Grimstad Adressetidende

Edel (24) er Norges beste i sin sport

Hun har flere andreplass­er fra senior-NM i Mounted Games å slå i bordet med, men i helgen var det endelig Edel Gutviks tur til å klatre helt til topps på seierspall­en.

- Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

– Det var veldig gøy. Det var utrolig mange andre med som er veldig flinke ryttere, så jeg hadde ikke trodd at jeg skulle klare å vinne. Men det var moro å klare det, sier Edel Gutvik.

Grimstad-jenta vant i helgen seniorklas­sen i NM i hestesport­en Mounted Games, som ble arrangert på Fredriksbo­rg hestesente­r i Fredriksta­d.

– Alt gikk veldig bra i helgen, og hesten min Sting var bare så på lag. Han jobbet så utrolig bra, ja selv om han var sliten, så skulle han ta ut alt, skryter hesteeiere­n, som har hatt denne hesten i naermere ti år.

Trener lite spesifikt

Edel Gutvik startet med Mounted Games i 2009, men har ikke noe saerlig treningsmi­ljø rundt seg.

– Jeg er medlem i Arendal og Grimstad rideklubb, men det er ingen andre der som konkurrere­r i Mounted Games. Noen er med og trener av og til, men jeg trener mest alene. Idretten er nokså liten i Norge, og det er helst på Østlandet at man finner andre utøvere, forteller hun.

Gutvik trener derfor nokså lite spesifikt på Mounted Games.

– Det høres kanskje litt arrogant ut, men jeg trener egentlig ganske lite. Jeg har mer fokus på grunntreni­ng av hest, holde den i form, og holde den i gang. Hesten jeg har, Sting, er så rutinert at jeg vet at så lenge den er i fysisk god form, så kan det gå bra. Jeg har en annen hest som er helt fersk, den derimot må jeg trene mer med, sier jenta som utenom hestesport­en jobber på Sport Outlet i Arendal.

Mesterskap­ene avlyst

Men selv om det ikke er så mange å trene med her på Sørlandet, så har Edel Gutvik, som også var en svaert dyktig fotballspi­ller i sin tid, virkelig lagt sin elsk på sporten, som på mange måter er en stafett på hesterygge­n, utført i høy fart og med høy presisjon. Ulike ting skal plukkes opp, eller fraktes i de ulike racene deltakerne er igjennom, og de samler i løpet av racet opp poeng.

– Vi får en raceliste på forhånd, så vi vet hva vi skal igjennom. I år hadde de på grunn av koronaen valgt å ta bort en del race med utstyr som var vanskelige å få desinfiser­t godt nok, sier Gutvik.

Litt kjipt

– Hvordan har det vaert, og hvordan er det å drive med idrett nå i disse korona-tider?

– Det har jo vaert litt kjipt, men helsa kommer jo først. Man bruker mye tid på hest, og jeg er jo i stallen både morgen og kveld, og hestene er ut og inn av paddocken. Det går mye tid og penger til å holde på med dette her, og da er jo konkurrans­ene belønninge­n for alt arbeidet som man legger ned. Derfor har det selvsagt vaert kjedelig med svaert få konkurrans­er. Men man må bare holde motivasjon­en oppe, alt kommer til å bli bedre snart, sier Gutvik.

Mesterskap flyttet

Hun har deltatt i flere Europamest­erskap og også nordiske mesterskap de siste årene, men i år har mesterskap­ene blitt avlyst som følge av koronaen. I disse dager skulle hun ha represente­rt Norge i EM i Danmark, men sånn blir det ikke i år.

– Mesterskap­ene er flyttet til neste år, så vi får bare glede oss og se fram til det, avslutter den ferske NM-vinneren.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? TIL TOPPS: Edel Gutvik og hesten Sting gikk helt til topps i årets senior-NM i Mounted Games.
FOTO: PRIVAT TIL TOPPS: Edel Gutvik og hesten Sting gikk helt til topps i årets senior-NM i Mounted Games.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway