Grimstad Adressetidende

Sjøen trakk inn på land, men ble ikke så ille som varslet

Selv om deler av Biodden stod under vann mandag, ble ikke ekstremvae­ret «Elsa» så ille som varslet.

- Kjetil Karlsen kjetil.karlsen@gat.no

– Dette er jo heftig. Og skremmende. Først hadde vi det vaeret vi hadde nå i helga, og så får vi dette i dag.

Dette sier Bjørn Korsvik til Adressa da vi treffer ham på Tønnevolds brygge på vei ut mot Torskeholm­en mandag ettermidda­g. Han er bare én av mange som har tatt seg en tur ut for å se på konsekvens­ene og resultatet av ekstremvae­ret Elsa på naert hold. For selv om det ikke bøtter ned, men tvert imot er flott vaer med sol, og heller ikke blåser så mye en kanskje skulle trodd ut fra vaervarsel­et, er det likevel det voldsomme høyvannet som fikk mange til å ta en ekstra bryggeslen­g etter jobb og skole mandag. Mens Adressa var rundt og kikket langs bryggene var det et stadig og jevnt tilsig av folk som ville se på Elsa. Korsvik var altså en av dem.

– Det blåser jo ikke så mye som de hadde meldt? Er ikke det greit?

– Jo, men vannstande­n bommet de ikke på. Jeg har ikke sett høyere vannstand i dette området tidligere, og dette er nok noe av den høyeste vannstande­n vi har hatt her i byen, sier han.

– Vil ikke ha det slik

– Er det ikke fascineren­de?

– Jo, men jeg har levd noen år og tror kanskje forskerne har helt rett når de sier at det har blitt mer og mer ekstremvae­r. Så selv om dette er fascineren­de på en måte, ville jeg helst ikke hatt det slik. Det skaper jo store økonomiske problemer for mange, så det er jo ikke en ønsket utvikling, sier han.

Korsvik er glad han har båten trygt oppe på land, og slipper å bekymre seg for den under dette ekstremvae­ret.

Det samme kan ikke en eier av en seilbåt ved Tønnevolds brygge si. Det er flere båter som ligger ute for vinteren, og denne seilbåten har prøvd å forberede seg så godt som mulig mot uvaeret. Han har nemlig bundet båten 11 ulike steder til brygga for å unngå at den sliter seg.

Litt lenger ute på Torskeholm­en treffer vi Ben Brynildsen på Solrik. Han har funnet fram stigen og fester noen tynne lektere som ligger over presenning­en for å holde denne på plass. I løpet av uvaeret søndag og mandag har nemlig to av lekterne begynte å løsne, og Brynildsen vil ikke risikere at de løsner mer og skader presenning­en.

– Med så mye vind som kom i går viser det seg at vi har slurvet litt med vinternedp­akkingen i år, men det har holdt i 22 år tidligere, så det er jo ikke så verst da, sier han.

– Er du nervøs for Elsa og de eventuelle skadene den kan påføre Solrik?

– Nei da, jeg har fortøyd henne for å kunne sove godt hver eneste natt i vinter, sier han, og smiler.

Skvalper over bryggene

Mens Adressa går bortover mot Biodden, må vi gå på veien. Vannet står nemlig helt over hele Tønnevolds brygge fra Torskeholm­en og bort forbi Hifi-klubben og Terje Vigen. Utenfor kinarestau­ranten på brygga har det også kommet en relativt stor innsjø. Parkerings­plassen ved begynnelse­n av Biodden er stengt av kommunen, og bryggene utenfro en del av husene på Biodden står under vann.

Til tross for at vannet gikk høyt i Grimstad mandag, ble det likevel ikke rekord. Ifølge kartverket­s sehavniva.no var det ventet at havet ville stige 85–100 cm over normalt høyvann, men dette stoppet på 71 cm over på det høyeste.

 ??  ??
 ??  ?? HEFTIG: Bjørn Korsvik var bare én av mange som var ute for å se på ekstremvae­ret Elsa på naert hold. Han syntes både det var fascineren­de og ekkelt.
HEFTIG: Bjørn Korsvik var bare én av mange som var ute for å se på ekstremvae­ret Elsa på naert hold. Han syntes både det var fascineren­de og ekkelt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway