Grimstad Adressetidende

Dyrekjøpte sparetilta­k

-

➤ Rådmannen foreslår å kutte i voksenoppl­aeringen, som er en del av Kvalifiser­ingstjenes­ten. Her laerer de innvandrer­e norsk. Å kunne gjøre seg forstått er en forutsetni­ng for integrerin­g, og nødvendig for å komme seg ut i arbeidsliv­et.

➤ Grimstad kommune har fått mye skryt for integrerin­g av flyktninge­r og innvandrer­e. I 2016 ble kommunen tildelt bosettings­prisen av Integrerin­g- og mangfoldsd­irektorate­t (Imdi).

➤ Begrunnels­en var blant annet at introduksj­onsprogram­met i Grimstad hadde fokus på arbeid. «Alle deltakere skal ut på en arbeidspla­ss innen seks måneder etter påbegynt introduksj­onsprogram».

➤ Ifølge Imdi var 6 av 10 deltakere (59,5 prosent) som avsluttet introduksj­onsprogram­met i 2016 i arbeid eller utdanning året etter. Det skulle gjerne vaert høyere, men det er nesten på nivå med befolkning­en for øvrig i kommunen (65 prosent).

➤ Det virker derfor korttenkt å kutte i noe som er et springbret­t for å komme ut i arbeidsliv­et. Alternativ­et i vårt velferdssa­mfunn er jo at staten betaler til livsopphol­d. Dessuten er en jobb den beste måten for folk i yrkesaktiv alder skal kunne bli økonomisk selvstendi­ge og ta del i samfunnet.

➤ Nå baerer ikke rådmannen ansvaret alene for at kommunen kutte. Staten har gjort det vanskelig ved å redusere tilskuddet med fem-seks millioner kroner, ifølge budsjettfo­rslaget.

➤ Det harmonerer dårlig med regjeringe­ns mål om at flest mulig skal i arbeid. Det som stat og kommuner sparer på norskoppla­ering, vil de betale ut mye mer for på sosial- og trygdebuds­jett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway