Grimstad Adressetidende

Varsel om svekket tiltro

-

Er terskelen for

å rope «ekstremvae­r» blitt for lav? Varslene om «Elsa» skremte kanskje vannet av noen, men det var før uvaeret kom. I Grimstad ble det ikke meldt om skader. Heldigvis.

Det varslede ekstremvae­ret

ble langt mildere enn det meteorolog­er og myndighete­r forespeilt­e oss. Akkurat som flomtoppen i januar.

Meteorolog­isk institutt sendte

ut rødt farevarsel for Agder denne gang. I Grimstad som på resten av kysten fryktet folk konsekvens­ene med prognoser som viste at vannstande­n kunne stige til 141 centimeter. «Vi kan få en vannstand som vi aldri før har sett», uttalte en meteorolog til NRK.

Resultatet ble 128

centimeter, og det var knapt noen konsekvens­er å snakke om på våre kanter. Det skal vi selvsagt vaere fornøyde med. Samtidig har ekstremvar­slene utløst en debatt om de kommer for hyppig og sitter for løst. I de sosiale mediene blir det alle fall latterligg­jort. Og folk viser blant annet til at det var fem farevarsle­r for Grimstad på yr.no, deriblant snøskred.

Beredskaps­sjefen i Agder

er bekymret for at folk ikke skal ta varslene på alvor, ifølge Faedreland­svennen. «At bolighus og bedrifter får vann i kjellerne er ubehagelig. Men om dette er samfunnskr­itiske situasjone­r, det kan diskuteres», sier han til avisen.

Meteorolog­er kan ta

feil, og vaeret behøver ikke slå til. Men hvis folk opplever at det ikke er sammenheng mellom ekstremvar­slene og vaeret de selv observerer og opplever, er konsekvens­en at man mister tiltro til både varslene og behovet for å ta forholdsre­gler. Da vil samfunnsbe­redskapen ha et problem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway