Grimstad Adressetidende

Lokalt gründerpar satser stort

Elisabeth Bratteberg og Markus Vesøen sa opp bankjobben­e sine for å satse som gründere. Nå har de kjøpt en tre etasjers bygård i Kirkegaten og gjør stor suksess med pizzaovner og møbler.

- Janicke Yttervik janicke@gat.no

➤ Gründerpar­et Elisabeth Bratteberg og Markus Vesøen, sa opp bankjobben­e sine for å satse på kreative ideer. Nå gjør de det stort med ovner og møbler. Etter mange år i utlandet etablerer de seg nå i Grimstad. Nylig åpnet de opp dørene i Kirkegaten, hvor de har kjøpt en bygård fra 1850.

– Ved å arbeide som vi gjør kan vi ha en livsstil som vi liker. Vi liker å finne opp nye ting, ting som vi selv syns markedet mangler. Og nå er det godt å vaere på plass i Grimstad. Vi har mange ideer for dette lokalet, sier Markus Vesøen, founder & COO i Braves.

Oppvokst i Grimstad

Både han og Elisabeth Bratteberg er født og oppvokst i Grimstad, men har bodd flere år i Oslo, hvor de jobbet i bank. For noen år siden valgte de å si opp trygge og gode jobber for å satse for seg selv, som gründere. Det går gått riktig så bra til nå.

Firmanavne­t heter Braves Global, og inn under er det har de ulike merkenavn.

– Vi er veldig interesser­t i dette, og jeg startet med å designe en veske for flere år siden, fordi jeg selv ikke kunne den «perfekte» veska, sier Elisabeth Bratteberg, founder og CEO i Braves.

Vedfyrt pizzaovn

Etterhvert fikk de ideen til en pizzaovn, og de lanserte merkevaren Gruue, som består av pizzaovner med forskjelli­g tilbehør. Produksjon og produktutv­ikling skjer i Kina, og derfor har gründerpar­et tilbrakt mye tid der. Gruue er inspirert av det norske ordet grue som betyr ildsted, og målet var å lage en rimelig vedfyrt pizzaovn for folk flest. Slik at alle kan lage italiensk pizza på få minutter, designet for nordiske forhold.

– Vi liker å bygge en merkevare og tilføre den en verdi. Gruue startet med én pizzaovn, og så har vi lansert modell nummer to i år, lagt på tilbehør til ovnene og importerer pizzamel. Gruue er ikke nå bare en pizzaovn, men en merkevare, sier Bratteberg.

Har laget møbler

Møbler har de også designet, og flere stoler står utstilt i vinduene i Kirkegaten. Merket heter Falch & Frische.

– Vi har designet stoler, benk og krakk. Møbler som er laget i ask og der vi har brukt en gammel dansk tradisjon for å bevare treet, nemlig såpebehand­ling, som gir møblene et matt og mykt uttrykk, sier Bratteberg.

Inspirert av dansk design

Inspirasjo­n til å lage møblene fikk de etter å ha møtt to danske møbeldesig­nere som hadde pensjonert seg på strand i Indonesia. Målet var å gjøre tidløst nordisk design mer tilgjengel­ig, og møbler som kan gå i arv i generasjon­er.

– De hadde kjøpt et lite hus ved stranden ikke langt fra deres venn og tidligere leverandør av rattan og bambus. Da de hørte et gjenkjenne­lig språk kom de bort og inviterte oss inn. Huset var møblert med håndlagde møbler og produkter de selv hadde designet. Aldri hadde vi sett et så stilrent hjem. Møblene hadde en unik sjel og hadde gjennom årevis med bruk en egen historie og fortelle. De var omgitt av deres egen livshistor­ie. Navnene deres var Mogens Falch og Iben Frische. Med deres velsignels­e tok vi stafettpin­nen videre, forteller de på nettsiden til Braves Global.

Tenke nytt

Før jul i fjor skulle paret hjem til Grimstad på ferie, men korona satte en stopper for tilbakerei­sen i februar. Det ga dem muligheten til å tenke helt nytt, og resultatet ble å kjøpe en bygård og etablere seg i Grimstad. Tidligere baserte de seg på nettsalg, og det skal de fortsette med, men nå har de fått muligheten til også å ha kontor og showroom.

– Når man driver med produksjon så er det en fordel å vaere der det skjer, men med korona så kunne vi ikke dra tilbake. Og vi så derfor ikke andre muligheter enn å etablere oss her, sier Bratteberg.

Og da det tre etasjers store bygget fra 1850 i Kirkegaten ble lagt ut for salg, grep de sjansen. Nå har de rigget seg til med naeringslo­kale i første etasje, og leier ut to leilighete­r. Selv bor de i en hybel i andre etasje.

Blir utsolgt

Korona har gjort det utfordrend­e med nettsalget, fordi alt av leveringer ble forsinket. Og de har derfor solgt mindre enn de hadde håpet på i år.

– Men akkurat nå har vi kun tre ovner igjen, og om to uker kommer det 30 ovner til og et par hundre igjen i oktober, sier de.

Og nå ser de fram til at ting løsner skikkelig.

– Vi kommer til å bli utsolgt. Vi har varer, og det er det som har vaert utfordring­en, vi har ikke hatt nok, forteller de.

 ?? FOTO: JANICKE YTTERVIK ??
FOTO: JANICKE YTTERVIK
 ??  ?? VIL BRUKE GATA: Elisabeth Bratteberg og Markus Vesøen setter ut benker og spiser både lunsj og middag i gata.
VIL BRUKE GATA: Elisabeth Bratteberg og Markus Vesøen setter ut benker og spiser både lunsj og middag i gata.
 ??  ?? UTSTILLING: Mange stopper opp for å se inn vinduene i Kirkegaten.
UTSTILLING: Mange stopper opp for å se inn vinduene i Kirkegaten.
 ?? ALLE FOTO: JANICKE YTTERVIK ??
ALLE FOTO: JANICKE YTTERVIK
 ??  ?? OVN: Gruue består av to pizzaovner og tilbehør, som roterende pizzastein, som gjør det enklere for spesielt nybegynner­e, allvaerstr­ekk, pizzaspade og eget pizzamel. Ovnen er vedfyrt og man kan lage italienske pizza på under ett minutt. Ovnen holder 500 grader, på under 20 minutter.
OVN: Gruue består av to pizzaovner og tilbehør, som roterende pizzastein, som gjør det enklere for spesielt nybegynner­e, allvaerstr­ekk, pizzaspade og eget pizzamel. Ovnen er vedfyrt og man kan lage italienske pizza på under ett minutt. Ovnen holder 500 grader, på under 20 minutter.
 ??  ?? OVNER: Elisabeth Bratteberg og Markus Vesøen er godt fornøyd med å vaere på plass i Kirkegaten. Her stiller de blant annet ut ovnene og møblene de har designet.
OVNER: Elisabeth Bratteberg og Markus Vesøen er godt fornøyd med å vaere på plass i Kirkegaten. Her stiller de blant annet ut ovnene og møblene de har designet.
 ??  ?? MØBLER: Elisabeth Bratteberg og Markus Vesøen i hver sin stol fra merket Falch & Frische.
MØBLER: Elisabeth Bratteberg og Markus Vesøen i hver sin stol fra merket Falch & Frische.
 ??  ?? MALT: Etter at de kjøpte bygården har de malt fasaden til naeringsde­len. Etterhvert kommer det opp navnskilt og belysning.
MALT: Etter at de kjøpte bygården har de malt fasaden til naeringsde­len. Etterhvert kommer det opp navnskilt og belysning.
 ??  ?? PÅ PLASS: Elisabeth Bratteberg og Markus Vesøen har kjøpt bygården i Kirkegaten. Gården er fra 1850.
PÅ PLASS: Elisabeth Bratteberg og Markus Vesøen har kjøpt bygården i Kirkegaten. Gården er fra 1850.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway