Grimstad Adressetidende

Har servert over 30.000 gjester

– Det har vaert sinnssykt gøy og sinnssykt slitsomt, oppsummere­r restaurant­sjef Ida Konradsen på tampen av tidendes travleste sommer i Apotekerga­arden.

- Stian Bringsverd Olsen gavikar2@gat.no

➤ Apotekerga­arden har servert mellom 30.000 og 40.000 gjester i sommer. – Et vanvittig kjør, sier daglig leder Kjetil T.Jørgensen. Restaurant­sjef Ida Konradsen (til høyre på bildet) sier det har vaert slitsomt og gøy. Ingrid Torbergsen har hatt travle arbeidsdag­er som sommerhjel­p.

Kjetil Jørgensen (46) og restaurant­sjef Ida Konradsen (25) har aldri før opplevd lignende pågang i juli, men det har også kostet, forteller Jørgensen som har sett ansatte gråte på jobb.

Opp 60–70 prosent

– Det har vaert en sommer med fantastisk mye gjester. Det har aldri vaert så mye folk i byen før, og vi har solgt ekstremt mye mat. Alle er veldig slitne nå, men det er slik det skal vaere.

Jørgensen anslår at omsetninge­n i juli har økt med 60–70 prosent sammenlign­et med i fjor. Daglig dukker det opp 300 nye mail i innboksen, og det kommer 200–300 telefoner. For det meste gjelder det bordbestil­linger.

– Det er for tidlig å si om dette veier opp for våren. Vi hadde stengt i 4–5 uker fra mars av, og så var det veldig dødt da vi åpnet i april. Det ble ingen butikk ut av det, men det var viktig å komme i gang igjen.

– Og det har vaert beinhardt med tanke på smittevern­et. Jeg synes vi har vaert flinke, men det er også ressurskre­vende. I fjor sommer hadde vi 45–50 ansatte. I år er vi oppe i 80. Vi har stengt senest kl. 24 rett og slett for å slippe å måtte gå rundt og fortelle folk at de ikke kan sitte på fanget til hverandre. Det blir en for kjedelig jobb. Vår jobb skal vaere å skape stemning, ikke det motsatte.

Roser personalet

Jørgensen skryter av personalet som han anslår har servert mellom 30.000–40.000 gjester.

–Det har vaert et vanvittig kjør, og jeg er så stolt av de ansatte som har stått på.

Jørgensen har også merket seg hvordan pågangen har vaert belastende for sine ansatte.

–Det har vaert mye tårer, og ansatte har grått på jobb. Det har også vaert tøft for mellomlede­rne. Vi har hatt mange nye og opptil 16 nye i jobb på en gang. Så det er klart det har vaert krevende. Jeg ville ikke blitt overrasket om så mye som halvparten av de vi har hatt hos oss i år ikke orker dette et år til. Noen ganger har jeg faktisk vaert redd for at det skal kollapse fullstendi­g. Derfor blir det viktig for oss å bruke alt vi har laert i sommer til å vaere godt forberedt neste år, sier Jørgensen som tror at det vil komme mye folk til Grimstad også neste sommer.

– Det er mye ekstra jobbing som skjer i kulissene som folk ikke ser, forteller restaurant­sjef Ida Konradsen.

– Vi har for eksempel en ansatt som kun vasker menyer. De må vaskes etter hver gang de er i bruk. Vi har tatt smittevern­et veldigpåal­vor.

– Hvordan er det rent mentalt å vaere på jobb når dere hele tiden ser at det står folk i kø?

– Det er jo gøy at det er folk her. Samtidig så vil vi jo helst hjelpe alle som kommer, og det er ikke alltid mulig. Det har omtrent vaert kø her siden starten av juli. Man må øve seg litt på å takle det stresset.

Restaurant­sjef Konradsen kjenner også på at det er krevende når mange nye ansatte er på jobb samtidig.

–Vi er litt som et fotballag, og noen dager er det som om vi er et helt nytt lag som skal ut på banen uten å ha trent sammen først. Jeg er superstolt av de ansatte og får egentlig litt gåsehus når jeg tenker på innsatsen alle har lagt ned. Det er kult å få vaere en del av laget. Så ja, det er sinnssykt gøy og sinnssykt slitsomt.

Stikk til presse og myndighete­r

Kjetil Jørgensen forteller også at det har vaert en slitsom sommer.

– Jeg kan nok ikke si at jeg har kost meg så mye i sommer som jeg pleier. Det er mye uforutsett som skjer, som når betalingss­ystemet i Syden svikter, eller når en haug med bestilling­sbonger plutselig blåser til havs. Jeg var vaert på scenen i bakgården og fått bort vann og lappet presenning klokka fire om natta. Jeg har sett mindre til familien min enn jeg pleier. Men jeg har ikke lyst til å høres sutrete ut. Først og fremst er jeg vanvittig stolt over hva vi har fått til.

Med korona som bakteppe

har Jørgensen benyttet anledninge­n til å arrangere bakgårdsko­nserter med artister som ellers spiller på større scener. Tirsdag denne uken spiller Auden Prey med Linnea Dale, torsdag er det duket for «En kveld med Tore Renberg», fredag Faith med Elvira Nikolaisen og lørdag står grimstadba­ndet Sjøgress på scenen i hjembyen for første gang. Noen konserter har vaert utsolgt, mens bare 40 betalende så Hot

Club de Norvège.

–Vi har ønsket å lage et solid konserttil­bud gjennom sommeren. Folk skryter mye av for eksempel hvordan ting er i Lillesand, men vi har et mye større kulturtilb­ud her i byen. I Arendal greier de å trekke mye folk til konsertene, men det virker kanskje som om folk i Grimstad i større grad må kjenne artistene før de går på konsert. Jeg synes det er synd at verken Adressa eller Agderposte­n lager noe saerlig forhåndsom­tale av disse konsertene. Det kunne skapt interesse og løftet fram kulturtilb­udet i byen vår. Når det kommer kjendiser på show blir det imidlertid slått stort opp. Det handler om hva slags kulturtilb­ud vi ønsker oss i byen.

– Det er opplevelse­r som gjør at folk kommer til byen, ikke at bygningene nede ved sjøen er tre i stedet for fire etasjer høye, slik man nesten skulle tro ut fra debattene rundt dette. Jeg driver med dette fordi jeg har lyst til å skape gode opplevelse­r for byen. Det har jeg gjort i omtrent 20 år og Grimstad har fremdeles et stort potensial, hvis vi vil.

Jørgensen har i lengre tid også ivret for å få til en endring i det han mener er en urettferdi­g momsordnin­g:

– Vi som serverer i faste lokaler må ut med 25 prosent moms, mens en food truck slipper unna med 15 prosent. Det er det ingen logikk i, for vi bidrar mye mer til fellesskap­et med andre avgifter som følger med det at vi har mange ansatte og så videre. Vi holder det gående hele året. Hvis vi skal fortsette å bli straffet med ti prosent ekstra moms kunne jo vi også vurdert å legge ned og heller bare skummet fløten fra food trucks i fire uker på sommeren. Vi har protestert på dette i et par år nå, men vi blir

 ?? FOTO: STIAN BRINGSVERD OLSEN ??
FOTO: STIAN BRINGSVERD OLSEN
 ??  ?? SOMMERJOBB: Ingrid Torbergsen (21) (til venstre) har travle dagen i sommerjobb­en som servitør på Apotekerga­arden. Her med restaurant­sjef Ida Konradsen (25).
SOMMERJOBB: Ingrid Torbergsen (21) (til venstre) har travle dagen i sommerjobb­en som servitør på Apotekerga­arden. Her med restaurant­sjef Ida Konradsen (25).
 ?? ALLE FOTO: STIAN BRINGSVERD OLSEN ??
ALLE FOTO: STIAN BRINGSVERD OLSEN
 ??  ?? OVER 30.000 GJESTER: Det var vaert travle tider for restaurant­sjef Ida Konradsen (25) og resten av de ansatte i Apotekerga­arden i sommer.
OVER 30.000 GJESTER: Det var vaert travle tider for restaurant­sjef Ida Konradsen (25) og resten av de ansatte i Apotekerga­arden i sommer.
 ??  ?? ALLTID KØ: Kjetil Jørgensen forteller om en sommer helt utenom det vanlige. I bakgrunnen ser vi folk som venter på å få anvist plass.
ALLTID KØ: Kjetil Jørgensen forteller om en sommer helt utenom det vanlige. I bakgrunnen ser vi folk som venter på å få anvist plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway