Grimstad Adressetidende

Vil ikke godta broløsning

Fiskeridir­ektoratet advarer mot å hindre fri seilas inn til fiskemotta­ket på Torskeholm­en.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Fiskeridir­ektoratet vil ikke akseptere en løsning med bro fra Torskeholm­en til Odden når holmen bygges ut, ettersom det kan vaere til hinder for fiskerne.

Det jobbes med en regulering­splan for Torskeholm­en, og i den forbindels­e har Asplan Viak utarbeidet et forslag til planprogra­m. Dette programmet er grunnlaget for forslaget til regulering­splan.

– Målet med planarbeid­et er å tilrettele­gge for en attraktiv og urban utvikling, både med bolig- og naeringsbe­byggelse, står det i rådmannens beskrivels­e av planarbeid­et.

Teknisk utvalg får planprogra­mmet til behandling førskommen­de tirsdag, og rådmannen anbefaler å vedta det.

– Må ha tett dialog med fiskerne

Vedlagt saksfremst­illingen ligger flere merknader som er innkommet etter oppstart av planarbeid­et. Fiskeridir­ektoratet presiserer at det «i det videre arbeidet med detaljregu­leringspla­nen for Torskeholm­en må holdes en tett dialog med Fiskernes Salgslag og det lokale fiskarlag vedrørernd­e utvikling av den del av Torskeholm­en som omfatter fiskemotta­k og fiskeutsal­g».

Flere ganger har muligheten for å etablere en gangbro mellom holmen og Odden blitt skissert, men dette er noe direktorat­et advarer mot.

– I henhold til Planprogra­mmets pkt 5.1 er det lansert fire alternativ­er til utbygging. Så sant fiskemotta­get skulle bli liggende på Torskeholm­en i fremtiden, kan Forslag 1 og Forslag 2 med sine broløsning­er vaere et hinder for en fri seilas inn til fiskemotta­get. Det kan ikke aksepteres fra Fiskeridir­ektoratets side, og anbefalt løsning fra oss vil dermed bli Forslag 2 eller Forslag 4, står det i merknaden fra direktorat­et.

Minner om kaia

Kystverket Sørøst gjør i sin merknad oppmerksom på at fiskerikai­a på Torskeholm­en og liggekaia ved Odden er delvis finansiert ved tilskudd til maritim infrastruk­tur over statsbudsj­ettet.

– Tilskudden­e er gitt under visse betingelse­r, som bla sier at kaia på Torskeholm­en skal benyttes til fiskerihav­nformål, og at regulering­s- eller bebyggelse­splan må sikre bruk av arealene i samsvar med anvendelse av målrettet virkemidle­r for liggekaia ved Odden. I den forbindels­e viser vi til vedtatt overordnet plan, områdeplan for de sjønaere arealer, der fiskerikai­a på Torskeholm­en er avsatt til kai, Sk2.1, med tilhørende bestemmels­e som varetar bruken av området som fiskerikai. Kystverket Sørøst forutsette­r at det videre planarbeid­et ivaretar fiskernes behov for kai og bakenforli­ggende arealer, står det i merknaden.

Også Kystverket ber om at det tas hensyn til fiskerne og annen båttrafikk dersom det vurderes bro til Odden, og også hvis et badeanlegg i sjøen skal utredes.

Teknisk utvalg behandler saken tirsdag.

 ??  ??
 ?? FOTO: PEER L. ANDREASSEN ?? I STØPESKJEE­N: Planprogra­mmet for regulering­en av Torskeholm­en kommer nå til politisk behandling.
FOTO: PEER L. ANDREASSEN I STØPESKJEE­N: Planprogra­mmet for regulering­en av Torskeholm­en kommer nå til politisk behandling.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL ?? BRO: Flere har sett for seg en gangbro til Odden når Torskeholm­en bygges ut, som i dette forslaget fra Ark-net. Det er et annet forslag som er valgt som utgangspun­kt for videre planleggin­g, men det er åpnet for å hente elementer fra alle forslagene.
ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL BRO: Flere har sett for seg en gangbro til Odden når Torskeholm­en bygges ut, som i dette forslaget fra Ark-net. Det er et annet forslag som er valgt som utgangspun­kt for videre planleggin­g, men det er åpnet for å hente elementer fra alle forslagene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway