Grimstad Adressetidende

Vil avlive myter om sykdommen

Sarah, Astrid Helene, Emma og Mathilde er som barn flest. Bortsett fra at de har fått en jobb som krever dem 24 timer i døgnet for resten av livet.

- Janicke Yttervik janicke@gat.no

b Astrid Helene, Sarah, Mathilde og Emma er som barn flest. Men felles for dem er at de har fått en sykdom som de har ansvaret for 24 timer i døgnet, resten av livet. Nå vil de avlive noen myter om diabetes type 1.

For alle de fire jentene har fått diabetes type 1, en livslang sykdom som det per dags dato ikke fins noen kur mot.

Men bare så det er klart, jentene ønsker ikke sympati. De ønsker kun forståelse for jobben de har fått i fanget, og som de må ha resten av livet. Av og til går jobben veldig greit, andre ganger er den utfordrend­e. Men jobben må gjøres hele tiden, uansett.

Jentene er i alderen 10–12 år, og den som har hatt sykdommen lengst fikk den for tre år siden. Sistemann fikk diagnosen 1. februar.

– Og det heter ikke sukkersyke­n, vi tåler sukker, er den klare oppfordrin­gen fra fire flotte jenter.

Alle med diabetes type 1 er avhengig av å tilføre kroppen insulin, og det er jentene selv som nå må ta det daglige ansvaret for det.

Utviklinge­n av nye hjelpemidl­er og medisiner har gitt personer med diabetes en lettere hverdag. Bedre behandling­smetoder og ny kunnskap om betydninge­n av sunt kosthold, fysisk aktivitet og egenomsorg minsker sjansene for å utvikle alvorlige komplikasj­oner. Men opplaering og kunnskap om egen sykdom er en forutsetni­ng for god egenomsorg.

Vil vise fram pumpa

I anledning Verdens Diabetesda­g 14. november, så ønsket fotograf Siw Merete Verdal Resvik å bruke bildene sine til å vise hverdagen til jentene. Å ta bilder med pumper og sensorer fullt synlig. For det var hennes datter som fikk diagnosen 1. februar.

– Jeg vil vise verden at det er noen flotte jenter, som har noe å tenke på hele tiden, noe som har aldri tar pause, Men de er som andre barn, de har sine aktivitete­r og skolehverd­ag, sier hun. Egentlig ville hun tatt bilde av dem med kappe på ryggen, og insulinpen­n som sverd.

– For de er så tøffe. Det er mye å styre med. Men de klager ikke, de har akseptert at det er sånn, sier Resvik.

De var hos legen med Sarah i slutten av januar, etter at de hadde vaert gjennom den vanlige tankegange­n om at det var noe som ville gå over. Hos legen fikk de beskjed om å gå hjem og pakke toalettves­ka – og dra til sykehuset.

– Vår lille jente fikk påvist diabetes type 1. Plutselig gikk vi fra troen om at hun hadde blitt smittet med noe som hun ville bli frisk av snart, til realiteten om at dette er noe hun må håndtere resten av livet. Deretter fulgte to og en halv uke hvor vi var innlagt på sykehuset for å få henne på beina igjen, laere hva diabetes type 1 er og hvordan vi skal håndtere dette, sier hun. Symptomer på diabetes type 1 er unormal tørste, løping på toalettet (også om natten) og vekttap.

– Jenta vår hadde alle disse, men vi tenkte aldri i de baner at diabetes kunne vaere grunnen, for vi visste ikke hva vi skulle se etter. Barneavdel­ingen på Sørlandet Sykehus HF Arendal tok så godt vare på oss, og laerte oss utrolig mye, og vi er så takknemlig­e for at vi har det helsesyste­met som vi har i Norge. Diabetesfo­rbundet har også masse informasjo­n for dem som ønsker å lese mer om diagnosen, sier hun.

En annerledes hverdag

Nå har hun blitt godt vant med livet med en pumpe på magen og en slange som tilfører insulin kontinuerl­ig festet på kroppen.

Men veien dit har vaert tøff. På skolen opplevde Sarah at andre barn var redd det var smittsomt, og flere ville ikke sitte ved siden av henne.

Andre gir dem sukkerfri godteri i bursdasels­kaper. Mange har vaert redde for å ha dem på overnattin­g, i tilfelle noe skulle skje om nettene.

– Vi setter pris på dem som prøver å ta hensyn, men det er likevel ikke positivt. De er som andre barn, og de tåler sukker, sier Resvik.

Gjennom bildene vil jentene vise fram pumpene og sensorene. Og bare det, er tøft.

– De har alle vaert gjennom periode hvor de ikke ville at dette skulle vaere synlig, sier hun.

Etter å ha fått diagnosen 1. februar er livet annerledes enn før.

– Dette har endret livet vårt med at vi hele tiden må følge med på noe, men samtidig er det en balanse å følge like mye med på de andre ungene. Etter hvert styrer jentene mye av dette selv. De er ganske små, men har dette ansvaret, sier Resvik.

I løpet av dagen må de måle seg mange ganger, og de må ta insulin i forhold til mengde ting de spiser, men også ta høyde for at hopping på trampoline, svømming og leking i snø kan gi et lavt blodsukker.

– Levevaner for dem, er også levevaner som er veldig bra for oss som ikke har diabetes og. Men våre kropper regulerer det selv.

– Mange rundt oss ser nok lett på denne sykdommen. Folk sier, men hvis hun spiser ordentlig går det vel bra? Det er nok vår feil som foreldre, for når folk spør så sier vi jo at det går greit. Det går jo greit, men det ligger mye jobb bak at det skal gå greit. Folk som ikke er inne i det ser ikke hvilken innsats som legges ned, sier hun.

Og mange spør om de kan vokse seg friske fra sykdommen.

– Nei, bukspyttkj­ertelen har sluttet å virke, og organer kan ikke fikse seg selv, sier Resvik.

Gode hjelpemidl­er

Inger-Anne Vedå sin datter Astrid Helene fikk diagnosen i fjor høst, etter at de hadde hatt mistanke en stund.

– I høstferien i fjor var vi på Kreta, da var vi sammen 24 timer i døgnet og da ble tegnene veldig tydelige, hun drakk veldig mye, var veldig tørst, og vi følte hun var litt utilpass i noen situasjone­r. Men da vi fikk høre at det var diabetes fikk vi litt sjokk uansett. Så levde vi en boble i to uker på sykehuset. Det var mye å sette seg inn i og laere. Så går det seg til, nå er hun er mer selvstendi­g og vi har en litt mer passiv rolle som foreldre enn den første tiden, sier Vedå.

Hun er takknemlig for gode hjelpemidl­er som pumpe og sensor.

– Vi sover godt og trygt om

natten, og det er takket vaere hjelpemidl­ene, sier Vedå.

Diabetesfo­rbundets visjon er «Sammen for et godt liv med diabetes – og en framtid uten».

Og på forsknings­fronten er det mye som har skjedd de siste 10–20 årene. Nå er det et spennende forsknings­prosjekt fra Bergen, hvor det er forsket på mus.

– Vi har god tro på at hun vil bli kurert, at de en gang vil knekke koden og vil finne en kur, eller finne midler som gjør hverdagen vesentlig lettere, sier Vedå.

To søsken med diabetes

Emma Johansen går på Eide skole. 11-åringen fikk diabetes da hun var 8 år.

– Vi skjønte ganske raskt de klassiske symptomene – tørst, sliten, og hyppige do besøk, sier mamma Autumn.

Symptomene skjønte de raskt, fordi lillebrore­n til Emma da allerede hadde hatt sykdommen i to år.

– Det var et stort sjokk for oss som gikk fra å ikke ha noen diabetes i familien til å plutselig ha to, sier hun.

Opplaering­en på sykehuset gikk rask fordi de kunne det fra

før, men de oppdaget veldig fort at ingen diabetes diagnose er lik, for måten kroppen håndtere diabetes er like forskjelli­ge som Emma og lillebrore­n.

– Vi måtte alle laere oss å kjenne til Emmas diabetes, og hvordan kroppen hennes reagerer til ulike mat, aktivitet og følinger. Emma har pumpe, og kanyle/slangesett som må skiftes hver tredje dag.

– Emma er en aktiv jente involvert i dans, teater og kor. Det krever mye energi og hun må følge nøye med blodsukker­et, saerlig under forestilli­nger. Men hun får god hjelp på skolen og på sykehuset hvor hun går på jevnlige kontroller, sier mamma.

 ?? FOTO: ANNA TORP KVASJORD ??
FOTO: ANNA TORP KVASJORD
 ??  ?? jentene har diabetes, og nå vil de gjerne at folk vet hva det vil si. De vil gjerne vaere med på å spre åpenhet o
jentene har diabetes, og nå vil de gjerne at folk vet hva det vil si. De vil gjerne vaere med på å spre åpenhet o
 ?? FOTO: SIW MERETE VERDAL RESVIK ?? m sykdommen.
FOTO: SIW MERETE VERDAL RESVIK m sykdommen.
 ?? FOTO: SIW MERETE VERDAL RESVIK ?? GODE VENNER: Disse jentene har blitt kjent gjennom Diabetesfo­rforbundet, og er nå blitt gode venninner. Tre av dem bor i Grimstad, fjerdemann i Lyngdal.
FOTO: SIW MERETE VERDAL RESVIK GODE VENNER: Disse jentene har blitt kjent gjennom Diabetesfo­rforbundet, og er nå blitt gode venninner. Tre av dem bor i Grimstad, fjerdemann i Lyngdal.
 ?? FOTO: ANNA TORP KVASJORD ?? DIABETES: Jentene går jevnlig på kontroller på sykehuset. Men det daglige arbeidet har de ansvaret for selv. Fotograf Siw Merete Verdal Resvik ønsket å fotografer­e de tøffe jentene.
FOTO: ANNA TORP KVASJORD DIABETES: Jentene går jevnlig på kontroller på sykehuset. Men det daglige arbeidet har de ansvaret for selv. Fotograf Siw Merete Verdal Resvik ønsket å fotografer­e de tøffe jentene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway