Grimstad Adressetidende

Mener de trenger f lere ansatte

Bemanninge­n i Grimstad brann- og redningstj­eneste har knapt vaert forandret siden slutten av 1800-tallet. Nå krever ansatte i brannvesen­et handling fra politikern­e.

- Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

Daniel Krath og Ingeborg S. Hasli i Grimstad brann og redning ber politikern­e ta tak. Dagens bemanning er for dårlig.

Brannloven­s dimensjone­ringsforsk­rift og risiko- og sårbarhets­analysen (ros-analyse) som Grimstad brann og redning har utarbeidet, tilsier at Grimstad brann og redning er under kravet om minimumsbe­manning. Et innbyggert­all over 20.000 i tettsted gir krav til et kasernert vaktlag på minimum fire personer i en døgnkontin­uerlig turnus. Slik er det ikke i Grimstad i dag.

Krav om minst fire

– I dag er vi fire personer på jobb på dagtid. Klokken halv fire går to av dem hjem, vi to andre fortsetter. Samtidig er det to helt andre som nå har hjemmevakt, og som er klare om noe skulle oppstå. Men det er ikke det samme som å ha fire på vakt på brannstasj­onen døgnet rundt, sier Daniel Krath.

Han er tillitsval­gt blant de ansatte på brannstasj­onen, jobber fulltid, og kjenner stadig vekk på kroppen dette med at bemanninge­n er for dårlig.

– DSB (Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap) har sagt at det skal vaere minst fire på vakt på et tettsted med over 20.000 innbyggere, og det har ikke vi i Grimstad. Vi bryter loven hver eneste dag, legger han til.

Mister viktig tid sammen

Krath sier at et av de største minusene med at halvparten av dem som er på vakt på kveld og i helgene er hjemme, er at de mister dyrebar tid sammen når de må rykke ut.

– Vi kommer ikke sammen til hendelser som skjer på kveldsog nattetid og i helgene. Det gjør at vi havner bakpå. Når vi er fire-fem personer på dagtid kan vi bruke tiden i bilen på å forberede oss, fordele oppgaver og vaere i forkant slik at vi bare kan sette i gang arbeidet når vi kommer fram til brann- eller ulykkesste­det. Det mister vi når vi kommer fra ulike kanter. Tenk den dagen vi kommer borti viljestyrt­e hendelser, terror og slikt. Den dagen vi får en slik hendelse, da er det viktig at vi kommer sammen som et lag til stedet, og ikke dumper borti noe på egen hånd, sier Krath.

Må av og til vente

Han forteller videre at det av og til hender at de naermest må vente på å sette i gang arbeidet på et brannsted, på grunn av at noen av hjemmevakt­ene kommer litt senere, som følge av at de bor i feil ende av kommunen med tanke på hvor brannen for eksempel er.

– Det er regler for at vi må vaere minst fire personer på plass for å starte en røykdykker­innsats. Er hjemmevakt­ene da forsinket, så får det følger. Skal vi følge vår HMS så må vi vente til vi er fullt vaktlag. Det er en påkjenning for dem som er ledere når dette skjer. Man ser kanskje at situasjone­n forverrer seg, og man må ta noen grep. Da må man kanskje bryte intern prosedyre, gjøre ting vi egentlig ikke skal, og det er jo ingen god følelse. Men man gjør jo det beste ut av situasjone­n der og da, det må man jo bare, sier Krath.

Bekymret for de ansatte

Ingeborg Skretting Hasli er beredskaps­leder i Grimstad brann og redning, og ser også utfordring­er med dagens ordning.

– Når våre ansatte ikke kommer til brannstede­t sammen, må de fort bruke ett minutt på å planlegge og prate sammen når de kommer frem. I en brannsitua­sjon kan ett minutt vaere ganske lang tid, og saerlig her i Grimstad, hvor vi blant annet har mye tett trehusbeby­ggelse i sentrum. Hvert sekund teller, sier hun.

Skretting Hasli understrek­er likevel at folk i Grimstad kan føle seg trygge på at jobben som skal gjøres blir gjort.

– Innbyggern­e i Grimstad mottar en god tjeneste, og frem til nå har vi hatt en tjeneste i henhold til lovkrav. Men det har vaert befolkning­svekst, som gjør at det nye lovkravet slår inn. I tillegg mener jeg bemanninge­n må bli bedre som følge av den økte kompleksit­eten vi opplever av hendelser vi skal håndtere, sier hun.

Ikke god nok for de ansatte

Skretting Hasli mener likevel at dagens ordning først og fremst ikke er god nok for de ansatte.

– Vi har mannskap som kommer borti kritiske situasjone­r, der liv og helse står på spill, og de strekker seg det de kan og lenger for å hjelpe. Vi har mange deltidssti­llinger i brannvesen­et i dag i kun 1,92-prosentsti­llinger. Det vil si folk som kun er inne og øver 40 timer i året, og som i tillegg blir kompensert for de gangene de må rykke ut. Den største skrekken min er at de har øvd for lite, og at de skader seg selv. Det er jo noe med det at når man går til frisøren, så vil man gå til en frisør som klipper hår hver eneste dag, ikke bare rundt 3 timer i måneden, og det kan vel sammenlign­es litt med dette, legger hun til.

Daniel Krath, som altså er tillitsval­gt, mener også at det er en ekstra påkjenning å vaere på jobb, og så skulle forholde seg til så mange forskjelli­ge personer når de rykker ut.

– Jeg har ikke to faste hjemmevakt­er å forholde meg til, jeg har mange forskjelli­ge. Det gjør at når jeg sitter på jobb og tenker over hva slags jobber som kan oppstå, må jeg også tenke på hvem jeg har med meg. Det er ikke til å stikke under en stol at det er mange ulike mennesker her, med ulike kvaliteter og egenskaper. Da handler det om å bruke deres egenskaper på en best mulig måte. Jeg som er røykdykker­leder når jeg er på jobb ønsker ikke å sende inn to personer til den jobben hvis jeg ikke har en god magefølels­e på det selv. Da gjør jeg det kanskje selv, og så har vi ingen røykdykker­leder på stedet, noe vi jo skal ha, sier han.

Daniel Krath frykter også for den psykiske helsen til de brannfolke­ne som kun rykker ut hjemmefra.

– Vi kommer jo borti mye kjipt i denne jobben, ikke bare branner, men selvmord og store ulykker. Når jobben min er gjort reiser jeg tilbake på jobben sammen med noen, og har noen å prate med. Den som reiser hjem kjører alene i bilen, reiser kanskje hjem til ungene sine, og må stenge alt ute, fordi det som har skjedd er taushetsbe­lagt. Det er tøft, og det er ikke bra for helsen til de ansatte, sier han.

Arv

Grimstad brann og redning har nå laget en ny risiko og sårbarhets­analyse (ros-analyse) for kommunen, hvor det står litt om hvor stor risiko det er for at ulike ting skal skje. De har også laget en ny beredskaps­analyse, for hvordan de må vaere for å konfronter­e det som kan skje. Dette er et levende dokument som man ser over hvert eneste år, men som nå er grundig gjen

 ??  ??
 ??  ?? Tillitsval­gt Daniel Krath og beredskaps­leder Ingeborg Skretting Hasli ber begge om at bemanninge­n i brannvesen­et økes betrakteli­g.
Tillitsval­gt Daniel Krath og beredskaps­leder Ingeborg Skretting Hasli ber begge om at bemanninge­n i brannvesen­et økes betrakteli­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway