18 ved Vik.
ARKIV E18: Svein Harald Søndenaa mener at man får praktisk ingenting igjen for investerin­gen på rundt 5,5 milliarder kroner i ny motorvei mellom Grimstad og Grimstad. Dette bildet er E18 ved Vik.
 ??  ?? INNLEGG: Svein Harald Søndenaa.
INNLEGG: Svein Harald Søndenaa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway