Grimstad Adressetidende

Ppgitt over strøsystem­et

-

ler hvor glatt det er. Det sier seg selv at det blir umulig å sjekke glatta på alle riks- og fylkesveie­ne samtidig.

– Så du kunne reist ut før? – Ja, jeg ser på vaermeldin­gen som alle andre, så jeg visste jo at det ville bli glatt. Men så lenge de skal rundt med friksjonsh­julet og måle, så får vi ikke lov til å tenke sjøl, så da må vi vente, sier Birkenes.

Strø preventivt

Han forklarer at den såkalte årsdøgnstr­afikken er så lav på hans strekninge­r at det er høye krav til glatte på de veiene.

– Det skal vaere veldig glatt før vi strengt tatt behøver å strø her, men når du har de kleivene i begge ender er det jo galskap å ikke strø litt preventivt.

Han viser til de bratte og svingete bakkene mellom Håbbeslad og Birkeland og fra Nygrenda og ned til Reddal.

Han bruker tre timer på å strø midt i veien en gang. Han har med seg ca. 10 tonn med sand, foran og bak traktoren.

Stå opp tidligere

– Hva kunne forbedring­spotensial­et ha vaert for å få veien ferdig strødd til halv sju for eksempel?

– Det er jo enkel hoderegnin­g. Da må jeg stå opp tre timer tidligere. Mesta kan jo kalle meg ut klokka tre eller halv fire heller. Alle visste at det ville bli glatt i natt, så det er ikke vanskelige­re enn det. Vi jobber så godt vi kan, men det er jo systemet det er noe galt med, sier den lokale strømannen Hans Birkenes.

Spørsmål til Vegvesenet

Adressa sendte disse spørsmålen­e til Vegvesenet:

– Hans Birkenes rykker ut sent på grunn av at friksjonsh­julet må kjøres et stort område. Er det helt nødvendig, og eventuelt forsvarlig at Vegvesenet krever at Mesta må kjøre med friksjonsh­julet før strøing, når det opplagt blir glatt i løpet av natta etter vaermeldin­gen, eller at det er glatt?

– Bør det ikke strøs om natta når vaeromslag­et og underkjølt regn var meldt?

– Burde Statens vegvesen lempe på kravene til dokumentas­jon av glatta, som Mesta må skaffe før de får lov til å sende ut strøbilen, eller er det mulig for Mesta å vurdere glatta etter skjønn og etter vaermeldin­g, og kjøre ut strøbilene uten å kjøre med friksjonsh­julet først?

– Er Hans Birkenes på ville veier når han sier det er noe galt med systemet? Han ville gjerne ha strødd om natta.

Vegvesenet forklarer

Mohtasham Ghaderi i Statens vegvesen Region sør svarer ikke direkte på spørsmålen­e. Men han har lest intervjuet med Birkenes, og svarer generelt.

Det viser seg at kravene tol dokumentas­jon av glatta er fleksible.

– Det stilles ikke krav til måling av friksjon før man kan igangsette­r strøing i de tilfeller hvor det er helt åpenbart at vegene vil bli speilblank­e, slik tilfellet var tirsdags morgen med underkjølt regn. I slike tilfeller er vår bestilling til entreprenø­r, som for øvrig er lik for riks- og fylkesveg over hele landet, at preventiv strøing skal starte tidsnok til at strøingen kan avsluttes og gi effekt i forhold til forventet vaerhendel­se.

– Ved underkjølt regn har det liten effekt å sande vegen før regnet kommer, da sanden blir dekt med is på veldig kort tid. Man bør i disse situasjone­ne ideelt sett starte å strø når det begynner å regne for så å gjenta strøing så lenge det regner. Bestilling­en vår til hovedentre­prenør tillater dette, skriver Ghaderi i en e-post.

Mesta forklarer

Eskil Sand er kommunikas­jonssjef i Mesta AS sentralt. Han viser til Statens vegvesen som byggherre når det gjelder kravene i kontrakt og hvordan og hvordan disse følges opp i praksis.

– Natt til i tirsdag ble det utført preventive salttiltak der vinterdrif­tsklassene tillater det, men det er ikke alle steder det er mulig eller hensiktsme­ssig. I så krevende forhold som vi hadde, med underkjølt regn, må vi uansett gjøre nye tiltak når det fryser på. I slike tilfeller følger vi forholdene tett selv, i tillegg til at vi får meldinger fra Vegtrafikk­sentralen. Så fort vi fikk rapporter om at det var glatt sendte vi ut strøbilene, skriver Sand i en e-post.

Da denne artikkelen gikk i trykken fredag hadde Sand ikke svart på om friksjonsh­julet ble kjørt i dette tilfellet, eller hvorfor strømannen ikke ble sendt ut av Mesta lokalt før klokken 7.10.

 ?? BILDER: SVEIN PER HARDEBERG ?? og Birkelands­veien, som begynner her i Grøslekrys­set.
BILDER: SVEIN PER HARDEBERG og Birkelands­veien, som begynner her i Grøslekrys­set.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway