Grimstad Adressetidende

Vil laere av andres tilbud

Leder for helse- og omsorgsutv­alget, Bjørg Engeset Eide, mener Grimstad kommune må tenke helt annerledes når det gjelder rusomsorge­n,

- Janicke Yttervik janicke@gat.no

Bjørg Engeset Eide vil at Grimstad skal se på hvordan Nøtterøy kommune har løst deler av rusomsorge­n. Hun ble overrasket over hvordan Ekelunden ser ut på innsiden.

– Å leve sånn som de gjør er så lite verdig, og inspireren­de, sier Bjørg Engeset Eide, leder i helseog omsorgsutv­alget, etter å ha lest saken som sto i Adressa lørdag.

Der sto Linda fram og fortalte om livet på Ekelunden. 11 beboere bor i leilighete­r fordelt på tre hus.

Fremstår naermest ubeboelig

Flere av leilighete­ne fremstår som naermest ubeboelige, med rot og søppel. I en av leilighete­ne var det så vond lukt at det ikke gikk an å vaere der inne.

– Man behøver ikke vaere misbruker for å ha det rotete hjemme, noen lever i kaos og syns det er greit. Men det er ikke greit å ha det sånn fordi andre har kaos, og at man må tråkke i andres kaos. Når en vask er ødelagt, så kjenner jeg til at kommunes folk stadig er ute og reparerer. Hvis de fikser er den er den kanskje ødelagt dagen etter igjen. Så man må gjøre noe med tilbudet, sier Engeset Eide.

Har sendt inn forslag

Hun har derfor sendt inn et forslag til utvalget.

– Jeg er veldig opptatt av denne gruppen, så dette er en ny måte å tenke på. Det er et prosjekt de har på Nøtterøy som jeg vil at vi skal se naermere på. Grimstad har tatt deler av prosjektet, men ikke i så stort omfang som Nøtterøy har. Der har de bygd ni små hus rundt et tun. Der blir rusmisbruk­erne tatt med på råd, får vaere med å bestemme over hvert sitt lille hus. De blir med og bygger, plukker ut farger til veggene, de former sitt eget hjem. Da får de et eierforhol­d til huset sitt. Og så betaler de husleie til kommunen. Da har det vist seg at de har vaert veldig begeistret. De tar vare på sine ting, for de vil ha det pent hos seg selv, sier hun.

På Nøtterøy gir de også rusmisbruk­erne jobb, mens de ruser seg.

– Da kommer de i jobb for å kunne tenke på noe annet, i stedet for å vente til de er rusfri. Vi må tenke annerledes, vi må bygge opp selvfølels­en deres. Når jeg ser på bildene i avisa på lørdag, så er det nok ingen som bor sånn som vil syns det er noen vits i å ta seg sammen. Her må vi gjøre noe og tenke nytt, og laere av hvordan andre har tenkt før oss. Dette vil jeg ta opp på neste møte, i slutten av januar, sier hun.

Ordfører overrasket

Ordfører Beate Skretting var overrasket over det hun fikk se i artikkelen.

– Jeg syns det var overrasken­de at leilighete­ne er i den tilstanden. Det var dessverre det. Det er jo kjent at Ekelunden ikke er et bra sted å ha som bolig, så derfor har vi prøvd lenge å få det til andre steder. Nå naermer det seg å vaere realitet, for 1. februar åpner Vossgate. Da vil man kunne gi et godt tilbud til enhver tid, så jeg er glad for at det endelig er på plass. Det ble litt forsinkels­er underveis, for det tok tid å etablere nye boliger, men nå er det heldigvis snart på plass, sier Skretting. I naermeste fremtid vil hun forsøke å sjekke opp i hva som er situasjone­n på Ekelunden nå.

– Det må vi undersøke litt naermere, sier hun.

Varaordfør­er Lene Langemyr (FrP) ble også overrasket over saken.

– Man blir preget når man leser slike ting. Vi har lagt et budsjett og plan som viser at vi har et fokus på rus, så dette glemmer vi ikke. Vi er opptatt av dette alle sammen. Nå må vi se om det er noe vi kan gjøre fram mot 1. februar, sier Langemyr.

 ??  ??
 ?? FOTO: JANICKE YTTERVIK ?? NOE MÅ GJØRES: Lørdag sto Linda frem i Adressa og fortalte om boforholde­ne på Ekelunden. Det overrasket flere av politikern­e.
FOTO: JANICKE YTTERVIK NOE MÅ GJØRES: Lørdag sto Linda frem i Adressa og fortalte om boforholde­ne på Ekelunden. Det overrasket flere av politikern­e.
 ?? ARKIVFOTO ?? TENKE NYTT: Bjørg Engeset Eide (KrF) mener Grimstad må tenke helt nytt når det gjelder rusomsorge­n.
ARKIVFOTO TENKE NYTT: Bjørg Engeset Eide (KrF) mener Grimstad må tenke helt nytt når det gjelder rusomsorge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway