Grimstad Adressetidende

Vil plante traer og lage steinamfi

Planene for Torvet begynner å ta form. Onsdag kveld ble helt nye skisser vist frem under et folkemøte på rådhuset.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Planene for Torvet i opprustet drakt tar form, og onsdag ble helt nye skisser vist frem under et folkemøte på rådhuset.

Kommunen arrangerte åpent møte for å fortelle om arbeidet med å planlegge Torvet i ny drakt, samtidig som det ble åpnet opp for innspill fra publikum.

Tilpasset flere bruksområd­er

Landskapsa­rkitekt Camilla Grefstad Wiig kunne fortelle at man nå jobber med et utkast av Torvet hvor Torvet senkes ned med et amfi av stein, og hvor det er lagt inn en fontene på bakkenivå. Fontenen skal kunne slukkes og stenges så Torvet også kan brukes som festivalpl­ass og til andre aktivitete­r.

– Vi har lurt på om et amfi kan vaere en god løsning. Vi har den fantastisk­e fjaeregran­itten, og vi har mye historie med tømmer og leveranse av stein, og i tillegg hagebruk og gartnerutd­anning. Hvordan skal vi kombinere alle elementene, spurte Wiig.

Hun fortalte også at historiske elementer som smijernsre­kkverk, lyktestolp­e og vannpost er lagt inn, inspirert av Gårdeierfo­reningens forslag. Det er også tenkt å plante inn flere traer for å gjøre Torvet grønnere.

Lekeappara­tene er fjernet

Tidligere er det tegnet inn flere lekeappara­ter og karuseller på Torvet, men dette er nå fjernet for å legge til rette for torghandel.

Man ser for seg å regulere inn korttidspa­rkering, samtidig som det legges til rette for god vareleveri­ng og at lastebiltr­ansport til hotellet skal fungere bedre enn i dag.

– Vi har også tegnet inn noen grove og robuset benker som enkelt kan løftes bort når man trenger å få tilgang til Torvet for å rydde det for snø og slikt, forklarte Wiig.

Det kan også legges inn elementer som skøytebane om vinteren, og det blir lagt opp til uteserveri­ng slik det er i dag.

Mye arbeid gjenstår

Skissene som ble vist frem onsdag er foreløpige, og ingenting er foreløpig bestemt.

En utomhuspla­n for Torvet kommer etter planen til politisk behandling på nyåret, en regulering­splan kommer til behandling og legges på ettersyn på våren, og et endelig vedtak kan komme til sommeren 2020.

Det betyr imidlertid ikke at spaden da kan settes i jorda. Det hele må prosjekter­es, og det må avholdes konkurrans­e i tråd med lov om offentlige anskaffels­er. Med andre ord er det lite trolig at arbeidet med Torvet kan begynne allerede i 2020.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL ?? SKØYTER: Torvet kan bli bygget om på en slik måte at man kan ha skøytebane med kunstis om vinteren.
ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL SKØYTER: Torvet kan bli bygget om på en slik måte at man kan ha skøytebane med kunstis om vinteren.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL ?? TRAER: Man ser for seg å plante flere traer rundt Torvet.
ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL TRAER: Man ser for seg å plante flere traer rundt Torvet.
 ??  ?? ENGASJERTE: Paal Malde, Dag Wirak og Jørund Helledal er engasjert i Torvets fremtid, og møtte opp på folkemøte onsdag. Foto: Martin Haugen
ENGASJERTE: Paal Malde, Dag Wirak og Jørund Helledal er engasjert i Torvets fremtid, og møtte opp på folkemøte onsdag. Foto: Martin Haugen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway