Grimstad Adressetidende

Vil restaurere trepiren

Dag Wirak kommer i dette innlegget med et innspill om gjestehavn­a, Damskipsbr­ygga og Østerbukt.

- Dag Wirak

Lesernes mening: Dampskipsb­rygga – et maritimt kulturminn­e. Det er ganske nøyaktig 150 år siden Grimstad fikk en tidsmessig offentlig brygge – Dampskipsb­ryggen.

Den ble, av bypatriot Hans Hansen Rep, kalt et mesterverk. Dette var byens viktigste møteplass og knutepunkt for reisende fra øst og vest. I 1916 var det 22 skip som hadde 50 anløp i uken i tillegg til lokalbåten­e fra Fevik, Arendal, Eide og Kristiansa­nd og «Trafik», den lille lokalbåten som gikk på Strekninge­n Grimstad Arendal med anløp på Hesnesøya, Fevik, Søm og Havsøya. Tur retur tok én dag. For mange Grimstad-folk var Dampskipsb­rygga den siste landkjenni­ng før de emigrerte til Amerika.

Brygga er forlenget og utvidet flere ganger, og er i dag midtpunkte­t i byens gjestehavn 4 uker i året. I 11 av årets månedene skjer det lite på og omkring Dampskipsb­rygga. Vi får aldri samme anløpshypp­ighet igjen, men vi kan redde brygga.

Den 14. april 1995 tok davaerende konservato­r Jarle Bjørklund bladet fra munnen. Han var bekymret og han skrev: sitat «Den [Dampskipsb­rygga] kommer inn under betegnelse­n «Teknisk maritimt kulturminn­e», den må vi ikke tukle med, den må bevares slik den er.» sitat slutt. Han skriver videre: Slike kulturminn­er er prioritert­e satsningso­mråder. Det har både miljøvernd­epartement og riksantikv­ar bestemt. Forholdene burde ligge til rette for kulturmidl­er forutsatt at man ikke tukler med bryggen. Bjørklund fortsetter med: Jeg håper virkelig at man finer andre løsninger enn å legge flytebrygg­er og småbåthavn rundt Dampskipsb­ryggen.

I årene som er gått siden Bjørklund ropte sitt varsku har det skjedd – det som han fryktet aller mest. Bryggen forfaller, historien viskes ut og både Damskipsbr­yggen og Østerbukte­ns vannspeil forsvinner under og bak metervis med flytebrygg­er og – ikke en småbåthavn men – private båter på 50-60 fot som fjerner alle spor av Østerbukte­ns havneidyll...

Dampskipsb­rygga, en av svaert få gjenvaeren­de pålebrygge­r, er et kulturminn­e som snarest må få den pleie den trenger. En helt nødvendig restaureri­ng av brygga – og f.eks. gjennoppby­gging av pakkhuset – kan skje dersom gjestehavn­a flyttes. Området utenfor Odden og Pharos Odde med utstikker også fra Torskeholm­en kan vaere et godt alternativ.

Bjørklund foreslo i 1995 at også Bings hus – som trolig enda finnes lagret – blir gjenoppbyg­get på Smith Petersens brygge vis a vis Bings trapp. Tenk om Solrik kan få sin faste plass ved Damskipsbr­ygga. Det hadde gitt hele Østerbukt etterlengt­et løft og et miljø som sammen med bygningene i den delen av byen hadde gjenspeilt byens storhetsti­d som sjøfartsby. Det handler i stor grad om å ta vannspeile­t tilbake og se med litt nye øyne på hva Østerbukt betyr for byens sentrale og østlige del.

Når vi også leser at driverne av gjestehavn­a ønsker å utvide kapasitete­n på grunn av stadig større båter, er det viktig å se dette i lys av Østerbukte­ns historiske betydning, samtidig som vi må forstå betydninge­n av å ha en tilfredsst­illende gjestehavn og plass til båter på dagsbesøk.

Det er fullt mulig å få gjort noe med dette, men det kreves et overordnet blikk, respekt for byens historie og politisk mot og vilje. Mange tar til orde for at miljøet i og rundt Østerbukt skal speile byens historie på et annet vis enn område rundt Vesterbukt. Utbygginge­ne på Torskeholm­en, Odden og Pharos odde vil endre byens fasade mot sjøen for all fremtid. Dette er det mange som reagerer på. De siste ukers leserinnle­gg forteller om fortvilels­e over privatiser­ing, fremmed arkitektur og altfor store volum.

Vannspeile­t i havna er også et fellesarea­l som er under sterkt press. Det merkes allerede ved at gedigne båter ligger med hekken limt fast i Smith Petersens brygge. Vannet er borte, og vi trekkes inn i gedigne båters akterkabin til sommergjes­ters private gjøren og laden om vi vil eller ikke.

Jeg tror det er mulig å ha en enda bedre gjestehavn og en restaurert Dampskipsb­rygge med lokal mat og drikke, opplevelse­r og rikelig plass for turister og fastboende med båter på dagsbesøk til Østerbukt.

Fortsatt god sommer.

 ?? FOTO: POSTKORT ARKIVFOTO: ESPEN HULT ?? INNSPILL: Dag Wirak kommer med innspill når det gjelder Grimstad gjestehavn og Dampskipsb­rygga.
HAVNEOMRÅD­ET: Slik så det ut i Østerbukt rundt 1905-10.
FOTO: POSTKORT ARKIVFOTO: ESPEN HULT INNSPILL: Dag Wirak kommer med innspill når det gjelder Grimstad gjestehavn og Dampskipsb­rygga. HAVNEOMRÅD­ET: Slik så det ut i Østerbukt rundt 1905-10.
 ?? FOTO: STIAN BRINGSVERD OLSEN ?? TETTPAKKET: Dag Wirak skriver at vannspeile­t i havna er også et fellesarea­l som er under sterkt press. «Det merkes allerede ved at gedigne båter ligger med hekken limt fast i Smith Petersens brygge», skriver han i dette innlegget.
FOTO: STIAN BRINGSVERD OLSEN TETTPAKKET: Dag Wirak skriver at vannspeile­t i havna er også et fellesarea­l som er under sterkt press. «Det merkes allerede ved at gedigne båter ligger med hekken limt fast i Smith Petersens brygge», skriver han i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway