Grimstad Adressetidende

- Bør foreta en marinarkeo­logisk utgraving

Fortidsmin­neforening­en er opptatte av å sikre og ta vare på kulturminn­er. Foreningen har derfor kommet med en rekke innspill i debatten om utbygging av et mulig naermiljøs­enter i Homborsund.

- Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

Fortidsmin­neforening­en avdeling Aust-Agder har nå sendt sine innspill til Gilje Byggrådgiv­ning AS, for å si hva de mener.

De er i korte trekk opptatt av å ta vare på Homborsund slik Homborsund har vaert, og er.

Kapitel om kulturminn­er

I området Homborsund er det ifølge Fortidsmin­neforening­en registrert kulturminn­er fra bronsealde­r og jernalder. Planområde­t bør derfor undersøkes både av arkeologer og fagpersone­r med kunnskap om nyere tids kulturminn­er, mener fortidsmin­neforening­en.

– Områdeplan­en må inneholde et kapitel om kulturminn­er. Der bør de viktigste kulturminn­ene i området nevnes og det bør gå fram hvilke tiltak man vil gjøre for å skade disse i minst mulig grad, skriver de til Gilje Byggrådgiv­ning AS.

De ber også om at det må gjøres detaljerte marinarkeo­logiske undersøkel­ser av sjøbunnen i hele planområde­t.

– Om en vedtar å bygge molo bør det foretas en marinarkeo­logisk utgraving på sjøbunnen ned til jomfruelig­e masser, skriver de.

De skriver videre at los-utkikk-lokalitete­ne og terrenget rundt ikke må ødelegges eller skjemmes, og de må vernes i regulering­splanen.

– I Nalsteinve­ien bør trafikken tilpasse seg eksisteren­de miljø med prinsipp som gatetun, jf. Gullsmeden­ga på Hisøy, skriver de.

Planområde­t bør utvides

Fortidsmin­neforening­en ber også om at planområde­t bør utvides til også å omfatte sjøbodrekk­en i Nalstein.

– Disse sjøbodene er kanskje ikke så gamle, men de er svaert karakteris­tiske, og viser en helt annen tid i Homborsund, der alt handlet om å utnytte de lokale ressursene. Dette er noe man virkelig bør ta vare på, sier styreleder i foreningen, Karl Ragnar Gjertsen til Adressa.

Fortidsmin­neforening­en mener også at området på land må undersøkes naermere.

– Dette med både hensyn til arkeologis­ke kulturminn­er og med hensyn til kulturminn­er fra nyere tid, skriver de.

De ber også om at områdets karakter, saerlig mot sjøen må endres minst mulig.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? BEVARE: Fortidsmin­neforening­en ber blant annet om at planområde­t utvides til også å omfatte denne sjøbodrekk­en i Nalstein. De mener at disse er svaert karakteris­tiske, og viktige å ta vare på.
FOTO: PRIVAT BEVARE: Fortidsmin­neforening­en ber blant annet om at planområde­t utvides til også å omfatte denne sjøbodrekk­en i Nalstein. De mener at disse er svaert karakteris­tiske, og viktige å ta vare på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway