Grimstad Adressetidende

Mener fjellet på ingen måte er sikret

Songdalen Fjellspren­gning AS har vaert og gjort noen nødtiltak på Vikstølen. Familien Palatini kunne dermed flytte hjem.

- Camilla Hovstø camilla@gat.no

Songdalen Fjellspren­gning har gjort nødtiltak i fjellet på Vikstølen. Driftslede­r Petter Nielsen synes fjellvegge­n ser skummel ut og anbefaler en grundig vurdering.

– Vi har ikke gjennomfør­t komplett sikring, men berging av gjenståend­e verdier, som det heter. Det var noen punkter oppe i fjellet som var så stygge at det bare skulle et regnskyll til før det kom nye steiner, sier Petter Nielsen, driftslede­r i Songdalen Fjellspren­gning.

Gjorde nødtiltak

De har hatt klatrere oppe i fjellet fredag og mandag, som blant annet har boltet fast noe av steinen i fjellet.

– Grunnen til at vi ikke sikrer permanent nå er at forsikring­sselskapet har bestilt nødtiltak. Forsikring­sselskap betaler vanligvis ikke for permanent sikring, sier Nielsen.

Han mener hele fjellvegge­n på Vikstølen ser skummel ut.

– Må vurdere hele området

– Fjellet er på ingen måte sikret nå. Det må tas en runde med geolog, som bør vurdere hele fjellet. Det ser ikke bra ut, sier Nielsen.

Det var onsdag kveld 6. november at naboene på Vikstølen hørte et rabalder. Det gikk et steinras fra fjellsiden bak nabolaget. To store steinblokk­er smalt inn i husveggen til Enrico Palatini og familien. Det ga store skader på husveggen og familien måtte flytte ut umiddelbar­t. De har nå bodd på Strand Hotel Fevik i en uke.

– De to steinblokk­ene som smalt i husveggen var på mellom 1,5 til 3 tonn til sammen. Det er tunge steiner. Fasaden ble skadet og varmepumpe­n ble ødelagt. Jeg fant en ytterliger­e blokk og fjellskive som fortsatt hang oppe i fjellvegge­n. Jeg anbefalte derfor at beboerne måtte flytte ut av huset til fjellet er sikret, sa geolog Stefan Degelmann til Adressa forrige uke.

Kan flytte hjem

Takstmann Ørjan Hansen sier til Adressa at familien i Vikstølen 11 har fått beskjed om at de kunne flytte hjem igjen mandag ettermidda­g.

– De som driver med fjellsikri­ngen har bekreftet at fjellsiden ser skummel ut og er enige i at fjellsiden bør sikres hele veien. De kaller det redningsar­beid det de har gjort nå. Det var to steinblokk­er som måtte tas umiddelbar­t. Den ene steinen har de flyttet og rullet tilbake i fjellsiden og den andre skiven i fjellet er boltet fast, sier Hansen.

 ??  ??
 ?? FOTO: CAMILLA HOVSTØ ?? RASFARE: Kommunen har satt opp rasfare-skilt på Viktølen. Songdalen Fjellspren­ging AS har vaert og gjort nødtiltak i fjellet som ligger bak familien Palatinos hus.
FOTO: CAMILLA HOVSTØ RASFARE: Kommunen har satt opp rasfare-skilt på Viktølen. Songdalen Fjellspren­ging AS har vaert og gjort nødtiltak i fjellet som ligger bak familien Palatinos hus.
 ??  ?? SIKRER: Songdalen Fjellspren­ging AS har vaert og gjort nødtiltak i fjellet over familien Palatinos hus på Vikstølen.
SIKRER: Songdalen Fjellspren­ging AS har vaert og gjort nødtiltak i fjellet over familien Palatinos hus på Vikstølen.
 ??  ?? RASET: Onsdag 6. november løsnet to steinblokk­er fra fjellet på Vikstølen. Her ser Torunn Andreassen og Enrico Palatini på skadene.
RASET: Onsdag 6. november løsnet to steinblokk­er fra fjellet på Vikstølen. Her ser Torunn Andreassen og Enrico Palatini på skadene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway