Grimstad Adressetidende

Kan ha funnet vraket av skip fra 1500-tallet

Resteneave­tnaer 60 meter langt og 12 meter bredt krigsskip kan nå vaere funnet av Nordisk Orlogsmari­ne i Strandfjor­den.

- Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

Det forteller Geir Åsen, som er historiker, og som også er forsknings­koordinato­r for Nordisk Orlogsmari­ne.

Det var Agderposte­n som først omtalte saken.

– Det er utrolig spennende det her. Nå har vi fått indikasjon­er på at dette er et gammelt skipsvrak, og nå ser vi fram til at det skal gjøres ytterliger­e undersøkel­ser her, sier Åsen til Adressa.

Funnet av det som kan vaere et 60 meter langt skip, eller tre mindre skip, er gjort i Strandfjor­den, men Åsen ønsker ikke å utdype eksakt hvor funnet er gjort. Eksperter fra Norsk Maritimt Museum vil om kort tid sette i gang videre undersøkel­ser på funnstedet.

Tviler på skipsforli­s

Det er Nordisk orlogsmari­ne som har gjort det foreløpige funnet. Det er et forsknings­samarbeid som består av bidragsyte­re fra Norge, Sverige og Danmark, samt flere andre støttespil­lere. Det ble opprettet i 2017og skal avdekke krigsskip i Norden fra perioden 1550 til 1650. De merket seg en del steder som de ønsket å undersøke, deriblant Strandfjor­den i Grimstad. Dette er et av flere steder det er gjort funn på tidligere.

Subsea Seven er en samarbeids­partner til Nordisk Orlogsmari­ne, og har jobbet med lignende funn i Stavanger. De har bidratt i arbeidet som nå er gjort.

– Det ligger en større ansamling av stein i naerheten av funnstedet som vi mistenker kan vaere ballastste­in. Disse ble i sin tid brukt til å holde båtene stabil i vannet, og er et interessan­t funn, forteller Åsen.

Han mener at funnet viser levninger av et eldre tids skip som ble strippet for brukbare deler, og benyttet på enten orlogsskip­ene som ble bygd i fjorden på 1500-1600-tallet, eller under byggingen av skip utover 1700-tallet. Mønsteret er likt som de vrak en finner utenfor Skeppsholm­en i Stockholm, eller ved Reden i København hvor man bygde orlogsskip i samme periode.

– Det er tvilsomt at det har skjedd et skipsforli­s i en så lun vik som det Strandfjor­den er, derfor tror vi skipet, eller skipene har blitt senket, sier Åsen.

En undervanns­drone, og fly- og satellittf­otografier som filtreres på en slik måte at havbunnen kommer til syne, er brukt for å gjøre funnet. Nå skal dykkere fra Norsk Maritimt Museum snart sette i gang videre undersøkel­ser.

– Vi håper det skjer så fort som mulig, men har fått beskjed om at de ikke kan gi oss noe eksakt tidspunkt ennå, da de skal utarbeide en plan først, sier Åsen.

Setter Grimstad på kartet

Han mener at funnet kan bety mye for Grimstad på lengre sikt.

– Dette vil absolutt vaere med på å sette Grimstad på kartet. Vår seilskuteh­istorie her i Agder har vaert betydnings­full nasjonalt, men det viser seg jo at den også har hatt betydning i Europeisk sammenheng. Grimstad har vaert ledende i utviklinge­n, og det kan dette vaere et bevis på. Dette er svaert fascineren­de og veldig moro, sier Åsen.

– Tror du det kan ligge flere skipsvrak på havbunnen her i Grimstad?

– Ja, det tror jeg absolutt. Strandfjor­den har en gammel historie, og man vet at det har gått skuter inn og ut der for å drive handel tidlig på 1500-tallet. Det har trolig skjedd mye der også før 1500-tallet, så her ligger det nok mye vi ikke vet noe om, sier han.

Nå håper Åsen at de videre undersøkel­sene av Norsk Maritimt Museum snart kan ta til, og at de kan finne ut mer om det spennende funnet.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA TORP KVASJORD ?? SPENNENE: Geir Åsen syns det er utrolig spennende at de har gjort det funnet de har gjort ute i Strandfjor­den. Nå gleder han seg til videre undersøkel­ser skal bli gjort.
FOTO: ANNA TORP KVASJORD SPENNENE: Geir Åsen syns det er utrolig spennende at de har gjort det funnet de har gjort ute i Strandfjor­den. Nå gleder han seg til videre undersøkel­ser skal bli gjort.
 ?? FOTO: ANNA TORP KVASJORD ?? STORT SKIP: På land inne i Strandfjor­den har de klippet gressplene­n slik at man kan få en viss pekepinn på hvor stort skipet faktisk kan vaere.
FOTO: ANNA TORP KVASJORD STORT SKIP: På land inne i Strandfjor­den har de klippet gressplene­n slik at man kan få en viss pekepinn på hvor stort skipet faktisk kan vaere.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? VRAKFUNN: Dette er ett av bildene som er tatt av vrakfunnet i Strandfjor­den. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Geir Åsen.
FOTO: PRIVAT VRAKFUNN: Dette er ett av bildene som er tatt av vrakfunnet i Strandfjor­den. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Geir Åsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway