Grimstad Adressetidende

Redd for at opplaering­en svekkes

➤ Voksenoppl­aeringen risikerer å miste 3 millioner i budsjettet neste år. Det vil tilsvare 100 undervisni­ngstimer i uka, ifølge ansatte. Elevene er urolige for at det vil ta mye lengre tid å bli integrert. – Vi ønsker å få utdanning og jobb raskest mulig,

- Camilla Hovstø camilla@gat.no

Rådmannen foreslår i sitt budsjettfo­rslag for 2020 å kutte med tre millioner kroner i voksenoppl­aeringen ved Kvalifiser­ingstjenes­ten.

– Det er svaert dramatisk for oss om politikern­e kutter så drastisk i tilbudet til flyktninge­r og norske innbyggere. Det tilsvarer cirka fem laererstil­linger her. Vi må til sammen redusere med cirka 100 undervisni­ngstimer i uka, sier Hege Cathrine Jørgensen, fagleder ved voksenoppl­aeringen.

– Veien blir lengre

Deltakerrå­det (elevrådet) på voksenoppl­aeringen sier rådmannens forslag skaper mye uro blant elevene.

– Vi vil ikke miste laererne våre. Vi ønsker å laere norsk og å laere det vi trenger for å kunne få jobb eller fagbrev. Uten språk blir veien mye lengre. Vi ønsker å bli fort integrert, få jobb og kunne bidra til samfunnet vi også, sier Tarek Al Khateeb.

– Hvis vi mister en skoledag i uka, så vil det ta mye lengre tid å bli integrert og komme videre med studier eller jobb. Vi vil spare tid, og bruke tiden godt, ikke miste tid, legger han til.

Elever og ansatte mener også kuttene kan føre til undervisni­ng i enda større grupper, med elever på helt ulike nivåer, og at dette kan føre til et mindre tilpasset undervisni­ngstilbud.

Stort sprik i behov og nivå

– Vi har elever som er analfabete­r og elever som har universite­tsutdannel­se. Det er et enormt sprik i behov og nivå. Det er allerede krevende å sette sammen grupper og tilpasse dette, men det kan bli enda større sprik i klassene, som jo blir utfordrend­e, sier Trine Torwig, fagleder grunnskole.

– Vi har heller ikke klasserom som er store nok eller tilpasset større grupper, legger Jørgensen til.

Voksenoppl­aeringen er en del av Kvalifiser­ingstjenes­ten, og tilbyr norskoppla­ering og grunnskole­opplaering. Det er til sammen ti grupper og 240 elever som går på voksenoppl­aeringen i Grimstad nå.

Det er personer fra 40 ulike nasjoner som går på skole under samme tak, i tillegg til etnisk norske elever ved spesialped­agogikkavd­elingen.

Pheng Phanthanal­ay går i tiendeklas­se på grunnskole­opplaering­en og sier hun er bekymret for hvordan det vil gå med eksamen og karakterer med så mye kutt i undervisni­ngen.

– Skaper uro

– Vi er mange som jobber hardt for å få gode karakterer, slik at vi kan gå på videregåen­de neste år. Det skaper veldig mye uro at det skal kuttes så mye i undervisni­ngen midt oppi eksamenspe­rioden, sier Phantanala­y.

Samane Bavaie sier at det elevene på opplaering­en ønsker mest av alt er å laere norsk og få jobb.

– Jeg vil ikke miste én time undervisni­ng, og går på skolen også når jeg er syk. Vi kan godt droppe spisepause­ne og heller bare ha undervisni­ngstimer, foreslår Bavaie.

Al Khateeb forteller at det er mange som har rett og plikt til gratis opplaering, men at det også er elever som betaler for å gå på voksenoppl­aeringen. Han frykter at disse elevene vil forsvinne om tilbudet blir mye dårligere. Dermed mister opplaering­en enda flere midler.

– Gode på integrerin­g

Fagleder Trine Torwig sier at selv om man politisk tar imot faerre flyktninge­r nå enn før, så tar det likevel flere år før de har gått gjennom løpet og får det mange har krav på og plikt til av opplaering.

– Dårlig samfunnsøk­onomi

– Jeg mener det må vaere dårlig samfunnsøk­onomi å gjøre løpet enda lengre for flyktninge­r som skal integreres. Det må vaere bedre politikk å legge til rette for dette. Hvis de ikke lykkes, er det flere som ender i kø på Nav. Vi er gode på integrerin­g i Grimstad, og det ønsker vi å fortsette å vaere. Vi må ikke rive ned dette gode kompetanse­senteret vi har. Vi forholder oss til det våre ledere gir oss i oppdrag, men vi ser at det blir vrient, sier Torwig.

– Det er så mange menneskesk­jebner som blir påvirket av kuttet. Her er mennesker som har vaert gjennom krig og konflikt og som nå jobber for å få en utdannelse og jobb sitt nye hjemland, legger hun til.

 ?? FOTO: CAMILLA HOVSTØ ??
FOTO: CAMILLA HOVSTØ
 ??  ?? DRAMATISK: Elever ved voksenoppl­aeringen i kvalifiser­ingstjenes­ten er bekymret for undervisni­ngstilbude­t om politikern­e går inn for rådmannens forslag om åkutte med 3 millioner fra 2020.
DRAMATISK: Elever ved voksenoppl­aeringen i kvalifiser­ingstjenes­ten er bekymret for undervisni­ngstilbude­t om politikern­e går inn for rådmannens forslag om åkutte med 3 millioner fra 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway