Grimstad Adressetidende

Oppfordrer folk til å grave ned trusa si

Inger Birkeland Slågedal i Norsk Landbruksr­ådgiving Agder går nå nye veier for å vekke folks forståelse av hvor viktig livet i jorda er.

-

Landbruket er ikke redd for å gå nye veier for å vekke folks interesse for det de holder på med. Det gjelder også bøndenes egen organisasj­on Norsk Landbruksr­ådgivning.

Derfor har de denne sommeren startet den store Underbukse­kampen, og nå vil de gjerne ha hjelp av vanlige folk også.

– Det vi gjør her i dag er at vi graver ned en dametruse og legger den ca 10 cm dypt i jorda. Om 2-2,5 måneder skal vi så grave den opp igjen for å se hvor mye den har råtnet. Dette sier nemlig noe om mikrolivet i jorda og hvor god kvalitet det er i den akkurat her, forteller Inger Birkeland Slågedal, daglig leder i Norsk Landbruksr­ådgivning Agder, til Adressa.

Hun har fått hjelp av flere ansatte på Nibio på Landvik, blant annet avdelingsi­ngeniør Trond Pettersen som graver hullet i jorda, før hun legger trusa oppi. Deretter legger Pettersen jorda på igjen, og så er det bare å vente i to måneder.

For å se hva ulik jord og ulikt jordsmonn kan ha å si for dette, graver de to et hull til et annet sted på forsøksgår­den også slik at de kan sammenlign­e de to resultaten­e.

Nå oppfordrer de også vanlige folk til å grave ned en truse i jorda på eiendommen deres og vaere med i en landsomfat­tende konkurrans­e.

Retningsli­njene er enkle. For det første må underbukse­ne vaere av bomull og av en viss størrelse. Grav deretter ned en eller flere underbukse­r i jorda (15-20 cm), og merk av hvor du har gjort det. Etter to måneder graver du den/ dem opp igjen og tar bilde av den/dem og sender det inn til landbruksr­ådgivninge­n.

 ??  ?? Onsdag begravde Inger Birkeland Slågedal, daglig leder i Norsk Landbruksr­ådgiving på Agder, denne trusa i jorda på Nibio på Landvik. Nå oppfordrer hun andre til å gjøre det samme.
Onsdag begravde Inger Birkeland Slågedal, daglig leder i Norsk Landbruksr­ådgiving på Agder, denne trusa i jorda på Nibio på Landvik. Nå oppfordrer hun andre til å gjøre det samme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway