Grimstad Adressetidende

Nå fjernes gamle telefonsto­lper i Øvre Landvik

Nylig begynte Kolbu bygg og Anleggstje­nester på rivingen av alle de gamle telefonlin­jene som hører til Metveit sentral.

- Svein Per Hardeberg svein@gat.no

Etter hvert forsvinner fasttelefo­nnettet og den gamle summetonen i hele Grimstad og i hele landet.

Telenors linjenett ut fra Metveit sentral i Øvre Landvik ble stengt for rundt halvannet år siden. Denne sentralen dekker området fra Stalleland til Birkedal, og har forgreinin­ger til Kiland og Risdal.

De tidligere abonnenten­e bruker nå mobiltelef­on, og mange har mobilt bredbånd.

Fra Birkedal

Kolbu bygg og anleggstje­nester er fra Toten, og tar slike oppdrag på SørØstland­et. De er underentre­prenør til Vetlen Entreprenø­r fra Skarnes på Toten, som har tilsvarend­e riveoppdra­g for Telenor i hele landet.

Adressa traff Glenn Åge Woldengen, Henrik Paulsen og Lars Petter Johansen ved gamle Igland sag torsdag 21. november. De hadde begynt på Birkedal på tirsdagen.

I alt 450 stolper med tilhørende kobberlinj­er ut fra Metveit sentral skal fjernes.

Muskelkraf­ten

De tar stolpene ned med gravemaski­n og klype der de kommer til.

– Vi bikker stolpen ned med kabelen på. Når den er nede kapper vi av kabelen med vinkelslip­er. Og når vi får dem ned på lunneplass­en ved Håland forsamling­shus demonterer vi alle stolpene så de er strippet og det bare er treverket igjen, sier Woldengen, som styrer prosjektet.

– Men i vanskelige områder kommer du vel ikke til med gravemaski­nen?

– Nei, da er det håndarbeid. Da må vi fram med muskelkraf­ta vår.

– Og det mangler ikke på den?

– Nei. Men vi må uansett lea på oss litt. Så vi gjør alt sjøl, og vi er ikke avhengig av noen andre, sier Woldengen.

Pill råtne

Den første stolpen Adressa ble med på sto i tett skog mellom gapahuken til Kilandssen­teret og saga. Med klypa brakk Woldengen den lett i flere stykker.

– Mange er pill råtne som denne. Men for eksempel i Arebygdi i Telemark rev vi stolper fra 1930 som var like fine, sier han.

Øvre Landvik fikk telefon rundt år 1900. Den gang var det vanlig å henge

kablene i traer, og sentralene var betjent manuelt.

Akkurat når Metveit sentrals linjer ble satt opp av Televerket har vi ikke sjekket.

Mange stolper har selvsagt blitt skiftet ut i årenes løp.

– Vanligvis er det en spiker med årstall på i stolpene. Det har jeg ikke sett til nå, men jeg kan tippe de vi har revet er rundt 30 til 50 år gamle.

Kreosot

– Hvilken tilstand er det på denne linja nå?

– Det er litt varierende. Noen stolper som er av nyere dato er bra, men mange av dem er rett og slett råtne. De har stått ute i vaer og vind i mange år, så da taerer det på dem. De fleste råtner fra bunnen der de sitter nede i jorda, sier Woldengen.

Uansett tilstand leveres de til avfallsmot­tak. De fleste er impregnert med kreosot. Kabler og fester kasseres også. Kablene leveres i Hokksund. Der blir de kvernet, og så blir det gjenbruk av kobberet.

Fra Kiland

En stolpe like sør for saga var også grei og ta ned.

Men den tredje sto vanskelig til i et bratt og kronglete område ovenfor saga. For ikke å lage kjørespor ved gapahuken ble den felt oppover i lia med motorsag, og gravemaski­nen dro den opp til en traktorvei ved å dra i den ene støttebard­unen. Der overtok firehjulin­gen, som tok den ned til lastebilen.

Hvis ikke stolpene er altfor vanskelige klarer de å ta ut 20 hver dag.

Et lag på to mann begynte samtidig ved Kiland. Tredjemann skulle komme. Fra mandag 2. desember kommer et tredje lag.

Vennegjeng

– Når dere skal jobbe sammen i ukevis må dere vel vaere gode kamerater og ikke konkurrent­er?

– Det er helt riktig. Der vi kommer fra bor vi omtrent vegg i vegg, og her i Grimstad bor vi under samme tak i en leilighet på Vertshuset. Så vi er en vennegjeng på jobb, sier Lars Petter Johansen.

Han sier de håper på å vaere ferdig mer eller mindre før jul.

– Det er målet. Men det spørs hvor mye utfordring­er det blir og hva som dukker opp.

– For eksempel en meter snø? – Nei, det ser jeg ikke på som noe problem.

– Nå er det meldt en uke med sammenheng­ende regn. Er det trivelig å vaere i Grimstad?

– Ja, det går bra. Men det hadde nok vaert finere om sommeren, sier Johansen.

Vellet har søkt

Gerd Jorun Igland er leder i Håland vel. Hun sier det er bra at linjene fjernes.

– Men det eneste som finnes her oppe er mobilt bredbånd for internett. Så når strømmen er vekke i mer enn fire timer forsvinner mobilsigna­lene, og vi blir sittende uten telefon og internett når vi ikke har fasttelefo­n.

Håland vel har søkt flere ganger om å få fiber til området som har vaert dekket med kobberlinj­er ut fra Metveit sentral.

Kroken og Myråsen

Telenors kommunikas­jonssjef Fredrik Tangeraas sier ingen skal miste kommunikas­jonsforbin­delsen før de har fått en alternativ løsning på plass.

– Når det gjelder konkrete tidsplaner for utkobling av sentraler i Grimstad så er planen at Kroken sentral legges ned ved nyttår og Myråsen i slutten av mars. For andre deler av kommunen så er ikke tidsplanen fastsatt ennå. Metveit sentral er allerede tømt for kunder, sier Tangeraas.

 ??  ??
 ??  ?? FRA TOTEN: Glenn Åge Woldengen kjører gravemaski­nen med klo, Henrik Paulsen har kabelsaks for anledninge­n og Lars Petter Johansen står ved firehjulin­gen som han kjører. De arbeider for Vetlen Entreprenø­r fra Skarnes på Toten. Her er de klar til å dra stolpen ned til jordet med firehjulin­gen.
FRA TOTEN: Glenn Åge Woldengen kjører gravemaski­nen med klo, Henrik Paulsen har kabelsaks for anledninge­n og Lars Petter Johansen står ved firehjulin­gen som han kjører. De arbeider for Vetlen Entreprenø­r fra Skarnes på Toten. Her er de klar til å dra stolpen ned til jordet med firehjulin­gen.
 ??  ?? VANSKELIG TERRENG: Henrik Paulsen (til venstre) og Lars Petter Johansen har felt denne stolpen på Igland med motorsag, og kappet kabelen. Gravemaski­nen dro i støttebard­unen oppover lia, og nå skal maskinen bruke kloa det siste stykket inn til skogsveien. Nesten halvparten av den store steinen på toppen ligger i løse luften.
VANSKELIG TERRENG: Henrik Paulsen (til venstre) og Lars Petter Johansen har felt denne stolpen på Igland med motorsag, og kappet kabelen. Gravemaski­nen dro i støttebard­unen oppover lia, og nå skal maskinen bruke kloa det siste stykket inn til skogsveien. Nesten halvparten av den store steinen på toppen ligger i løse luften.
 ??  ?? I DELER: Henrik Paulsen kapper kobberkabe­len med vinkelslip­er. På oppsamling­splassen på Håland blir metallfest­ene for kablene demontert.
I DELER: Henrik Paulsen kapper kobberkabe­len med vinkelslip­er. På oppsamling­splassen på Håland blir metallfest­ene for kablene demontert.
 ??  ?? GAMLE STOLPER: Glenn Åge Woldengen løfter en frisk stokk opp på lastebilen. Men noen stolper brekker når han tar dem ned med kloa.
GAMLE STOLPER: Glenn Åge Woldengen løfter en frisk stokk opp på lastebilen. Men noen stolper brekker når han tar dem ned med kloa.
 ??  ?? MED ATV: Lars Petter Johansen på vei nedover traktorvei­en med en stolpe på slep.
MED ATV: Lars Petter Johansen på vei nedover traktorvei­en med en stolpe på slep.
 ?? BILDER: SVEIN PER HARDEBERG ??
BILDER: SVEIN PER HARDEBERG
 ??  ?? ARBEIDSLAG: Fra venstre Henrik Paulsen, Glenn Åge Woldengen og Lars Petter Johansen. Neste uke blir det tre arbeidslag med tre i hvert lag som skal fortsette med å rive linjene til Metveit sentral.
ARBEIDSLAG: Fra venstre Henrik Paulsen, Glenn Åge Woldengen og Lars Petter Johansen. Neste uke blir det tre arbeidslag med tre i hvert lag som skal fortsette med å rive linjene til Metveit sentral.
 ??  ?? FRA 50-TALLET: Denne halvråtne stolpen ved Igland sag hadde et lite merke med «55» på til høyre i bildet. Det betyr at den ble satt opp i 1955. 13 er linjenumme­r og 326 er stolpenumm­er.
FRA 50-TALLET: Denne halvråtne stolpen ved Igland sag hadde et lite merke med «55» på til høyre i bildet. Det betyr at den ble satt opp i 1955. 13 er linjenumme­r og 326 er stolpenumm­er.
 ??  ?? MASKINARBE­ID: Glenn Åge Woldengen bruker klypa for å ta ned de gamle stolpene som står greit til for maskinen. Denne sto ved Igland sag.
MASKINARBE­ID: Glenn Åge Woldengen bruker klypa for å ta ned de gamle stolpene som står greit til for maskinen. Denne sto ved Igland sag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway