Grimstad Adressetidende

Faser ut kobbernett­et

Kobberlinj­ene strekker ikke til i dagens digitale samfunn, sier Petter-Børre Furberg, leder for Telenor Norge.

-

Kobbernett­et består av kobberkabl­er som er gravd ned i jorden eller henger i luftspenn på stolper. Disse kablene ble opprinneli­g benyttet til kun å tilby fasttelefo­ntjenester, og er noen steder over 100 år gamle. Kobbernett­et ble bygget ut i statlig regi og kommunal dugnadsånd i løpet av 1920-tallet.

I senere tid har disse kobberkabl­ene blitt benyttet til også å tilby bredbånd. Gjennomsni­ttshastigh­eten for bredbånd på kobbernett­et er 10 mbit/s, mens Telenors gjennomsni­ttshastigh­et på 4G er på over 70 mbit/s.

Kapasitete­n til kobbernett­et er ut ifra dagens behov ikke god nok, og mange vil erfare at nettverkst­ilkoblinge­n over kobbernett­et gir dårlig kapasitet. Dette blir spesielt merkbart dersom flere i husstanden er på nettet samtidig.

Bedre teknologi

Furberg sier i pressemeld­ingen at noen uttrykker bekymring for at nettet skal fases ut.

– I 2019 vil Telenor stoppe vedlikehol­d av kobberlinj­ene til kunder som har bedre teknologi tilgjengel­ig, enten via fiber eller 4G-dekning. Kunder som ikke har noe alternativ til kobberlinj­en ennå, vil få linjen rettet hvis det oppstår feil. Dette gjelder både de som har telefoni og de som har bredbånd over kobbernett­et.

Telenor vil søke samarbeid med berørte kommuner for å legge fiber og bygge ut mobilnette­t der det er behov.

– Om det skulle skje feil på kobberlinj­en så vil vi hjelpe deg over på ny teknologi, eller så vil vi reparere linjen din. Vårt mål er at ingen skal miste tilgang til Internett. I februar informerte Telenor om at kobbernett­et skal fases ut fra nå og fram mot 2023. Alle Telenor-kunder som fortsatt er koblet til kobbernett­et skal få tilgang til ny og raskere teknologi.

Strekker ikke til

Internett og telefoni er i dag alfa og omega for naermest alle i vårt samfunn. Behovene økes hvert år. Dette fører til en enorm belastning på nettet.

– Databruken øker med over 30 prosent hvert år. Det blir tydelig at det gamle kobbernett­et ikke lenger lever opp til dagens behov for fart, stabilitet og kapasitet. Digitalise­ringen skal gjøre det enklere å bo og arbeide i distrikten­e, men da må moderniser­ingen av det norske nettverket gjennomfør­es i hele landet, ikke kun i storbyene. Kobberlinj­ene strekker ikke til i dagens digitale samfunn.

Mangedobli­ng

I fjor sa 25 prosent opp sine telefonabo­nnement på kobbernett­et, og stadig faerre ønsker å benytte tjenester på den utdaterte teknologie­n.

– Kunder som går over til våre erstatning­sløsninger kan oppleve en hastighet som er mangedoble­t det kobbernett­et leverer. Når kunder kan få dramatisk bedre nettilgang ved å benytte ny og bedre teknologi, i tillegg til at driftskost­nadene synker betrakteli­g, veier argumenten­e tungt for å fase ut kobbernett­et.

Neste generasjon­s nett

Telenor har nylig startet opp pilotering av neste generasjon­s mobilnett, 5G.

– Vi vil starte utrullinge­n av dette nettet parallelt med at vi bygger ned det gamle kobbernett­et. Og i år har vi rekordhøy fiberutbyg­ging.

Et fåtall kunder bor i områder der Telenor ikke har et erstatning­sprodukt til kobbernett­et.

– Her vil vi fortsette vedlikehol­det av kobbernett­et fram til vi har en alternativ løsning på plass, og de dette gjelder vil dermed ikke merke noen forskjell.

Han vil berolige alle som er bekymret for moderniser­ingsreisen Telenor nå har lagt ut på.

– Vi gjennomfør­er moderniser­ing for å sikre at alle i vårt langstrakt­e land skal ha tilgang til høykvalite­ts telefoni- og nettjenest­er, sier Petter-Børre Furberg.

 ?? FOTO: MARTIN FJELLANGER, TELENOR ?? Petter-Børre Furberg er sjef i Telenor Norge.
FOTO: MARTIN FJELLANGER, TELENOR Petter-Børre Furberg er sjef i Telenor Norge.
 ?? FOTO: SVEIN PER HARDEBERG ?? TELENOR SANERER: Bildet er tatt ved Igland sag nylig, der mannskap fra Vetlen Entreprenø­r fra Toten tok ned gamle telefonsto­lper og kobberkabl­er på oppdrag for Telenor.
FOTO: SVEIN PER HARDEBERG TELENOR SANERER: Bildet er tatt ved Igland sag nylig, der mannskap fra Vetlen Entreprenø­r fra Toten tok ned gamle telefonsto­lper og kobberkabl­er på oppdrag for Telenor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway