Grimstad Adressetidende

Planlegger lavblokker ved Vikkilen

Et nytt boligområd­e er under oppseiling ved Vikkilen.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Planen for Skjeviga nord kommer nå til politisk behandling, og rådmannen synes ideen om 99 boliger delvis på landbruksj­ord bør få grønt lys.

I fjor høst startet arbeidet med det nye området Skjeviga syd, hvor det kan bli bygget over 100 boliger. Nå kommer også Skjeviga nord like ved til politisk behandling. Staerk og co. har nemlig på vegne av Jan Harald Johansen laget et forslag til detaljregu­lering.

Planforsla­get har vaert ute på høring, og snart havner det på politikern­es bord i teknisk utvalg og kommunesty­ret, som av smittevern­hensyn skal avholdes digitalt.

Forslaget legger opp til 99 boenheter fordelt i lavblokk, konsentrer­t småhusbeby­ggelse og firemannsb­oliger. Den nye bebyggelse­n plasseres mellom E18 og Vikkilen. I høringsper­ioden har det kommet flere merknader, blant annet om at området passer bedre for eneboliger enn blokker, og at blokkene ikke vil harmonere med eksisteren­de bebyggelse og landskap.

«Videreføre­r» terrengfor­masjon

Rådmannen mener imidlertid at planen legger opp til en fornuftig utnyttelse, og påpeker i sin saksfremst­illing at en kolle i området skal bevares.

– Den østre delen, som omfatter en kolle, blir i store deler igjen og reguleres bl.a. til grønnstruk­tur. På vestsiden av kollen foreslås lavblokker, i 4 etasjer, og rekkehus. Denne del av planen har den høyeste utnyttelse­n hvilket medfører størst inngrep i terrenget. Forslaget tar utgangspun­kt i dagens terrengfor­masjon som blir «videreført» i lavblokken­s avtrappend­e bygningsvo­lumer, står det.

Rådmannen påpeker at blokkene kommer til å bli tydelig eksponert mot vest og nord og noe synlige fra øst, altså Vikkilen.

– Bygningene blir noe lavere enn kollens høyeste nivå. Kollen vurderes å vaere en tydelig landskaps formasjon i området, skriver rådmannen.

Bygger ned lanbruksjo­rd

Planforsla­get medfører nedbygging av 9,5 dekar dyrket mark og cirka 2,5 dekar dyrkbar jord.

Forklaring­en på dette er at Skjeviga-området ble tatt inn som byggeområd­e i kommunepla­nens arealdel 2003. På grunn av sentral beliggenhe­t har området blitt videreført i etterfølge­nde kommunepla­ner.

– I kommunens temaplan for landbruk er jordbruksa­realet i området vist som allerede omdisponer­t. Fortsatt er dog en forutsetti­ng for å begrunne nedbygging­a av dyrka mark at arealet blir utnyttet på en effektivt måte samt at matjorden blir til varetatt, påpeker rådmannen, som foreslår å vedta planen med noen mindre endringer.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON STAERK OG CO ?? Ved Vikkilen er det planer om et nytt boligområd­e med 99 boenheter.
ILLUSTRASJ­ON STAERK OG CO Ved Vikkilen er det planer om et nytt boligområd­e med 99 boenheter.
 ??  ?? Her er Skjeviga nord markert på flyfoto. Området omfatter flere mål dyrket og dyrkbar jord.
Her er Skjeviga nord markert på flyfoto. Området omfatter flere mål dyrket og dyrkbar jord.
 ??  ?? JORDER: Planen legger opp til boligbyggi­ng blant annet på disse jordene.
JORDER: Planen legger opp til boligbyggi­ng blant annet på disse jordene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway