Grimstad Adressetidende

– Følger ikke med i timen

- Knud Hvidberg Syvertsen

Knut Hvidberg Syvertsen skriver at bobilturis­ter har forskjelli­ge ønsker og behov. Noen vil ha komforten på en campingpla­ss. Andre vil ha det helt enkelt, som på Gundershol­men.

Lesernes mening: Det vises til innlegget til Bjørg Engeset Eide og redaktøren­s meninger om bobilparke­ring.

Først, bobilferie er vel neppe den beste form for grønn ferie? Men den har kommet for å bli. Blant annet så bidrar kjøpesterk­e etterkrigs-fødte pensjonist­er til dette. Men også Hvermansen og småbarnsfa­milier er på veien i sine hytter på hjul. Kjøpt eller leid. Men stenger vi dem ute fra å kunne feriere hos oss, blir det vel bare trolig en enda lengre reise og mer karbon-utslipp fra dem.

Så hvordan da gjøre det beste ut av det? I all fall ikke på den måten de som kommer i sine bobiler møtes med når de krysser grensa til Grimstad kommune per dags dato! Det er tydeligvis blitt en gjengs oppfatning blant våre politikere at våre campingpla­sser skal ha en enerett på at samtlige av disse skal innlosjere­s hos dem.

Bobilturis­ter kommer i alle former og fasonger. Det er dem som søker frisk natur og grønne skoger. De som ønsker svaert gode fasilitete­r på våre flotte campingpla­sser. Og til sist, de som kun klarer seg med en strømtilko­bling, vann, tømmemulig­heter og eventuelt muligheter til en dusj, toalett og Wi-Fi. Den siste gruppa er blitt totalt ignorert her i vårt naerområde. Det er plass til alle kategorier. De utfyller de hverandre.

Det har vaert nevnt før, men se til Lillesand. Der fikser de det med og både ha en kommunal parkering på Kokkenes, som er fullbooket i hele sommerhalv­året, uten at det går ut over lokale campingpla­sser. Likeså har det vaert minnet om hvor mye det estimeres at hver bobilturis­t legger igjen per døgn der de ferierer: 1.000 kroner per person er ganske mye penger i døgnet om man ser for seg at det er forventet at det cirka bor 2,5 personer i hver bobil. En inntekt som man mister, om det ikke er et tilbud, på for eksempel Gundershol­men.

Multiplise­r det opp med antall potensiell­e biler, så ser man fort hva kommunen går glipp i av. I form av inntekter til naeringsli­vet, påfølgende skatteinnt­ekter, arbeidsgiv­eravgift og ikke minst arbeidspla­sser. For og ikke å nevne hva underlever­andørers og de omkringlig­gende inntekter er kalkulert til.

Potensiale­t, ved for eksempel 40 parkerte enheter, gir 100.000 kroner som tilfaller restaurant­er, butikker, bedrifter og kommunal utleie av parkering for bobiler. Og det er kun på et eneste døgn ved en fullsatt plass! Regn med et forsiktig estimat på 3.600 overnattin­ger i løpet av en lang sommerseso­ng, så er vi oppe og snuser på en direkte inntekt til naeringsli­vet på 9 millioner kroner. Så det er ikke snakk om småpenger. Som kommer alle til gode.

Jeg har notert meg at Lars Erik Ødegården har satt sitt eget prisestima­t på området Gundershol­men.

Men bare avkastning­er som vist til i i dette nnlegget, kan det forsvares å bruke det til bobilparke­ring. Gitt ut ifra rentenivå og potensiell interesser. Og ikke minst hva det fører til for Grimstad, reklame for oss og goodwill. Det kan vanskelig måles i penger.

Dette ble nevnt i innlegget til Bjørg Engeset Eide. Det trengs ingen ekstraordi­naere investerin­ger om man tenker en smule innovativt når det kommer til fasilitete­r på en kommunal plass for bobiler. Det er egentlig bare knapper og glansbilde­r som skal til for at vi skal få et fint kommunalt tilbud i vår by.

Det eneste som er sikkert, er at det snakkes åpent i bobilmiljø­et om hvor det ikke finnes gode tilbud. Og da er nok, dessverre, Grimstad det stedet som det ofte reises forbi.

 ?? FOTO: STIAN BRINGSVERD OLSEN ?? GUNDERSHOL­MEN: Bare tre bobiler sto på Gundershol­men tirsdag morgen. Sist helg var 25 biler.
FOTO: STIAN BRINGSVERD OLSEN GUNDERSHOL­MEN: Bare tre bobiler sto på Gundershol­men tirsdag morgen. Sist helg var 25 biler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway